Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

CaritasSinaia: Formare pentru angajații Caritas

În zilele de 15-18 iulie, la Sinaia a avut loc o sesiune de formare pentru angajații Centrelor Diecezane Caritas din București, Iași și Chișinău. Întâlnirea a fost organizată de către Caritas Ambroziana - Milano și finanțată de Caritas Europa. Cursurile au fost ținute de către don Virginio Colmegna, directorul Caritas Ambroziana, don Carlo Pirotta, responsabilul pentru Europa, și domnul Paolo Morrero, președintele Fundației "Vismara" din Milano. Tema cursurilor s-a axat pe responsabilizarea angajaților Caritas în ceea ce privește misiunea pe care o au de îndeplinit în cadrul bisericilor locale.

Caritasul nu trebuie să fie doar o simplă instituție, ci să aibă un pronunțat caracter pastoral și să devină un ferment în comunitate, în ceea ce privește trăirea credinței prin caritate, văzută ca o dimensiune interioară a fiecărui individ.

Caritasul este un observator permanent al sărăciei și un identificator permanent al resurselor existente în comunitate. Este un mediator permanent între cei care au nevoie de ajutor și cei care pot ajuta. Este un continuu formator, deoarece încearcă să educe comunitatea în spiritul carității, educație care presupune înțelegerea celor nevoiași printr-o implicare cât mai directă în problemele acestora. Apartenența Caritasului la Biserica Catolică prin cea de-a treia dimensiune a ei - caritatea -, subliniază diferența dintre această asociație și celelalte ONG-uri. Caritas-ul este o asociație care aparține Bisericii, Biserica formată de comunitate. Deci este asociația care lucrează cu și pentru întreaga comunitate.

În cele trei zile dedicate formării lucrătorilor din Caritas s-a încercat o definire a misiunii asociației, redată prin cinci verbe:

  • a asculta - a asculta pe ceilalți, pentru a identifica nevoile;

  • a observa - a analiza situația fiecărui individ, dar, în același timp, a reuși să facă o analiză generală a fenomenelor sociale;

  • a forma - o continuă formare spirituală și profesională;

  • a promova - a promova demnitatea umană a fiecărui individ, folosindu-ne de fantezia născută din caritate;

  • a coordona - a lucra în rețea pentru o mai buna îndeplinire a misiunii.

Caracterul inovativ al acestei formări este, poate, o nouă viziune asupra actului de a ajuta, de a da, care, de cele mai multe ori, ar trebui să însemne implicarea celui ajutat.

Modelul de activitate pe care trebuie să-l adopte lucrătorii Caritas, trebuie să fie o îmbinare a disponibilității și ospitalității Martei din parabola lui Isus cu spiritualitatea și abnegația Mariei.

Din partea Centrului Diecezan Caritas Iași au participat la această formare: pr. Egidiu Condac - director general, pr. Mihai Budău - director executiv, Diana Tamaș - coordonator Birou Asistență Socială, Gabriela Grasu - fundraiser, Ciprian Ciobanu - jurist, Eugen Sugaru - director executiv la Caritas Roman.

A consemnat Gabriela Grasu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat