Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La 120 de ani: Pelerinaj în diferite localități ale diecezei

A treia zi a manifestărilor ocazionate celebrarea celor 120 de ani de la înființarea Episcopiei de Iași a fost marcată luni, 28 iunie, printr-un pelerinaj la Cotnari, Săbăoani și Berindești. În fruntea celor care au realizat acest pelerinaj (profesori, specialiști, surori și seminariști) s-a aflat PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași.

La ora 9.00, de la Episcopia Romano-Catolică din Iași, a plecat spre câteva locuri cu un trecut istoric marcant pentru Dieceza de Iași, o delegație în frunte cu PS Petru Gherghel. Din delegație au mai făcut parte numeroși profesori universitari și cercetători științifici, printre care Violeta Barbu, Steluța Cheptea, Domnița Hordilă și Dan Botezatu.

Primul popas a fost făcut la Cotnari. Aici delegația a fost întâmpinată de pr. paroh Iosif Gherghel, care, pentru început, i-a invitat pe distinșii oaspeți să viziteze biserica actuală, după care s-au deplasat cu toții spre locul unde se păstrează încă ruinele unei vechi biserici, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", ridicată în secolele XIV-XV. Cotnarii s-au ridicat din punct de vedere religios în secolul al XVI-lea, când comunitatea, importantă zonă viticolă, atrage mulți dregători occidentali, care se vor stabili aici. Localitatea va deveni un important centru cultural al timpului, mai ales după sosirea iezuiților, la sfârșitul secolului al XVI-lea. Istoria Cotnariului este legată de nume celebre, cum ar fi Despot Vodă, Petru Șchiopul, Gaspar Graziani, Marcu Bandini ș.a., figuri ce au fascinat timpurile în care au trăit. Mulți dintre oamenii politici și religioși ai Moldovei evului mediu își datorează pregătirea intelectuală școlii latine de la Cotnari. În 1599, episcopul Quirini menționa la Cotnari că ar exista trei biserici de piatră și două de lemn: "Sfântul Urban", "Sfântul Leonard", "Sfânta Treime", "Adormirea Maicii Domnului" și "Înălțarea Sfintei Cruci". Doamna Steluța Cheptea a vorbit celor prezenți despre descoperirile arheologice din ultimii ani, mai ales în ceea ce privește biserica "Adormirea Maicii Domnului". PS Petru Gherghel, luând cuvântul, a spus că această comunitate din Cotnari a reprezentat pentru noi, catolicii din Moldova, o binecuvântare, iar ruinele existente fac legătura între vechile și noile generații.

Următorul punct al pelerinajului l-a constituit vizitarea unei părți din vatra veche a satului Săbăoani, numită în popor Berindești. Aici delegația a fost întâmpinată de PS Aurel Percă, episcopul auxiliar al Diecezei de Iași, de PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, de pr. Toma Encuță, parohul comunității din Săbăoani, de primărița comunei Săbăoani și de un grup de credincioși, unii dintre ei fiind îmbrăcați în costume naționale. Săpăturile arheologice întreprinse aici, sub conducerea domnișoarei Domnița Hordilă, au scos la iveală cea mai mare necropolă rurală din spațiul românesc, conținând peste 1.000 de morminte. Totodată, aici au mai fost descoperite locuințe, sobe de teracotă, gropi menajere etc. La una dintre extremitățile acestei necropole au fost descoperite două cuptoare pentru ars varul. Săpăturile, începute în 1988, datează necropola de la Berindești încă în secolul al XIV-lea. În cuvântul ei, Domnița Hordilă și-a exprimat mulțumirea și satisfacția pentru descoperirile realizate în această zonă, exprimându-și totodată speranța că în curând se vor găsi resursele necesare realizării aici a unei rezervații arheologice naționale. Atât aici, cât și de-a lungul întregului pelerinaj, toți vorbitorii au ținut să exprime mulțumirea și felicitările lor pentru cei care au trudit la reevaluarea acestor monumente istorice. Astfel, în realizarea săpăturilor de la Berindești, un rol deosebit a revenit fostului paroh de Săbăoani, pr. Aurel Iștoc. Au mai luat cuvântul în cadrul manifestării de la Berindești primărița comunei și dl Vasile Ursache.

Vizitarea bisericii cu hramul "Sfântul Mihail Arhanghelul" și a Muzeului din Săbăoani, precum și o scurtă manifestare culturală, marcată prin luări de cuvânt și un moment folcloric au fost parte integrantă a celui de-al treilea punct al pelerinajul. În timpul vizitei realizate în Muzeul "Episcop Mihai Robu", oaspeții au admirat exponate care vorbesc despre trecutul comunităților catolice de Moldova. Unul dintre cei mai încântați de această realizare a fost părintele Anton Bișoc, care aniversează în acest an 55 de ani de la hirotonirea sa. El a fost unul dintre cei care a pus mult suflet atât la realizarea muzeului cât și a săpăturilor. În muzeu se pot admira: obiecte artizanale, folclorice, elemente de decor interior, documente vechi, obiecte de cult etc. Un alt moment important al popasului la Săbăoani l-a constituit o întâlnire cu localnicii. În cadrul întâlnirii, moderată de pr. Alois Moraru, au luat cuvântul PS Aurel Percă (fiu al satului), pr. Fabian Doboș (fiu al satului și coordonator al lucrării "Săbăoani, file de monografie"), pr. Toma Encuță (parohul comunității). Toți vorbitorii au scos în evidență rolul comunității din Săbăoani în constelația comunităților catolice din Moldova. Copiii și tinerii din Săbăoani, îmbrăcați în costume populare, au pregătit un mic spectacol (cântece, jocuri și poezii). Astfel, ei au dat o puternică notă de solemnitate manifestării, care a primit aprecieri la unison.

Ziua de 28 iunie a coincis și cu ziua de naștere a PS Petru Gherghel, care a împlinit 64 de ani. Excelența sa a dorit ca în drumul de întoarcere spre Iași delegația să facă o scurtă escală la Gherăești, satul său natal. Cu această ocazie au fost vizitate biserica parohială, locul unei noi biserici și grădinița "Sf. Familie".

Spre seară, delegația, în frunte cu PS Petru Gherghel, s-a întors în Iași, binecuvântându-l Dumnezeu pentru acest dar minunat. Acest pelerinaj a fost și o pregătire pentru ziua de 29 iunie, când în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași vor fi hirotoniți întru preoție 21 de tineri.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat