Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

CursantiȘcoala de Teologie pentru Laici la Traian

În acest timp de schimbări în societate, în care valorile creștine sunt puse la încercare din cauza secularismului și a individualismului ce pătrund în cultura noastră, formarea creștină și aprofundarea teologică, în mod special a laicilor, este un lucru benefic.

Cu patru ani în urmă a luat naștere inițiativa unei școli de teologie pentru laici la Casa de Reculegere din Traian. Aducem mulțumire lui Dumnezeu, deoarece și în acest an 60 de persoane au frecventat aceste cursuri. Scopul este de a aprofunda în mod sistematic credința proprie pentru o trăire mai personală, pentru a putea oferi astfel celor din jur și în familie, în parohie ca și catehiști, răspunsuri potrivite la întrebările actuale ale lumii.

Care sunt impresiile celor care au participat? Iată câteva mărturii:

  • "Acum trei ani, în cadrul anunțurilor duminicale la sfânta Liturghie, s-a rostit un lucru deosebit, și anume un curs de trei ani pentru formarea laicilor. În sufletul meu am spus da imediat. Bucuria și așteptările mele s-au confirmat. Formarea culturală și spirituală, fraternitatea între cursanți, posibilitățile de studiu oferite de Casa de Reculegere sunt foarte bune... Mesajul creștin este perceput la adevărata sa valoare valabil pentru zilele noastre". (Viorica Holderbaum)

  • "Pot spune că pentru mine acești trei ani de formare teologică au fost cei mai intenși pentru pregătirea mea umană și spirituală, chiar dacă de multe ori din cauza distanței a fost foarte obositor. Totuși, nu a fost o piedică de nedepășit, deoarece știam că aici, la școală, învățăm lucruri pe care nicăieri în altă parte nu le puteam afla". (Gianina Farcași)

  • "Am ajuns la finalul celor trei ani, dar nu și la finalul pregătirii. Această școală de teologie pentru laici este o bază pentru o trăire existențială a vieții și pentru a construi cu adevărat o persoană și o familie creștină. Mă simt mai pregătită și pentru a oferi aportul meu în comunitatea creștină și în societate cu mai multă cunoștință și responsabilitate. Recomand tuturor tinerilor și părinților să urmeze aceste cursuri în ciuda oricăror dificultăți". (Irina Benchea)

Sunt multe alte mărturii care ar trebui adăugate. Un lucru este clar, în acest timp și mai ales urmând impulsul Sinodului diecezan, formarea laicilor devine mereu mai importantă în societatea noastră. De aceea, vom continua această experiență pentru îmbogățirea persoanelor, familiilor și comunităților.

Pentru anul care urmează, cursurile vor continua la Casa de Reculegere, după programul deja cunoscut, și vor începe sâmbătă, 18 septembrie 2004. Aceste cursuri nu țin cont de vârstă, de starea socială sau de pregătirea intelectuală. Durata școlii este de trei ani, în fiecare sâmbătă, între orele 8.30-13.00. Cursurile vor fi oferite de către școală, dar se cere prezență și seriozitate în studiu.

* * *

Pentru alte informații și eventual pentru înscriere:

Casa de Reculegere
Str. Calea Romanului, nr. 128
617398-Traian
Com. Săbăoani, jud. Neamț
Tel. 0233/735370
E-mail: verbiti@artelecom.net

Pr. Gianfranco Maronese SVD


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat