Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Capitol provincial la Roman

Provincia franciscană conventuală "Sfântul Iosif" din România are anul acesta cel de-al XVI-lea capitol provincial de la înființarea ei canonică în 1895. Capitolul provincial - care va avea loc la Conventul "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman (NT) - cuprinde șapte sesiuni și se desfășoară în două părți: 18-24 iulie, respectiv 13-18 septembrie. La capitol participă 46 de frați, aleși în prealabil ca delegați printr-un scrutin general efectuat cu trei luni înainte de capitol. Aceștia, în primele două sesiuni ale capitolului, analizează viața și activitatea provinciei în ultimii patru ani, de-a lungul mai multor linii conductoare, cum ar fi: primatul lui Dumnezeu, viața de rugăciune și identitatea franciscană; animarea vocațională, formarea inițială și formarea permanentă; viața de fraternitate; apostolatul; exercițiul autorității și al ascultării, administrarea și folosirea bunurilor, angajarea misionară ad gentes; diferite probleme ale provinciei. A treia sesiune a capitolului este destinată alegerii ministrului provincial de către toți frații profeși solemni ai provinciei. Astfel, cei 175 de frați cu drept de vot, se vor reuni la Roman în ziua de 21 iulie pentru a-și manifesta opțiunile în privința aceluia pe care-l vor în frunte ca ministru al lor. După alegerea ministrului provincial, frații capitulari vor alege, în cea de-a patra sesiune, definitoriul sau consiliul provincial, adică șase frați care să-l ajute pe ministrul provincial în desfășurarea oficiului său de conducere al provinciei. Prima parte a capitolului provincial se va încheia în ziua de 24 iulie, cu sfânta Liturghie solemnă în cadrul căreia, nouă frați franciscani vor face profesiunea lor definitivă și solemnă înaintea pr. Joachim Anthony Giermek, ministrul general al ordinului, venit special, împreună cu vicarul său, pr. Fermino Giacometti, pentru a participa la capitol.

A doua parte a capitolului provincial se va desfășura în toamnă, între 13-18 septembrie, având pe ordinea de zi mai multe obiective. Astfel, în cea de-a cincea sesiune, frații capitulari vor elabora un proiect provincial cvadrienal care va conține liniile directoare de dezvoltare și de activitate ale provinciei cu obiective precise de îndeplinit pentru următorii patru ani. În cea de-a șasea sesiune capitulară, vor fi aleși toți frații guardiani, adică superiorii locali din comunități, precum și magiștrii seminariilor, adică frații din casele de formare (postulandat, noviciat, seminarul liceal și institutul teologic). În sfârșit, ultima sesiune a capitolului provincial este destinată pomenirii tuturor fraților defuncți, îndeosebi a acelora care au trecut la Domnul în ultimii patru ani.

În timp ce noi implorăm de la Domnul în aceste zile lumină și înțelepciune pentru a face în toate voința sa sfântă, vă cerem tuturor ofranda voastră de mijlocire pentru noi, în spiritul acelei comuniuni mistice a trupului lui Cristos, care este Biserica.

* * *

Încă din timpul sfântului Francisc, frații franciscani obișnuiau să se adune periodic pentru a analiza viața lor de credință, pentru a se întări sufletește la lumina cuvântului lui Dumnezeu, pentru a-și împărtăși experiențele, pentru a se bucura în spirit de fraternitate de prezența fraților și pentru a-și alege miniștrii (de la minister = slujitor), adică frații chemați să fie în slujirea de superiori. Și deoarece, cu această ocazie se obișnuia citirea unui "capitol" din regula franciscană, această întrunire a dobândit denumirea de "capitol". Capitolele fraților franciscani sunt de mai multe feluri. Astfel, capitolele celebrate lunar de către fiecare comunitate în parte, se numesc capitole conventuale. Provinciile ordinului răspândite în lume, o dată la patru ani celebrează capitolul provincial, iar întregul ordin o dată la șase ani celebrează capitolul general. La aceste capitole ordinare se mai adaugă și capitolele extraordinare, adică întruniri convocate pentru luarea unor decizii care nu suferă amânare sau pentru aprofundarea unor valori ale spiritualității franciscane, cum ar fi capitole spirituale și capitole fraterne. Capitolul sau adunarea generală a fraților este autoritatea supremă în ordinul franciscan.

Pr. Victor-Emilian Dumitrescu, OFMCONV.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat