Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Omilia PS Petru Gherghel din ziua de 22 august

Glorificarea Mariei. De Maria numquam satis

"Pe cei pe care Dumnezeu mai înainte i-a hotărât, i-a și chemat;
pe cei pe care i-a chemat, i-a și justificat;
pe cei pe care i-a justificat, pe aceștia i-a și preamărit
" (Rom 8,30)

S-a arătat în cer un semn mare: o femeie îmbrăcată în soare;
ea avea luna sub picioarele ei;
iar pe cap o coroană de douăsprezece stele
.
(Regina stă la dreapta ta împodobită cu haină aurită (Ps 44,106)).

Biserica a văzut în aceste cuvinte ale Apocalipsului pe cea pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru Fiul său, pe care l-a trimis în lume, iar sfinții părinți ai Bisericii au descoperit sub această imagine și destinul Bisericii, mireasa lui Cristos, pregătită și împodobită de către Duhul Sfânt.

Luna august ne-a oferit bucuria să ne apropiem de cea pe care sfânta Biserică o recunoaște și o proclamă mamă și regină, curată și preafrumoasă, vrednică să fie tronul pe care a coborât Mântuitorul lumii, și prin care s-a apropiat de fiecare om.

Învrednicită de la început să fie tabernacolul viu, primul pe care l-a avut istoria, pentru trupul și sângele Fiului lui Dumnezeu și Fiul Omului, ea trebuia să îmbrățișeze soarta celui căruia i-a oferit toată iubirea și viața ei, să urce cu el în slavă.

Ne bucurăm să admirăm în Maria, făptura pe care Dumnezeu a ales-o să fie mamă pentru Fiul său, pe cea pe care Sfântul Duh a împodobit-o cu toate darurile cerești și pe care Fiul său a primit-o în slavă alături de tronul său ceresc.

Ne bucurăm să fi moștenit o asemenea icoană a desăvârșirii și un asemenea model de mântuire, prima făptură dintre cei muritori care a beneficiat total de lucrarea Mântuitorului. "Pe cei pe care Dumnezeu de mai înainte i-a hotărât și i-a chemat pe aceia i-a și înălțat" (cf. Rom 8,30).

Maria este cea dintâi și pe drept icoana acestei chemări, a acestei mântuiri și a acestei înălțări.

Ea este cea pe care Isus Fiul ei o onorează cu această înălțare recunoscându-i astfel marele merit al ofertei pe care i-a făcut-o, căci ea, Maria, i-a oferit sânul ei unde să locuiască, brațele ei unde să crească și, desigur, iubirea ei cu care l-a însoțit până la înviere și înălțare.

Misterul ridicării preacuratei Fecioare cu trupul și sufletul la cer, precum și misterul încoronării ei cu fericire și cu slavă, a fost recunoscut și mărturisit încă din primele veacuri apostolice și a ajuns încet-încet la toți.

Ne-a fost dat în aceste zile de august să auzim atâtea lucruri minunate despre Maria, prezența ei în Biserică, precum și despre misterul primirii ei în ceruri.

Pregătind marea sărbătoare de la 15 august în toate sanctuarele, bisericile și capelele ridicate în cinstea ei, dar nu numai, au fost prezentate omilii, conferințe, mărturii de iubire și s-au celebrat acte de venerație și cult preamărindu-l pe Dumnezeu prin Maria. Și noi în centrul episcopiei, având drept patron și ocrotitoare pe Maria înălțată la cer, am oferit spațiu în chiar ziua de 15 august și apoi pe toată perioada săptămânii până astăzi, 22 august, reflecțiilor și cinstirii Maicii preacurate. Astăzi intenționăm să facem o concluzie.

Catedrala noastră se bucură să aibă acum două imagini: imaginea clasică a înălțării la cer - pictată de către un palermitan - Giuseppe Carta din Sicilia, care ne-a invitat și continuă să o facă și astăzi să admirăm gloria în care a intrat Fecioara ridicată cu trupul și sufletul la cer și această imagine, nouă, care străjuiește spațiul noii catedrale, cu un specific modern reprezentând-o pe Maria, încoronată ca Regina cerului și a pământului.

Misterul reprezentat de cele două tablouri care aparțin la două școli diferite și la două forme de exprimare, pictură și mozaic, este același, adormirea și glorificarea Mariei, încoronarea ei în slavă, intrarea ei lângă tronul veșnic al măririi celui care ne-a mântuit, Isus stăpânul timpului, istoriei și al veșniciei.

Ne bucurăm, așadar, să trăim, ori de câte ori celebrăm misterul ridicării preacuratei Fecioare Maria, atmosfera de bucurie și slavă de care a fost învrednicită mama noastră cerească.

Întreaga atmosferă în care ne introduce și ne îmbucură, catedrala mică, și mai ales catedrala nouă, este o atmosferă de slavă, de bucurie cerească, de înălțare, de încoronare.

Expresia însăși a imaginii centrale din catedrala în care ne aflăm, bolta circulară în formă de coroană, însuși candelabrul central, toate vor să ne vorbească despre destinul celor aleși și mântuiți, despre slava la care ne invită însuși Dumnezeu, Tatăl Fiul și Duh Sfânt și pentru care și noi, oamenii, am fost creați și predestinați.

Prima făptură, care a ajuns prin intervenția specială a Fiului să se bucure și cu trupul și cu sufletul de această glorie este Maria, mama lui Isus.

După ea și noi vom avea parte la timpul stabilit de Dumnezeu de aceeași soartă, de aceeași glorificare.

În Biserică toți cei care se unesc prin Botez cu Cristos sunt destinați la aceeași glorie.

Toți cei care ne unim aici, împreună cu Maria în jurul altarului, și formăm această familie și acest popor al lui Dumnezeu, vom sta și noi cândva lângă tronul de slavă al Mielului.

Așadar, când vorbim despre coroană, exprimată prin coroana regească, de fapt noi nu vrem să înțelegem aur, diademe, tronuri, ci trebuie să știm că acestea sunt simboluri ale acelor realități veșnice, de slavă, de bucurie și de fericire veșnică în gloria cerească, pe care le intuim cu toții, asemenea Mariei.

Simbolurile catedralei ne susțin într-o astfel de credință, iar Maria este cea care ne invită neîncetat la același drum de credință, mântuire și slavă.

Ne bucurăm să știm că sfinții părinți ne-au vorbit despre acest mister al Mariei și al vieții fiecăruia dintre noi.

Ne bucurăm să rememorăm credința lor, cuvintele lor pentru a face să crească în noi entuziasmul vieții și al slujirii.

Iată câteva exemple și exprimări:

Sfinții părinți și marii învățători, în omilii și în discursuri adresate poporului... vorbeau despre ridicarea la cer a Maicii lui Dumnezeu ca despre o învățătură deja vie în conștiința credincioșilor și profesată deja de ei; îi explicau pe larg semnificația, îi precizau și îi aprofundau conținutul, îi arătau motivațiile teologice. Ei scoteau în evidență îndeosebi că obiectul sărbătorii nu era numai faptul că rămășițele pământești ale fericitei Fecioare Maria au fost ferite de putrezire, ci și triumful său asupra morții și glorificarea sa cerească, pentru ca mama să copie modelul, adică să-l imite pe Fiul său unic, Cristos Isus... Măreața Născătoare de Dumnezeu, unită în mod tainic cu Isus Cristos, deja din veșnicie, prin același decret de predestinare, neprihănită în zămislirea sa, fecioară nepătată în maternitatea sa divină, însoțitoare generoasă a Răscumpărătorului divin, victorios asupra păcatului și asupra morții, la sfârșit, a obținut coroana mărețiilor sale, trecând prin putreziciunea mormântului. A învins moartea, asemenea Fiului său, și a fost înălțată cu sufletul și trupul în slava cerului, unde strălucește ca regină la dreapta Fiului său, rege nemuritor al veacurilor" (Papa Pius al XII-lea, Munificentisimmus Deus).

Iași, 22 august 2004

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat