Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Satu Mare: 200 de ani și încheierea sinodului

În zilele de 20 și 21 august, Dieceza de Satu Mare a fost în sărbătoare: jubileul celor 200 de ani de existență și festivitatea de închidere a sinodului. Au fost prezenți episcopi și preoți din diecezele catolice din țară, oaspeți din străinătate, oficialități, reprezentanți ai altor culte... Prezent a fost și ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova. PS Petru Gherghel a fost reprezentat de pr. Mihai Pătrașcu și pr. Cornel Cadar.

Vineri, 20 august (ora 16.00), la Baia Mare a avut loc sfințirea centrului comunitar "Sfântul Francisc de Assisi". La ora 19.00 s-a celebrat sfânta Liturghie în biserica "Sfânta Treime". Liturghia a fost prezidată de episcopul diecezei, PS Jenö Schönberger. Au fost prezenți opt episcopi și mulți preoți. După Liturghie a urmat dezvelirea și binecuvântarea unei plăcii memoriale la intrarea în biserică, iar apoi un spectacol de gală al tinerilor în memoria sfântului Ștefan, regele Ungariei, încheiat cu un foc de artificii.

Sâmbătă, 21 august, la ora 9.00 oaspeții au fost invitați să viziteze o expoziție la Muzeul de Artă (Centrul Vechi) din Satu Mare. La ora 11.00 a avut loc sfânta Liturghie solemnă de mulțumire în catedrala din Satu Mare, urmată de dezvelirea și binecuvântarea plăcii memoriale jubiliare. La începutul Liturghiei, la care au fost prezenți 13 episcopi, aproape toți preoții din dieceză, mulți oaspeți din țară și străinătate, responsabilii celor șaisprezece teme dezbătute în cadrul lucrărilor sinodale au prezentat păstorului diecezei documentul final. Omilia a fost ținută de nunțiul apostolic. La oferirea darurilor au fost aduse simboluri din partea asociațiilor, mișcărilor și congregațiilor care făceau trimitere spre evenimentele celebrate.

În aprilie 2001, episcopul sătmărean PS Paul Reizer a convocat al treilea sinod diecezan, având ca moto: "Înnoiți-vă în modul vostru de gândire" (Rom 12,12). La lucrările sinodului au participat toate parohiile, preoții, călugării și credincioșii având posibilitatea de a contribui la temele abordate. Unul dintre scopurile procedurii sinodale a fost formarea unor grupuri parohiale. Anterior, sinoade au fost în 1821 și 1938.

În acest an, în Dieceza de Satu Mare vor avea loc în continuare numeroase inițiative care să marcheze jubileul: pelerinaje, rugăciuni, conferințe etc. Patru biserici au fost declarate jubiliare, cu posibilitatea pentru credincioși de a obține indulgența: catedrala din Satu Mare, biserica "Sfântului Iosif de Calasanz" din Carei, biserica "Sfânta Treime" din Baia Mare, biserica "Sfântul Carol Borromeu" din Sighetu Marmației.

Dieceza Satu Mare este situată în nord-vestul României, în zona frontierei comune cu Ungaria și Ucraina. Teritoriul ei include județele Satu Mare și Maramureș. Dieceza este constituită din trei protopopiate: Satu Mare, Carei și Maramureș. Dieceza cuprinde în prezent 47 de parohii și 70 de filiale. Numărul preoților încardinați în dieceză este 74. Numărul teologilor variază între 15 și 20. Majoritatea lor studiază la Institutul Teologic din Alba-Iulia.

Conform datelor statistice ale recensământului din 2002, în dieceză trăiesc 96.538 de credincioși catolici, care se împart în patru grupuri, după naționalitate: maghiari, români, germani și romi.

Relatările istorice vorbesc despre faptul că încă din secolul al XI-lea au trăit în această zonă creștini. Din documente papale datate între anii 1332 și 1337 reiese că pe teritoriul viitoarei dieceze existau peste 100 de parohii și numeroase mănăstiri. În timpul Reformei, majoritatea parohiilor au fost desființate. O dată cu reînnoirea catolicismului, numărul enoriașilor a crescut. Acest fapt a dus la întemeierea unei noi dieceze. Francisc I, împărat austriac și rege apostolic ungar, a fondat noua dieceză cu centrul la Satu Mare la 23 martie 1804, dintr-o parte a Diecezei de Eger. Papa Pius al VII-lea a întărit acest fapt prin actul de constituire eliberat la 9 august 1804. Teritoriul diecezei a cuprins cinci comitate: Satu Mare, Ugocea, Maramureș, Bereg și Ung și câteva comune din comitatul Szabolcs. După tratatul de pace din 4 iunie 1920, în urma modificării granițelor, dieceza a fost împărțită în patru. Al doilea dictat vienez a restabilit unitatea diecezei pentru o perioadă scurtă. În timpul comunismului, în lipsa unui episcop, dieceza a fost condusă de guvernatori apostolici.

În decursul a 200 de ani, dieceza a avut 15 episcopi. Pentru doi dintre aceștia, procesul de beatificare este în curs de desfășurare. Este vorba de Hám János (1827-1857) și dr. Scheffler János (1942-1952).

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat