Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Noi apariții la Editura "Sapientia"

Editura "Sapientia" din Iași a scos trei noi cărți: Alois Moraru - Iosif Răchiteanu, Păstorii Diecezei de Iași și rectorii Seminarului diecezan; Întâlnire cu viitorul tău. De la Mir la maturitatea creștină; Ronald Roberson, Bisericile Creștine Răsăritene. O scurtă prezentare.

* * *

Păstorii Diecezei de Iași și rectorii Seminarului diecezan este scrisă de părintele Alois Moraru în colaborare cu părintele Iosif Răchiteanu. Această carte apare în format 14x20, are 98 de pagini și poate fi achiziționată de la toate librăriile catolice din țară, la prețul de 70.000 lei.

La 27 iunie 1884, prin bula papală Quae in christiani nominis incrementum, papa Leon al XIII-lea decreta înființarea Episcopiei Catolice de Iași. Episcop a fost numit Nicolae Iosif Camilli, fost vizitator apostolic între 1881-1884, numit episcop de Mosynopolis la 16 septembrie 1881, iar la 27 iunie 1884 episcop titular de Iași. Misiunea principală pe care i-a încredințat-o papa Leon al XIII-lea a fost aceea de a ridica un cler indigen pentru pastorația catolicilor de la răsărit de Carpați, ceea ce impunea înființarea unui Seminar diecezan, fapt concretizat la 29 septembrie 1886.

De aici putem spune că începe broșura noastră. Am preferat să abordăm parcurgerea istoriei celor 120 de ani scurși de la înființarea Episcopiei de Iași printr-o sistematizare cronologică a vieții și activității episcopilor, administratorilor apostolici și ai rectorilor Seminarului diecezan. În felul acesta sperăm că am putut cristaliza aportul pe care fiecare păstor l-a adus propășirii credinței catolice pe aceste meleaguri, deși unii dintre ei au pecetluit cu jertfele și sângele lor misiunea ce le-a fost încredințată.

Pentru a fi cât mai exacți în sintetizarea datelor istorice am preferat să culegem informațiile chiar din arhive. De un real folos ne-au fost atât revistele "Lumina creștinului" și "Viața", cât și almanahurile lor. Pentru clarificări am apelat și la unele cărți de referință.

Deși puteam insera în paginile prezentei broșuri picturi sau fotografii după chipurile păstorilor prezentați, am apelat la o soluție care nu va fi, probabil, agreată de toți, anume aceea a portretelor grafice. Ele au fost realizate de domnul Marcel Zancu, fapt pentru care îi mulțumim și pe această cale. Am preferat această variantă pentru a da o "coloratură" grafică uniformă. Din păcate, nu am găsit portrete sau fotografii ale tuturor episcopilor și preoților pe care i-am prezentat aici.

Ne exprimăm speranța că această carte va constitui un adevărat dicționar al ierarhilor Episcopiei Catolice de Iași și al rectorilor Seminarului diecezan din același oraș, acum la ceas jubiliar și sinodal.

Alois Moraru, Iosif Răchiteanu

* * *

Întâlnire cu viitorul tău. De la Mir la maturitatea creștină. Această carte, elaborată de surorile lauretane, se adresează copiilor și tinerilor care se pregătesc la primirea sfântului Mir. Întâlnire cu viitorul tău. De la Mir la maturitatea creștină este un manual de pregătire catehetică pentru sfântul Mir, care îl continuă pe cel de la prima sfântă Împărtășanie, care va vedea în curând lumina tiparului, cu titlul: Drumul cu Isus spre prima sfântă Împărtășanie. Publicată în limba italiană de Editura Mimep-Docete, cartea a fost tradusă în limba română de d-na Lidia Costăchescu. Tipărită într-o ținută grafică deosebită, toate paginile sunt color, cartea apare în format 17x24, are 116 de pagini și poate fi achiziționată de la toate librăriile catolice din țară, la prețul de 100.000 lei.

Pentru a înțelege învățătura prezentată în acest catehism, autorii au considerat necesar să introducă, în prima parte, un scurt rezumat al adevărurile fundamentale ale doctrinei creștine care au fost explicate în manualul de pregătire la prima sfântă Împărtășanie.

În a doua parte, se arată cât este de importantă primirea și trăirea sacramentului Confirmațiunii, numit în mod obișnuit Mir: prin el, Duhul Sfânt îi dă creștinului puterea de a-și trăi credința și de a fi în lume un martor curajos al lui Isus.

Din lectura acestui catehism, tinerii vor înțelege că sacramentul Mirului nu este un punct de sosire, ci un punct de plecare în cursa vieții, o cursă care are ca țintă fericirea veșnică a paradisului: pentru aceasta, în a treia parte, ei vor fi învățați să știe cine sunt și cum trebuie să se comporte în viață, pentru a crește în fiecare zi tot mai mult în iubirea față de Isus.

Pentru a încheia, în a patra parte, tinerilor le este arătat drumul care duce la iubirea desăvârșită a lui Dumnezeu, fericirea lor deplină.

* * *

Bisericile Creștine Răsăritene. O scurtă prezentare este scrisă de părintele Ronald Roberson. Textul original englez a fost publicat de Editura "Orientalia Cristiana" din Roma, unde, până în 1999, a avut deja 6 ediții. Ediția în limba română a fost pregătită de regretatul Clemente Fătu, trecut la Domnul, și finalizată de Oana și Radu Capan. Această carte apare în format 14x20, are 286 de pagini și poate fi achiziționată de la toate librăriile catolice din țară, la prețul de 80.000 lei.

Unul dintre motivele care m-au determinat să scriu acest scurt studiu despre Bisericile Creștine Răsăritene a fost convingerea mea că un factor major ce împiedică reconcilierea între creștinii din Răsărit și din Apus este lipsa de cunoaștere reciprocă. În particular, cunoașterea Răsăritului creștin de către creștinii apuseni este, din păcate, insuficientă; de aceea, sper ca, prezentând o astfel de privire panoramică, să-i pot ajuta pe confrații mei catolici și protestanți să-i înțeleagă mai bine pe frații și surorile noastre din Răsărit.

Este, de asemenea, adevărat că înșiși creștinii răsăriteni adesea nu sunt bine informați cu privire la Bisericile Răsăritene cărora ei nu le aparțin, și prea des opiniile se formează pe baza unor distorsionări sau a unor prejudecăți istorice. Astfel, în această carte m-am străduit să prezint istoria și circumstanțele actuale ale diferitelor Biserici în mod obiectiv, relatând evenimentele așa cum le-am putut determina mai bine, fără a emite judecăți cu privire la cum ar trebui să fie lucrurile.

Informațiile conținute în această ediție în limba română a cărții au fost actualizate până în ianuarie 2004. Astfel, este mai actualizată decât cea mai recentă (a șasea) ediție în limba engleză, care a fost publicată de Institutul Pontifical Oriental din Roma în 1999. Mulți creștini apuseni sunt derutați de complexitatea Răsăritului creștin, care poate părea a fi o înșiruire năucitoare de Biserici naționale și jurisdicții etnice. Scopul acestei prezentări este de a le furniza celor nespecialiști o panoramă clară a Bisericilor Răsăritene, furnizând informații de bază despre fiecare și indicând relațiile dintre ele. Fiecare Biserică este plasată în contextul său istoric, geografic, doctrinar și liturgic.

Principiul utilizat în această carte pentru clasificarea Bisericilor este comuniunea. Adică sunt descrise grupuri de Biserici care sunt în deplină comuniune între ele, mai degrabă decât categorisindu-le potrivit altor criterii precum tradiția liturgică.

Din această abordare rezultă patru comuniuni creștine răsăritene distincte și separate: (1) Biserica Asiriană Răsăriteană, care nu este în comuniune cu nici o altă Biserică; (2) cele șase Biserici Ortodoxe Orientale, care, deși fiecare este independentă, sunt în deplină comuniune între ele; (3) Biserica Ortodoxă, care este o comuniune de Biserici naționale sau regionale, toate recunoscându-l pe patriarhul de Constantinopol ca un punct de unitate ce se bucură de anumite drepturi și privilegii; și (4) Bisericile Catolice Răsăritene, care se află toate în comuniune cu Biserica Romei și cu episcopul său. Ordinea în care sunt prezentate aceste patru comuniuni nu are vreo semnificație particulară; reflectă doar succesiunea cronologică în care acestea au apărut ca entități distincte.

Această a șasea ediție include ca anexe două articole pe teme ecumenice, pe care nu le-am publicat în altă parte. Primul, intitulat "Relațiile dintre catolicism și ortodoxie în Europa postcomunistă: fantome ale trecutului și provocări pentru viitor", este dintr-o conferință susținută la "Centro Pro Unione" din Roma, la 18 martie 1993. Textul original a fost ușor revizuit pentru această ediție și apare cu un post scriptum descriind evoluția evenimentelor până la mijlocul anului 1998. Al doilea articol, "Relațiile actuale dintre Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe Orientale", a apărut prima dată ca "Dialogul modern Romano-Catolic - Ortodox Oriental" în One in Christ 21 (1985) 238-254. Au fost adăugate noi informații pentru a ține cont de vizita catolicosului armean Karekin I la Roma, în decembrie 1996.

O istorie extrem de variată și complexă este prezentată în această lucrare, și m-am străduit să o prezint cât mai clar posibil. Am încercat să rămân obiectiv și onest în tratarea a ceea ce uneori sunt situații tragice și dureroase în istoria acestor Biserici și a relațiilor dintre ele. Sper că această prezentare îi va ajuta într-o oarecare măsură pe creștinii apuseni să înțeleagă mai multe despre frații noștri din Răsărit, pentru ca, într-o zi, Biserica să învețe - folosind imaginea evocată adesea de papa Ioan Paul al II-lea - să respire din nou deplin cu doi plămâni, unul răsăritean și unul apusean.

Ronald Roberson

* * *

Păstorii Diecezei de Iași și rectorii Seminarului diecezan,
Alois Moraru, Iosif Răchiteanu, Ed. "Sapientia", 2004, ISBN 973-8474-42-6, 14x20 cm, 98 p., 70.000 lei

Întâlnire cu viitorul tău. De la Mir la maturitatea creștină,
Ed. "Sapientia", 2004, 17x24 cm, 116 p., 100.000 lei

Bisericile Creștine Răsăritene. O scurtă prezentare,
Ronald Roberson, Ed. "Sapientia", 2004, ISBN 973-8474-41-8, 14x20 cm, 286 p., 80.000 lei

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni, marți, orele 12.00-13.00 și 14.00-18.00;
    miercuri, joi, vineri, orele 8.00-13.00;
  • prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat