Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Grupul din satSurori din România în Mexic

În perioada 25 iulie - 7 august a avut loc întâlnirea Federației Surorilor Sociale, ținută anul acesta în orașul Morelia din Mexic. Au participat peste 100 de surori din Canada, Cuba, Filipine, Mexic, România, Slovacia, SUA, Taiwan și Ungaria.

Programul întâlnirii, având ca moto "Transformacion para la Paz" (Transformarea prin intermediul păcii) a cuprins: familiarizarea cu analiza socială, precum și aplicarea acesteia în condiții concrete, în cadrul unui proiect. În prima parte a programului au fost: conferințe, prezentări de materiale audio-vizuale care ilustrau efectele fenomenului de globalizare asupra locuitorilor din țări cu potențial economic mai scăzut, precum și încercări de a crea noi structuri, ca o modalitate de-i ajuta pe cei marginalizați. De asemenea, au fost activități de workshop pe teme ce vizau relația dintre salariați și patronat, salariu și capital, mass-media și doctrina socială a Bisericii. Apoi s-au realizat interviuri cu persoane de diverse profesii.

Proiectul propriu-zis s-a desfășurat în nouă sate din provincia Michoacan. Locuitorii din aceste sate sunt descendenții indienilor Purepecha, dar limba străveche se vorbește doar în Uranden Morelos și Uranden Morales, două sătucuri de pescari. S-au format nouă grupe de lucru, care se deplasau zilnic în satele unde au fost repartizate.

Prima întâlnire cu locuitorii satelor a avut loc în Parohia "San Pedro". Oamenii ne-au întâmpinat cu multă căldură și, potrivit obiceiurilor locale, cu artificii, confetti și flori. După sfânta Liturghie celebrată în aer liber, am plecat pe grupe cu "sătenii noștri". Încercam să facem cunoștință apelând la slabele noastre cunoștințe de spaniolă, completând pe alocuri cu italiană și în ultimă instanță cu română. Am încercat mai timid și cu engleza, dar în afară de conversația cu unii tineri care au mai fost în State, nu ne-a fost de nici un folos. Și totuși acel milagro de la amistad (miracolul prieteniei) s-a produs chiar și la nivel de limbaj nonverbal. Oamenii au simțit că suntem aici nu pentru a le da lecții, ci pentru a-i cunoaște.

Mexico CityCred că cea mai frumoasă activitate din cadrul proiectului a fost plantarea de arbori. Am intrat în curțile oamenilor, surorile care vorbeau spaniola le explicau sătenilor că acest arbore este un simbol al dreptății și al păcii, pe care una dintre madres - așa ne numeau ei - îl va planta în curtea lor.

Grupul din care am făcut și eu parte a lucrat în satul Tzentzenguaro. După ce am terminat de plantat în curțile sătenilor, câteva surori ne-am dus să plantăm în curtea grădiniței. Alături de noi mergeau pe lângă adulți și o grămadă de copii de vârstă preșcolară. Plantând arborii, mă gândeam că aceștia vor crește o dată cu copiii. Nu știu dacă ei își vor mai aduce aminte de cele cu care i-au plantat, cu siguranță, însă noi nu-i vom uita niciodată.

Ultima zi în sate a fost marcată de sărbătoarea Sfântului Juan Diego. În fiecare an este organizată de un alt sat. Anul acesta organizatori au fost sătenii "mei" din Tzentzenguaro. Totul a început cu o procesiune urmată de sfânta Liturghie, apoi procesiunea cu sfântul Sacrament, cu aducere de mulțumire pentru toate roadele pământului și bunurile create de mâna omului. După aceasta a urmat un obicei popular, numit rejuego, care constă din purtarea în procesiune și dansul cu tot ceea ce produc sătenii. În timpul dansului ei aruncă aceste bunuri în sus, iar cine le prinde devine bucurosul posesor al obiectului în cauză. Sensul acestui obicei este dorința de a se accentua faptul că toate bunurile vin ca dar de la Dumnezeu. A fost un spectacol inedit, vedeai cum zboară spre tine legume, fructe, pâinișoare, vase, dulciuri și câte și mai câte, spre marele deliciu al cârdurilor de copii. M-am pomenit și eu cu o conopidă, apoi o pâiniță și în cele din urmă cu un coșuleț împletit din stuf. Alimentele le-am dat unor copiii, dar coșulețul l-am păstrat ca amintire. După atâta osteneală a urmat ospățul oferit de organizatori. Sătenii stăteau înșiruiți cu mâncarea pe care fiecare familie a pregătit-o, iar oaspeții treceau să vadă și erau serviți cu ceea ce le surâdea din această bogată ofertă. Cred că nu e ușor să ospătezi locuitori din nouă sate, plus peste 100 de madres.

GuadalupeDespărțirea noastră de săteni a avut loc în cadrul unui minifestival folcloric, precedat de sfânta Liturghie. Au fost momente deosebit de emoționante deoarece părintele paroh a invitat participanții - săteni și surori - să încerce să exprime ce a însemnat pentru fiecare acest program, această întâlnire. Apoi au urmat dansatorii de toate vârstele. Am putut admira frumoasele costume populare și dansurile prezentate de localnici. Spre uimirea celor prezenți au dansat și surorile. Am uitat să spun, că la această sărbătoare ne-am îmbrăcat și noi în costumele populare pe care le-am adus cu noi de acasă.

Ultimele zile ale șederii noastre în Mexic au avut ca program vizitarea unor orașe istorice: Morelia, Patzcuaro, Tzintzutsan, Quiroga, Zacapu, Tacamboro și Mexico City.

Deși am avut destul de puțin timp pentru a vedea totul pe îndelete, totuși am rămas marcate de această țară cu o bogată cultură și un popor atât de primitor. În doar trei zile am trecut în revistă atâtea secole de istorie: de la piramidele din Teotihuacan, până la imensa catedrală circulară din Mexico City, în care se îngrămădeau sute de pelerini pentru a participa la sfânta Liturghie. Interiorul catedralei era plin de imense aranjamente florale, iar deasupra altarului atârna o inscripție care anunța Congresul Euharistic de la Guadalajara. Cred că nu am văzut niciodată atâtea flori în biserici, câte mi-a fost dat să văd în mai toate bisericile pe care le-am văzut în această țară.

Ne-am rugat împreună la sanctuarul Maicii Domnului de la Guadalupe, pentru unitatea Bisericii lui Cristos, pentru popoarele noastre, pentru ca relațiile dintre popoarele lumii să fie de pace, dreptate și frățietate.

Sr. Teodora Dănescu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat