Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Casa Segito Maria din Miercurea CiucInterviu: Pentru cultura comuniunii

În perioada 15-18 iulie, la Miercurea Ciuc s-a desfășurat "Mariapolis (Orașul Mariei) 2004". Este vorba despre o întâlnire anuală din cadrul Mișcării Focolarelor din România. Având tema "Pentru cultura comuniunii", la Mariapolis 2004 au participat peste 400 de persoane din toată țara (români, maghiari, bulgari, ucraineni etc.), din Franța și din Republica Moldova.

La o parte din programul care s-a desfășurat sâmbătă, 17 iulie, au fost prezenți ÎPS Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și în Republica Moldova, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, ÎPS György Iakubinyi, arhiepiscop de Alba-Iulia, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS Jozsef Tamas, episcop auxiliar de Alba-Iulia.

L-am întrebat pe Andrei Stefancic (Redi) de ce a intrat în această mișcare și ce-i place mai mult. "Trebuie să spun că nu am intrat într-o mișcare, mi-a răspuns el, experiența mea a fost că m-am întâlnit cu Dumnezeu, am simțit că merita sa-i dăruiesc totul ca răspuns la darul său de iubire, am încercat să-l urmez și așa trăiesc în focolar de 25 de ani, unde experimentez în continuare frumusețea prezenței sale între oameni. De fapt, asta mă cucerește din nou și din nou: posibilitatea de a trăi în prezența sa".

Am solicitat de la Stefan Tobler, focolarin reformat elvețian, profesor la Sibiu, să răspundă la câteva întrebări.

Ce însemnă Mișcarea Focolarelor? Povestiți-ne pe scurt despre începuturile, dezvoltarea... acestei mișcări.
În ultimul secol au luat ființă multe mișcări creștine care dau un impuls de viață nouă și tânără Bisericii și societății. Între acestea, Mișcarea Focolarelor este printre primele și printre cele mai mari. Dar totul a început de la o mică sămânță: o tânără din Trento (nordul Italiei), Chiara Lubich, a fost fulgerată de o descoperire în timp ce se dezlănțuia Cel de-al Doilea Război Mondial: Dumnezeu este iubire și iubirea este singurul lucru pentru care se merită să trăiești. Împreună cu câteva colege, a început să citească cu ochi noi evanghelia și să pună în practică toate cuvintele lui Isus. La scurt timp s-a născut o comunitate cu persoane de toate vârstele, care trăiau evanghelia împărtășind bucurii și dureri, bunuri și nevoi. Voiau doar să fie creștini. Dar treptat s-a înțeles că la temelie era un dar deosebit al Duhului Sfânt, care îi învăța o spiritualitate centrată pe unitate, o cale de unire cu Dumnezeu care trece prin aproapele, o iubire care are forma lui Cristos cel înviat și abandonat și care izvorăște din Cristos. Oamenii din Trento le-au dat numele de focolare, adică locul în casă care încălzește și dă lumină. O astfel de iubire este contagioasă: așa s-a răspândit și mișcarea, mai întâi în Italia, apoi în toată Europa, iar din 1958 și în alte continente. Nu doar catolicii fac parte din această mișcare, ci și creștini din alte biserici; sunt chiar și credincioși din alte religii și persoane cu convingeri care nu sunt religioase, care - păstrându-și credința și neamestecând nimic - se inspiră din acest ideal al unității. Mișcarea a fost aprobată de Vatican, mai întâi în anii '60, iar în forma sa de astăzi în 1990. Colaborarea cu ierarhia catolică, dar și cu responsabilii din alte Biserici, a fost mereu unul din punctele importante, pentru a putea sluji Bisericii în totalitatea sa. În particular însă este o vocație pentru reînnoirea societății în spirit creștin; mișcarea realizează aceasta prin lucrul cu tinerii, cu familiile, în diferitele sectoare ale societății.

În fiecare an are loc Mariapolis (Orașul Mariei). Care este scopul acestei întâlniri?
Fiecare membru și simpatizant al mișcării încearcă să trăiască spiritualitatea în mediul său, în familie și la lucru. Dar, pentru a putea rămâne fidel acestui angajament și pentru a reînnoi inima și mintea cu spiritul evangheliei, este important să ne întâlnim cu alții care împărtășesc acest spirit. Deoarece "acolo unde doi sau trei se adună în numele meu, spune Isus, sunt și eu în mijlocul lor", iar această prezență tangibilă a lui Isus în mijlocul poporului său este caracteristica Mariapolis. Se exprimă în iubirea care domnește între oameni, în bucuria care se observă pe fețe, în unirea cu Dumnezeu pe care atât de mulți oameni o reînnoiesc în aceste zile. Se numește orașul Mariei, pentru că, precum Maria a dat viață lui Isus din punct de vedere fizic, la fel să putem să-i dăm viață lui Isus în mijlocul nostru, lăsându-l să trăiască și să dea lumina sa astăzi, așa cum a făcut-o și odinioară. Primele Mariapolis au fost organizate în anii 50 în Italia; astăzi există în toată lumea. În unele locuri s-au născut Mariapolis permanente, adică mici "orășele" cu adulți și tineri, familii și persoane consacrate, cu locuri de muncă și școli. Sunt lucrători care ne arată cum ar putea fi lumea dacă evanghelia ar fi legea suverană.

Ce a adus nou întâlnirea de anul acesta din perioada 15-18 iulie de la Miercurea Ciuc?
Am fost 430 de persoane din toată România, în majoritate catolici, dar și creștini din alte biserici (ortodocși, reformați, luterani) - jumătate tineri. Au fost programe distincte pentru copii și adolescenți. Momentele de aprofundare a spiritualității au fost intercalate cu grupuri de dialog și cu momente recreative; desigur, nu a lipsit sfânta Liturghie. Anul acesta am fost cu totul fericiți pentru că am putut avea între noi cinci episcopi catolici, printre care nunțiul apostolic și arhiepiscopul de Alba-Iulia. La final, unii participanți și-au exprimat impresiile: erau fericiți, nu cu un entuziasm banal, ci cu conștiința că au în inimă o comoară care îi va ajuta să ducă mai departe o mică "revoluție creștină" în propriul ambient. Ca program, am sărbătorit cei 60 de ani de la începutul mișcării parcurgând prin video-înregistrări unele momente ale istoriei noastre.

Ce ar însemna tema care a stat în centrul atenției: "Pentru cultura comuniunii"?
Suntem convinși că experiența de comuniune pe care o facem între noi corespunde vocației celei mai profunde a omului, a fiecărui om. Dacă iubirea este trăită în mod serios între oameni, se creează noi forme de raporturi, noi structuri de colaborare, spații de libertate pentru fiecare bărbat și femeie în diversitatea lor. Pe scurt, se creează o nouă cultură, chiar dacă numai la scară mică. Suntem convinși că această experiență are ceva de spus întregii societăți, pentru că ajută la depășirea atâtor suferințe. Viața creștină trebuie "să facă cultură" și nu să rămână închisă în biserici.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Fotografii de la acest eveniment pot fi vizualizate în Album foto, iar detalii suplimentare pot fi citite în știrea Mariapolis 2004 la Miercurea Ciuc.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat