Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul noii catedrale

Preasfânta Fecioare Maria, regină, este patroana noii catedrale din Iași. Duminică, 22 august, într-un cadru festiv, s-a celebrat sfânta Liturghie. PS Petru Gherghel a prezidat alături de 15 preoți din Iași. În aceeași zi de 22 august, anul 1948, PS Anton Durcovici consfințea întreaga Eparhie de Iași Inimii Neprihănite a Mariei. Aceeași rugăciune rostită în catedrala din Iași acum 56 de ani a fost spusă în catedrala nouă de păstorul diecezei după rugăciunea credincioșilor.

"Luna august, a spus la predică păstorul diecezei, ne-a oferit bucuria să ne apropiem de cea pe care sfânta Biserică o recunoaște și o proclamă mamă și regină, curată și preafrumoasă, vrednică să fie tronul pe care a coborât Mântuitorul lumii și prin care s-a apropiat de fiecare om... În Biserică toți cei care se unesc prin Botez cu Cristos sunt destinați la aceeași glorie".

Apoi a citat din enciclica papei Pius al XII-lea Munificentisimmus Deus: "Măreața Născătoare de Dumnezeu, unită în mod tainic cu Isus Cristos... a obținut coroana mărețiilor sale, trecând prin putreziciunea mormântului... A învins moartea, asemenea Fiului său, și a fost înălțată cu sufletul și trupul în slava cerului, unde strălucește ca regină la dreapta Fiului său, rege nemuritor al veacurilor".

Anul acesta, hramul catedralei din Iași a fost celebrat într-un cadru mult mai solemn. Câteva evenimente au contribuit la aceasta: 120 de ani de la înființarea Episcopiei de Iași, apropiata încheiere a Sinodului diecezan, noul edificiu de lângă biserica veche din Iași care se apropie cu lucrările de final. Toate au constituit motivații suficiente pentru ca PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, preoții și credincioșii din Iași și din parohiile învecinate să se adune cu o săptămână în urmă, duminică, 15 august, în solemnitatea Adormirii Macii Domnului, la ora 11.00, să celebreze hramul într-un cadru solemn.

În acest sens, în perioada 15-22 august în catedrală au avut loc celebrări speciale: adorații, rozariu, rugăciuni și predici mariane la fiecare Liturghie de seară... Astfel, ziua de 22 august a fost ca o concluzie...

Totodată, duminică, 22 august, la finalul sfintei Liturghii, doi preoți din Dieceza de Iași au primit numirile pentru a merge misionari fidei donum în Ecuador. Este vorba de pr. Blaj Bartolomeu și pr. Răchiteanu Petru-Bogdan. Luni, 23 august, ei vor pleca deja spre locul de misiune.

Și anul acesta, la Cacica, la Iași sau în alte părți, Dumnezeu a vorbit multor inimi, sărbătorile din luna august au îndreptat privirile multor pelerini spre cea care este "plină de har". Au răsunat în noua catedrală cuvintele din rugăciunea de consfințire făcută de PS Anton Durcovici odinioară: "Preasfântă Fecioară Marie, Maica lui Dumnezeu și mama noastră preaiubitoare, Eparhia de Iași, aruncată la picioarele tale, se consfințește astăzi toată, în mod solemn, inimii tale neprihănite, ca de acum înainte să domnești pururi peste ea. Fecioară preacurată, Maica harului dumnezeiesc și speranța lumii, ascultă glasul copiilor tăi care te strigă într-ajutor și primește închinarea noastră".

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat