Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Biserica catolicaCatolicii din Giurgiu

Credincioșii romano catolici din Giurgiu se pregătesc de sărbătoare, anul viitor, marcând împlinirea a 120 de ani de la înființarea Bisericii lor. La temelia Bisericii se află și jertfa episcopului martir Anton Durcovici, care a slujit această comunitate.

De ani buni de zile, la Giurgiu - iată istoria ne confirmă acest lucru! - pe strada Hristo Botev, funcționează biserica romano-catolică, lucru care în decursul timpului n-a deranjat pe nimeni, între ortodocșii și catolicii din orașul de la Dunăre existând un adevărat model de conviețuire.

Potrivit informațiilor găzduite de situl oficial al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, acest sfânt lăcaș ar fi de factură (relativ) recentă: "În urmă cu circa 70 de ani, se arată pe respectivul sit, un grup de muncitori catolici din Belgia a venit la Giurgiu, pentru a construi o fabrică de zahăr. Comunitatea de catolici giurgiuveni era atunci, numeric, foarte mică și se aduna în zilele de sărbătoare doar într-o casă de rugăciune aflată în curtea actualei parohii. Oaspeții veniți la muncă au avut inițiativa de a face un proiect de ridicare a unei biserici alături de această casă. Biserica a fost concepută în stil romanic și sfințită în 1936 (în realitate acest lucru s-a întâmplat pe data de 11 mai 1933), de Eminența sa Alexandru Cisar. Reparată mai târziu, în două rânduri, ea păstrează în interior o notă de intimitate și este, în prezent, suficientă pentru cele 88 de familii cu circa 246 de credincioși. Situată în aceeași incintă, casa parohială este o fostă școală de demult, spațioasă. A fost consolidată prin anii 1988 și adaptată funcțional la nevoile parohiale..."

Studiind alte documente, de pildă "Monografia orașului Giurgiu" - scrisă de institutorul Ion Boldescu, la anul 1912, aflăm că lucrurile nu stau întocmai, dimpotrivă.

Iată ce menționează acesta: "Colonia germană, precum și cea ungară, devenind din ce în ce mai numeroase, au fost nevoite să ceară Episcopatului Catolic din București, ca să le înființeze o biserică pentru cultul lor în Giurgiu. Prin inițiativa celor mai de seamă catolici din Giurgiu, s-a înființat în anul 1885, biserica catolică din acest oraș. Biserica e mică, dar bine întreținută: are un singur preot și personalul trebuincios serviciului bisericesc. Enoriașii acestei sfinte biserici se compun din 110 familii creștine catolice, din care: 46 germane, 50 ungare, 6 italiene și 4 franceze. Această sfântă biserică catolică din Giurgiu se întreține cu fondurile Episcopatului Catolic din București și cu contribuția benevolă a credincioșilor catolici din acest oraș".

Cred că ar mai fi utilă în acest sens încă o remarcă (imperios necesară), și anume, aceea că, deși biserica a apărut mai târziu, comunitatea catolică din Giurgiu avea o implicație majoră în viața social-culturală a orașului. "Germanii stabiliți la Giurgiu, deși puțini, totuși au avut și ei școlile lor. Un german, Eduard Liptay, a deschis la 1864 o școală germană în Giurgiu aprobată de minister, care a durat până în 1870. În școala lui Liptay se învăța limba română, germana și franceza. La anul 1880 s-a mai deschis o școala germană în Giurgiu, aprobată de minister, sub conducerea profesorului Frantz Proglhof, care a durat numai până în 1883. Colonia ungară din Giurgiu a avut și ea o școală mixtă în Giurgiu, sub conducerea paraclisierului Saboo, de la biserica catolică, dar, neavând autorizație de la minister, s-a închis la anul 1896. La biserica catolică din Giurgiu s-a înființat o școală primară mixtă, în anul 1900. Această școală are local propriu după planurile școlilor publice din țară, ea este condusă de un institutor și o institutoare, frecventată de 42 de elevi - fii de germani și unguri - dintre care 22 sunt băieți și 20 fete. Școala este autorizată de minister și cursurile se predau în limba română, ungară și germană", ne arată același Ion Boldescu.

În fine, să mai consemnăm o altă mărturie semnificativă, luată din "tabloul șefului siguranței poliției Giurgiu, înaintat prefecturii Vlașca, cu referatul nr. 448 din ianuarie, la anul 1911", unde se specifică: "Dintr-o populație de 16.016 locuitori (8036 bărbați și 7980 femei), 14.528 locuitori erau de confesiune ortodoxă, iar 492 erau creștini catolici, ocupând astfel locul al treilea după comunitatea mozaică - 800 de locuitori".

Însemnările lui Ion Boldescu sunt, potrivit istoricilor giurgiuveni, pertinente și obiective.

Dar lucrul cel mai important pentru giurgiuvenii catolici, și nu numai, ar fi acela că vreme de câțiva ani, în timpul Primului Război Mondial (1916-1918), dar și ulterior, în perioada 1926-1927, biserica romano-catolică din Giurgiu a fost slujită de episcopul martir dr. Anton Durcovici. Se pare că, din cauza obârșiei sale austriece, Anton Durcovici a fost arestat la Giurgiu, în 1916, și închis într-un lagăr la Galați, unde s-a îmbolnăvit grav.

Din păcate, toate aceste informații au fost mai puțin cunoscute, aceeași soartă avându-o și cele care privesc istoria recentă a bisericii, documente importante din arhivă dispărând în anii '80 când au fost confiscate de miliția comunistă.

Pr. Mihai DascăluActualmente, prin stăruința exemplară a devotatului părinte Mihai Dascălu - aflat în fruntea comunității locale de doar câteva luni, biserica romano-catolică din Giurgiu, al cărui hram este Vizita Sfintei Fecioare Maria (celebrat pe 31 mai), cunoaște, cu sprijinul ÎPS arhiepiscop Ioan Robu, adevărate transformări, atât în ceea ce privește aspectul interior, cât și cel exterior.

Viața de comunitate, animată de-a lungul timpului și de ceilalți preoți slujitori ai sfântului lăcaș - vrednici de pomenire: părintele Sebastian Huber, părintele Robert Lentz, părintele Edmund Barsczowshi, Monseniorul Francisc Augustin, părintele Ioannis Gertel, părintele Ioannis Schneweiss - cel mai longeviv în această funcție (1935-1952), părintele Petru Mârț, părintele Victor Iacobec, părintele Petru Brudaru, părintele Bogles, dar și de mai noii preoți: părintele Petru Țurcanu și părintele Ioan Balint - este una vie.

Cu ajutorul generos al unei asistente medicale, credincioșilor din comunitate li se distribuie gratuit medicamente de la Caritas București. Există în evidența parohiei 11 copii care se bucură de ajutor din afară, conform proiectului "adopție de la distanță" cu posibilitatea de extindere și la alte cazuri. Chiar dacă o parte dintre credincioși au plecat în Moldova, nemaiavând un loc de muncă stabil în orașul Giurgiu, o altă parte îi înlocuiește prin convertiri. Nu există o grădiniță sau congregații pentru activități spiritual-educative, dar comunitatea este antrenată, prin câțiva voluntari, la activități de ordin social, caritativ și religios.

Ușa bisericii catolice din Giurgiu este larg deschisă celor ce au nevoie de ajutorul Domnului, aici celebrându-se zilnic sfânta Liturghie, de asemenea în zilele de sărbătoare și duminica.

Vasile Arcanu,
redactor la săptămânalul "Informația de Giurgiu"


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat