Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Binecuvântarea unei capele la Roman

Începând cu 1 august, în partea de sud-est a orașului Roman a luat ființă o nouă parohie cu hramul Isus, Bunul Păstor (care se celebrează în duminica a patra după Învierea Domnului). Duminică, 8 august, la ora 16.00, în cadrul unei sfinte Liturghii prezidată de PS Aurel Percă a avut loc binecuvântarea noii capele și instalarea noului paroh.

La Liturghie au participat pr. Dumitru Farcaș, decan de Roman, alți șase preoți și mulți credincioși din noua parohie.

La începutul sfintei Liturgii după ce a urat bun venit episcopului, decanul de Roman a delimitat noua parohie care s-a desprins din Parohia "Sfânta Tereza". Având circa 560 de familii cu aproximativ 2.000 de credincioși, Parohia "Isus, Bunul Păstor" are în componență: Aleea Trandafirilor, Alexandru cel Bun, Bucegi, Decebal, Ioan Ionescu de la Brad, Nicolae Titulescu bl. 2, 3, 4, 8, 10, Panaite Donici, Roman Mușat, Stejarilor, Sucedava bl. 1-17 și 2-38, Ștefan cel Mare bl. 2,3, Victor Hugo, Vlad Țepeș și satele învecinate: Bahna, Cotu Vameș, Horia, Izvoarele, Moldoveni, Secuieni, Trifeși.

Apoi PS Aurel Percă a dat citire decretelor de înființare a parohiei și de numire a noului paroh în persoana pr. Francisc Fărcășel; a binecuvântat apa și a făcut rugăciunea de binecuvântare a capelei.

Noua parohie a fost înființată pentru o mai bună pastorație a credincioșilor din zonă; distanța credincioșilor până la biserica Sfânta Tereza era prea mare, lipsind mijloacele de transport în comun.

La predică, episcopul a vorbit despre rolul unui păstor de a fi îngrijitor de suflete, unul care administrează sacramentele și predică. Făcând referință la hramul bisericii, Preasfințitul a spus: "Într-un mod deosebit, parohul trebuie să-l imite pe Isus, bunul păstor; el i-a căutat pe cei pierduți, i-a ridicat pe cei păcătoși, a avut grijă de cei bolnavi, i-a învățat pe oameni...". Preasfințitul i-a încurajat pe credincioșii din noua parohie și pe noul paroh.

A urmat apoi ceremonia de instalare a parohului. I s-a înmânat cheia, crucea și evanghelia și a fost întrebat dacă acceptă oficiul de paroh. În cuvântul său, noul paroh și-a exprimat bucuria și a cerut credincioșilor să se roage pentru el și să-l ajute în misiunea care i-a fost încredințată.

La oferirea darurilor printre darurile primite au fost o icoană cu Isus, bunul păstor, și câteva mistrii și canciocuri -, simboluri ale noii biserici și a casei parohiale care trebuie să se construiască. Până atunci sediul parohiei rămâne provizoriu la adresa: Str. Sucedava, 4, 611040-Roman; tel: 0723/342177, 0745/651127.

Cu Parohia "Isus, Bunul Păstor" numărul parohiilor din dieceză se ridică la 130. Tot la 1 august, s-au înființat parohiile: Podu Iloaiei cu filiala Sprânceana (paroh pr. Gașpal Robert); Valea Mică cu filiala Răcăciuni (paroh pr. Cimpu Daniel); Roznov cu filialele Dochia, Ruseni, Săvinești (paroh pr. Lucaci Iosif).

Pr. Cornel Cadar
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat