Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Sinodul diecezan: Încă 100 de zile...

Conform graficului în vigoare, ne mai despart doar 100 de zile până la începerea ultimei faze a Sinodului diecezan: sesiunile plenare ale Adunării sinodale.

Făcând un scurt bilanț la ceea ce s-a făcut până acum, se poate constata o implicare largă a preoților și a credincioșilor în aprofundarea celor 17 teme propuse spre dezbatere comisiilor parohiale. Deși situația nu este uniformă, se cuvin mulțumiri tuturor grupurilor parohiale care și-au luat misiunea în serios (aproximativ 90 de parohii) și au furnizat sugestii și provocări serioase. Carența care s-a sesizat în unele comunități s-ar putea justifica prin diferite scuze, mai mult sau mai puțin fondate: lipsa de interes, participarea restrânsă a credincioșilor, ritmul lent impus din start, negăsirea unor metode convenționale de întâlnire etc.

În cazul comisiilor "deficitare", întrebarea cea mai frecventă a fost aceasta: De ce credincioșii trebuie să se implice în lucrările Sinodului diecezan? Am putea găsi diferite răspunsuri, dar cea mai bună este o exemplificare luată chiar din viața Mântuitorului. Acesta, deși era Fiul lui Dumnezeu și știa totul, a analizat timp de 30 de ani viața oamenilor obișnuiți și abia după aceea a început activitatea publică: predicarea împărăției lui Dumnezeu, apostrofarea păcătoșilor, săvârșirea minunilor etc. După cum putem lesne urmări în evanghelii, Isus Cristos și-a desfășurat activitatea publică mai întâi la periferiile Israelului și apoi s-a îndreptat spre centru (capitală): Ierusalim.

La fel a procedat și Biserica locală: a desfășurat mai întâi o activitate în periferiile diecezei (în toate orașele, satele și cătunele) și abia apoi va "exploata" capitala diecezei: episcopia. Comisia sinodală centrală a dorit să cunoască mai întâi realitatea obișnuită, trăită de credincioși în toate parohiile diecezei și apoi va trece la analiza și elaborarea unor norme cu caracter general.

După cum reiese din chestionarele retrimise la episcopie, a fost necesară participarea activă a cât mai multor credincioși, care au analizat situația "semințelor de pe teren" și au comunicat rezultatele cercetării lor celor abilitați să le transforme în "roade". Asta nu înseamnă că membrii din comisia parohială sinodală au intrat în șomaj, ci au datoria de a colabora cu preoții pentru a "înainta în larg", adică de a explica tuturor credincioșilor concluziile muncii desfășurate până acum.

În perioada 23 mai - 24 octombrie sunt programate 20 de cateheze, care au rolul de a mediatiza întregii comunități principalele învățături doctrinare și concluziile extrase din cele 17 teme dezbătute de comisiile parohiale, cărora li s-au adăugat trei cateheze speciale.

În acest mod, printr-o atenție sporită din partea păstorilor, credincioșii pot înțelege mai bine misterul Bisericii, sacramentele și activitatea pe care o desfășoară în diferite domenii, conștientizând faptul că trebuie să fie membre active ale trupului lui Cristos. Pentru a reuși această implicare personală, creștinii trebuie să înțeleagă mai bine realitatea divino-umană a poporului lui Dumnezeu și, așa cum se preocupă să cunoască tot mai bine casa în care locuiesc, să se străduiască a înțelege și cerceta toate ungherele "bărcii" în care sunt încorporați prin Botez, care ne poartă în larg și care ne salvează: Biserica.

Paralel cu expunerea generală a temelor catehetice, comisia sinodală diecezană sintetizează răspunsurile venite din parohii și întocmește materialele necesare lucrărilor finale ale Sinodului, care vor avea loc în perioada 9 noiembrie - 8 decembrie anul curent. Acestea vor fi grupate în zece teme mari și vor include atât norme teologice și canonice, cât și diferite aspecte pastorale ce trebuie clarificate în cadrul celor patru sesiuni plenare.

Așadar, mai sunt încă 100 de zile de muncă susținută în parohii, mai sunt 100 de metri în care se poate recupera terenul pierdut, mai sunt încă atâtea de făcut...

Pr. Alois Moraru
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat