Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfințiri de preoți la Iași

În perioada 26-29 iunie s-au celebrat 120 de ani de la înființarea Episcopiei de Iași. Ce reprezintă 120 de ani pentru Dieceza de Iași? Bucurie, recunoștință, analiză, încredere în Dumnezeu... Sărbătorirea a 120 de ani a însemnat, prin evenimentele care s-au desfășurat în întreaga Moldovă, așezarea de pietre de aducere aminte, întocmai ca în Vechiul Testament, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu că a fost cu noi în toți acești ani și pentru a-i cere har și binecuvântare pentru viitor. Încoronarea aniversarului a fost marți, 29 iunie, în solemnitatea Sfinților Petru și Paul, prin hirotonirea întru Preoție a 21 de diaconi.

Liturghia de hirotonire a fost prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel. Au participat: ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, ÎPS Antonio Mattiazzo, arhiepiscop de Padova, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS Alexandru Mesian, episcop de Lugoj, pr. sincel Ioan Fărcaș, reprezentant al mitropolitului de Blaj, superiorii carmeliților și capucinilor, prelatul Albert Holenstein din Austria, pr. Ioan Ciuraru, provincialul franciscanilor, profesori de la Institutul Teologic din Iași, preoți și călugări din țară și străinătate.

Gheorghe Doja, Șcheia, Galbeni, Gherăești, Cleja, Faraoani, Cacica, Piatra Neamț, Barticești, Lilieci, Răchiteni, Sagna, Nisiporești, Gioseni, București sunt doar câteva din localitățile de unde au sosit credincioși la celebrarea din catedrală. Primii au sosit cei din Galbeni. Pe dl Mihai îl cunosc de mai multă vreme. El a sosit de dimineață: "Am venit împreună cu soția, mi-a spus el, avem un verișor; va fi sfințit astăzi".

La ora 10.30 procesiunea a pornit din catedrala veche: diaconii erau în față după crucea procesională...

În catedrala împodobită, atenția îți era atrasă de icoana din față în mozaic: încoronarea preasfintei Fecioare Maria. Altarul, tabernacolul, pupitrul, vitraliile, mozaicul, covorul de marmură care duce la altar, candelabrul, băncile - toate au fost recent așezate în noua catedrală care se apropie cu lucrările de final.

În laterale, lângă altar, s-au așezat cei peste 160 de preoți. Diaconii au avut locul lor în fața altarului. Catedrala era arhiplină cu credincioși, călugări și călugărițe. Corul Institutului Teologic din Iași a condus cântarea de laudă adusă lui Dumnezeu.

La începutul Liturghiei episcopul de Iași i-a salutat pe candidații la Preoție, pe toți oaspeții și pe toți credincioșii prezenți. "Aici, lângă altarul lui Isus..., continuând să celebrăm cei 120 de ani de la înființarea episcopiei, ne prezentăm cu toții în jurul lui Isus și-l ascultăm, așa cum l-au ascultat apostolii...", a spus păstorul diecezei.

După Evanghelie, fiind invitați să se apropie de altar, candidații au răspuns prezent la auzirea numelui și au făcut un pas în față: 16 pentru Dieceza de Iași, 3 pentru Arhidieceza de București, unul pentru părinții capucini și unul pentru părinții carmeliți.

La predică, ÎPS Ioan Robu i-a invitat pe cei prezenți să reflecteze asupra unor elemente din rugăciunea de consacrare: fidelitatea, comuniunea cu episcopul și cu credincioșii. "Unitatea cu Dumnezeu, cu episcopul, cu ceilalți preoți străbate rugăciunea consacrării... Același gând doresc din tot sufletul să străbată în toate zilele inima voastră, lumea voastră interioară; numai așa veți răspunde în întregime Duhului care vă sfințește și vă inspiră în fiecare zi", le-a urat arhiepiscopul candidaților. Acestea vor fi păstrate dacă se va continua legătura cu rugăciunea, meditația și euharistia... I-a îndemnat apoi pe preoți să-i primească cu încredere și cu dragoste frățească pe noii preoți; pe credincioși i-a invitat să continue rugăciunea pentru ei. "Veți fi bucurie, a adăugat ÎPS Rubu, dacă veți păstra bucuria în voi, bucurie care vine din unirea cu Dumnezeu, cu frații voștri și cu credincioșii pe care îi veți păstori".

După ce toți au declarat înaintea poporului că vor să-și asume misiunea Preoției, episcopul a primit din partea diaconilor promisiunea de ascultare și respect. În timp ce aspiranții la preoție au stat prosternați cu fața la pământ s-a cântat Litania tuturor sfinților, după care a avut loc impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. Cei hirotoniți au îmbrăcat stola și ornatul, iar apoi a avut loc ungerea mâinilor cu sfânta crismă, înmânarea pâinii și vinului și au primit sărutul păcii.

După o perioadă îndelungată de formare în Seminariile din Iași și Italia, cei 21 de diaconi au fost hirotoniți preoți. Ca pregătire pentru Preoție, în perioada 20-27 iunie, la Mănăstirea "Don Orione" din Iași, ei au făcut exerciții spirituale cu pr. Cornel Cadar.

La finalul Liturghiei, unul dintre ei, în numele celor 21, a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul primit și pentru faptul că au fost hirotoniți în acest moment aniversar al diecezei. A mulțumit, de asemenea, episcopilor prezenți, profesorilor, părinților și tuturor celor care i-au însoțit pe drumul formării.

Păstorul diecezei s-a adresat din nou celor prezenți, mulțumindu-le. Arhiepiscopul de Padova i-a felicitat și le-a dorit curaj, spunând că "hirotonirea a 21 de noi preoți este un dar de la Dumnezeu și o mare speranță... pentru că ei vor împărți poporului cuvântul și pâinea vieții... Să-l iubiți pe Cristos și pe credincioșii care vi se vor încredința".

A luat cuvântul și prelatul Albert Holenstein care și-a exprimat bucuria de a fi la această sărbătoare și o speranță: "M-aș bucura să trăiesc momentul consacrării catedralei ca să spun ca Simeon în templu: «Acum slobozește, Doamne, pe slujitorul tău în pace, căci ochii mei au văzut mântuirea»". Are 85 de ani și a ajutat mult ca noua catedrală "să fie o adevărată casă a lui Dumnezeu în așa fel încât cel care intră să fie îndemnat la rugăciune". Sfinția sa a povestit cum, cu 58 de ani în urmă, când a fost sfințit preot, rectorul de atunci al seminarului i-a scris pe prima pagină a unei cărți pe care i-a dăruit-o: "Nu trebuie să fim preoți după inima oamenilor, ci după inima lui Dumnezeu". Prelatul și-a încheiat discursul prin cuvintele: "Vă port pe toți în inima mea".

Alături de episcopi, preoții nou sfințiți au împărțit binecuvântarea specială la sfârșitul Liturghiei.

Flori, cântări, felicitări, bucurie, entuziasm, planuri... mame înlăcrimate pentru că în sfârșit și-au văzut fiii la altar... Părinții, rudele, prietenii, cunoscuții împreună cu comunitățile din care provin s-au rugat și se roagă pentru ei.

Am întrebat pe doi dintre cei care au fost sfințiți: Cum au trăit această zi și ce gânduri îi animă?

"Hirotonirea a fost momentul când cred că am înțeles cel mai bine iubirea lui Cristos care m-a chemat să-i perpetuez jertfa, momentul în care am înțeles gratuitatea acestui mare dar, clipa în care am devenit profund conștient că sunt chemat să devin eu însumi jertfă: episcopul m-a consacrat, iar eu urmează să mă frâng pentru toată viața în slujba poporului lui Dumnezeu". (pr. Gabriel Claudiu Ianuș)

"Este o mare bucurie, dar în același timp o mare răspundere darul pe care astăzi l-am primit și misterul la care Cristos, marele preot, mă face părtaș. Înțelegerea și trăirea preoției pentru mine își are toată măreția și frumusețea în misterul crucii lui Cristos la care sunt chemat să-mi conformez viața zi de zi pentru a-l putea apoi vesti cu tărie și cu credibilitatea oamenilor de astăzi. Într-o lume în care suntem invadați din toate părțile de propuneri și rețete care aduc fericiri și bunătate, Biserica (prin preoți și credincioși) își continuă misiunea ei de a-l vesti pe cel care unicul Mântuitor al omului, Cristos bucuria și tăria noastră. Prin vestirea cuvântului lui Dumnezeu și prin administrarea sacramentelor, preotul e chemat să facă cunoscută iertarea și pacea ce izvorăsc din întâlnirea cu Cristos". (pr. Augustin Dogaru)

În următoarea duminică preoții nou sfințiți vor celebra prima sfântă Liturghie în localitățile natale.

În cadrul Ritualului hirotonirii este prevăzut că episcopul se poate folosi de următoarele cuvinte: "Fiilor preaiubiți, voi, care veți fi ridicați în curând la treapta prezbiteratului, veți avea de îndeplinit, în numele lui Cristos Învățătorul, misiunea sfântă de a propovădui tuturor cuvântul lui Dumnezeu, pe care l-ați primit voi înșivă cu bucurie. Reflectând asupra legii lui Dumnezeu, aveți grijă ca ceea ce citiți să credeți, ceea ce credeți să predicați și ceea ce predicați să practicați voi înșivă. Învățătura voastră să fie, așadar, hrană pentru poporul lui Dumnezeu, mireasma purtării voastre să fie bucuria credincioșilor lui Cristos, pentru ca prin cuvântul și exemplul vostru să contribuiți la edificarea casei, care este Biserica lui Dumnezeu".

Preoții nou sfințiți sunt, într-adevăr, o speranță pentru Biserică; ei vor împărți poporului lui Dumnezeu cuvântul și pâinea vieții; prin ei Cristos poate fi mai aproape de oameni.

* * *

Rugăciunea comunității și a preoților s-a îndreptat în aceeași zi și spre păstorul diecezei care își sărbătorește numele și ziua de naștere precum și spre episcopul auxiliar care împlinește 25 de ani de preoție. Lor, celor care își sărbătoresc aniversarul preoției și tuturor care poartă numele Petru sau Paul: La mulți și binecuvântați ani!

Pr. Cornel Cadar

* * *

Preoții nou sfințiți

Pentru Dieceza de Iași
Cristinel Alecu (07.02.1977, Gheorghe Doja); Mihai-Daniel Bitiușcă (25.01.1978, Butea); Mihăiță Blaj (07.10.1978, Gherăești); Petrică Butnariu (26.03.1978, Barticești); Paul Butnaru (13.11.1978, Piatra Neamț "Sf. Iosif Muncitorul"); Robert Canceal (17.06.1977, Gioseni); Ionel Bogdan Catană (11.08.1978, Lilieci); Iulian Ceobanu (05.12.1977, Gherăești); Marian Dascălu (13.12.1978, Răchiteni); Cristinel Farcaș (02.04.1976, Cleja); Gabriel Claudiu Ianuș (25.12.1978, Șcheia); Laurențiu Ignat (07.11.1977, Cacica); Irinel Iosif Iosub (18.10.1977, Șcheia); Emanuel Lucaci (26.12.1978, Sagna); Marius Ciobanu (29.02.1980, Iași "Sf. Anton"); Ioan Șandor (09.12.1979, Gheorghe Doja)

Pentru Arhidieceza de București
Petrică Boroș (03.06.1978, Nisiporești); Augustin Cadar (04.09.1973, Cleja); Sebastian Lucaciu (09.04.1969, București "Sf. Iosif")

Pentru Ordinul Carmelit
Augustin Bărbuț (28.12.1972, Faraoani)

Pentru Ordinul Fraților Minori Capucini
Augustin Dogaru (10.11.1970, Galbeni)


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat