Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Hramul catedralei din Iași

Făcând excepție de la practica împământenită în ultimii ani, hramul catedralei din Iași a fost celebrat anul acesta într-un cadru mult mai festiv. Comemorarea a 120 de ani de la înființarea Episcopiei Romano-Catolice de Iași, apropiata încheiere a Sinodului diecezan și posibilitatea de a celebra hramul diecezei și a catedralei în noul edificiu de lângă biserica veche din Iași au constituit motivații suficiente pentru ca episcopii, preoții și credincioșii din Iași și din parohiile învecinate să se adune duminică, 15 august, la ora 11.00, și să-l preamărească pe Dumnezeu prin intermediul sfintei Fecioare Maria, înălțată cu trupul și sufletul la cer.

Acestor motivații actuale s-ar putea adăuga și altele cu caracter istoric. În această zi s-au împlinit 215 ani de la sfințirea catedralei, care a fost edificată între anii 1782 și 1789, în stil baroc cu multiple influențe italiene, sub coordonarea misionarilor Anton Mauro și Fidelis Rocchi. Clădirea catedralei a suferit mult în urma cutremurelor din anii 1802, 1940 și 1977, precum și a "focului cel mare" din anul 1827. Interiorul catedralei a fost finalizat în forma actuală abia în anul 1869, ca urmare a amplelor lucrări de restaurare inițiate de episcopul Iosif Salandari și executate de călugărul franciscan Iosif Carta din Palermo.

Revenind la celebrarea hramului din acest an, sfânta Liturghie pontificală a început la ora 11.00 și a fost prezidată de episcopul diecezan Petru Gherghel, căruia i s-au alăturat: episcopul auxiliar Aurel Percă, 25 de preoți, autorități locale, zeci pe persoane consacrate, mii de credincioși din Iași și parohiile învecinate, precum și unii oaspeți sosiți din Italia, Austria, Germania, Franța etc. Celebrarea euharistică, care a avut loc într-o catedrală nouă, curată și înfrumusețată cu sute de flori, a fost amplificată de minunatele cântări interpretate de corul catedralei, pregătit și dirijat de părintele Florin Spătariu.

Atât în cuvintele introductive cât și în cele finale, Preasfințitul Petru Gherghel a evocat momentul important pe care îl trăiește Biserica noastră locală în acest an și i-a invitat pe toți cei prezenți să alerge la Isus cu și prin Maria. Cu privirea îndreptată spre dânsa putem spera că vom înainta siguri în larg și vom încheia cu succes lucrările Sinodului diecezan.

În cadrul predicii, părintele Mihai Pătrașcu a evidențiat rolul pe care l-a avut și îl are sfânta Fecioară Maria în istoria mântuirii. Pornind de la tradițiile antice referitoare la momentul strămutării Maicii Domnului din această lume în ceruri și evocând diferite evenimente istorice și pagini patristice, părintele predicator a reliefat dogma misterului celebrat în această zi, promulgată de papa Pius al XII-lea prin constituția apostolică Munificentissimus Deus, în anul 1950.

Larga participare a preoților și credincioșilor la această celebrare denotă iubirea pe care poporul lui Dumnezeu o are față de Regina cerului și a pământului, precum și încrederea că prin intervenția ei îl vom putea descoperi și contempla pe Isus, Domnul și Mântuitorul nostru.

Pr. Alois Moraru


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat