Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Capitol Provincial la Roman (III)

În ziua de 21 iulie, cea de-a treia zi a lucrărilor Capitolului Provincial, mai exact în cea de-a treia sesiune a acestuia, s-au adunat la Roman un număr de 175 de frați franciscani conventuali ai Provinciei "Sf. Iosif", atât din țară cât și din străinătate, pentru a-și manifesta opțiunea în privința acelui frate dintre ei care ar trebui să fie în fruntea lor ca ministru provincial.

După sfânta Liturghie în cinstea Duhului Sfânt, prezidată de ministrul general al ordinului, pr. Joachim Anthony Giermek, frații s-au adunat în aula capitulară. Aici, chiar din primul scrutin, a fost reales de marea majoritate a fraților pr. Ion Ciuraru, același superior care a condus provincia și în mandatul precedent.

Pr. Ion Ciuraru are 37 de ani; s-a născut la Valea Seacă, județul Bacău, în ziua de 18 august 1967. A intrat în Ordinul Franciscan în mai 1990, chiar cu prima serie de candidați franciscani după căderea comunismului, iar între 1990 și 1991 a făcut noviciatul la Luizi-Călugăra (Bacău). Au urmat apoi primii ani de studii la Institutul Teologic Franciscan din Roman, iar în ziua de 8 septembrie 1995 depune voturile pe viață în Ordinul Fraților Minori Conventuali. Este apoi trimis la studii în Italia și termină licența la Facultatea de Teologie "San Bonaventura" - Seraphicum din Roma, continuând apoi studiile de specializare și obținând diploma de master în teologia morală pe lângă Institutul Superior de Teologie Morală al Academiei Alfonsianum din Roma. Între timp, în ziua de 22 iunie 1997 este sfințit preot la Roman.

Reîntors în țară, la terminarea studiilor, în 1998, este numit vicerector la Institutul Teologic Franciscan din Roman și guardian al celei mai mari comunități din țară, Conventul "Sf. Francisc de Assisi" din aceeași localitate. În anul 2000, cu ocazia precedentului Capitol Provincial este ales ministru provincial, iar astăzi a fost reales pentru încă patru ani în această slujire.

Rolul ministrului provincial este destul de bine conturat în Regula și Constituțiile ordinului. El trebuie să fie animatorul întregii provincii, înzestrat cu maturitate, prudență, capacitate și cu spirit franciscan, precum și cu toate celelalte calități cerute de drept. Ministrul provincial, manifestând față de toți duhul dragostei și al preocupării, este cel care veghează cu sârguință ca frații să ducă o viață cât mai conformă evangheliei, după Regula și Constituțiile ordinului, spre sfințirea și edificarea întregii Bisericii.

Urăm noului ministru provincial al franciscanilor conventuali din România înțelepciunea și harul necesar pentru a sluji pe cei aproape 250 de frați ai Provinciei din România, răspândiți în cele 15 comunități din țară, precum și în alte șapte țări ale Europei.

Pr. Victor Dumitrescu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat