Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La 120 de ani: Evocare istorică în catedrală

Duminică, 27 iunie, în catedrala veche din Iași, a avut loc o manifestare cultural comemorativă în cadrul căreia s-a dorit prezentarea pentru toți credincioșii a unor aspecte din viața Diecezei de Iași de la înființare până în ziua de astăzi.

La manifestarea moderată de pr. Fabian Doboș au participat PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, preoți din Iași, distinși oaspeți din țară și din străinătate și credincioși catolici din Iași și împrejurimi.

Momentul a început prin depunerea a două coroane la mormântul episcopului Nicolae Iosif Camilli din catedrală: din partea Episcopiei de Iași și din partea Arhidiecezei de Femo.

Părintele din Monterubbiano, Marchionni Lionello, care a luat cel dintâi cuvântul în cadrul manifestării, a prezentat pe scurt câteva date istorice, geografice și culturale legate de orașul Monterubbiano, locul în care s-a născut primul episcop al Diecezei de Iași, Mons. Nicolae Iosif Camilli. Arhipreotul a fost prezent la Zilele Episcopiei de Iași, împreună cu primarului localității și o delegație din localitate. Ieri la Liturghie a participat și arhiepiscopul de Fermo, PS Genaro Francischetti. Fermo este arhidieceza în care se află localitatea Monterubbiano.

După aceasta a urmat expunerea Mons. Anton Despinescu, care a făcut referire la originea comunității din Iași și în special a comunității "Adormirea Maicii Domnului".

În continuare, prezentând câteva date despre catedrala și, în special, despre elementele din interior care o compun, dr. Dănuț Doboș a evidențiat munca și efortul unor preoți destoinici care au slujit în comunitatea din Iași.

Pr. Alois Moraru a prezentat câteva elemente din viața unui preot de seamă din Iași, pr. Gașpar Bachmeier. Pentru a-și susține afirmațiile a adus drept mărturie impresiile plăcute pe care le-a lăsat unor persoane care au fost contemporane cu Sfinția sa.

PS Petru, în finalul manifestării, a mulțumit tuturor pentru participare și i-a îndemnat pe toți să privească cu respect trecutul, cu pasiune prezentul și încrezători viitorul. Între expunerile științifice au fost inserate fragmente muzicale interpretate de maestrul Alexandru Moroșanu, împreună cu soția sa, precum și de corul catedralei "Adormirea Maicii Domnului", condus de pr. prof. Florin Spătariu.

Manifestarea din ziua de 27 iunie a avut un caracter solemn și a marcat într-un cadru festiv de excepție, împlinirea celor 120 de ani de la înființarea Episcopiei Catolice de Iași. Participanții la aceste momente s-au reîntâlnit, cel puțin la nivel spiritual, cu figurile unora dintre cei care i-au păstorit.

Pentru luni, 28 iunie, este prevăzut un pelerinaj istoric la Cotnari, Berindești și Săbăoani.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat