Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La 120 de ani: Liturghie pontificală în catedrală

Duminică, 27 iunie, moment festiv în întreaga Dieceză de Iași: s-au comemorat 120 de ani de la înființarea Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Acest moment a fost marcat, la Iași, printr-o sfântă Liturghie, la ora 11.00, prezidată de PS Petru Gherghel, păstorul diecezei. În toate parohiile din Dieceza de Iași s-a celebrat o sfântă Liturghie comemorativă. La Bacău s-au organizat manifestări istorice și culturale în prezența PS Aurel Percă.

La Iași, la ora 11.00, alături de PS Petru au prezidat: PS Aurel Percă - episcop auxiliar al Diecezei de Iași, ÎPS Ioan Robu - arhiepiscop mitropolit de București, PS Anton Coșa - episcop al Diecezei de Chișinău, PS Virgil Bercea - episcop greco-catolic al Eparhiei de Oradea, PS Ioan Șișeștean - episcop greco-catolic al Eparhiei de Maramureș, PS Florentin Crihălmeanu - episcop greco-catolic al Eparhiei de Cluj-Gherla și PS Genaro Francischetti - arhiepiscop de Fermo. Acestora li s-au alăturat oaspeți de seamă, printre care prelatul Albert Holenstein din Austria, însoțit de preoți români care activează în această țară. Au participat aproximativ 65 de preoți din Iași și nu numai, precum și diaconii Institutului Teologic din Iași, care urmează a primi hirotonirea sacerdotală marți, 29 iunie. La celebrare au participat, de asemenea, delegatul ÎPS Daniel, mitropolitul ortodox al Moldovei și Bucovinei, în persoana pr. Mihail Ciocan, prefectul județului Iași, Spiridon Crețu, oaspeți din țară, Italia, Germania și Austria și numeroși credincioși din întreg orașul Iași.

Liturghia a început printr-o procesiune de la catedrala veche spre cea nouă. Catedrala nouă, în care s-a celebrat jertfa euharistică, este proaspăt finisată. Ea a fost împodobită în straie de sărbătoare, iar credincioșii veniți pentru celebrare așteptau venirea episcopilor și preoților în acest nou și măreț edificiu, catedrala romano-catolică din Iași.

La începutul sfintei Liturghii episcopul diecezei i-a îndemnat pe toți ca în acest moment de sărbătoare să își dispună sufletele pentru a participa în mod vrednic la acest moment liturgic. Au fost proclamate lecturile sfinte, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de către PS Petru Gherghel. Excelența sa a concentrat predica în trei puncte: recunoștință pentru trecut, pasiune pentru viitor și încredere pentru viitor. Păstorul diecezei a început predica precizând faptul că la cel de-al 100-lea aniversar al episcopiei condițiile vitrege ale timpului nu au permis o asemenea manifestare. De aceea sărbătoare se face acum când s-au mai adăugat alți 20 de ani. A fost evocată figura primului episcop al Diecezei de Iași, Mons. Nicolae Iosif Camilli. Spre deosebire de acea perioadă de la începutul secolului al XX-lea, când în Dieceza de Iași trăiau doar câteva zeci de mii de catolici, când erau doar trei seminariști și foarte puțini preoți, nici unul dintre ei indigen, când nu existau decât câteva congregații călugărești, acum, la începutul mileniului trei situația este diferită: peste 250.000 de catolici, 160 de studenți teologi în seminarul diecezan, un buchet frumos de congregații călugărești, masculine și feminine, care însumează peste 500 persoane consacrate, ca să nu mai vorbim de numărul mare și în continuă creștere al preoților indigeni etc.

La ofertoriu au fost aduse la altar pâine și vin, o lumânare, o diplomă, o medalie și o cruce jubiliară, un tablou cu portretul episcopului Camilli, precum și un frumos buchet cu flori.

Celebrarea a continuat conform ritualului liturgic roman, celebrându-se misterul euharistic al jertfei Domnului Isus Cristos. Și la acest moment al Liturghiei credincioșii au participat în mod activ, unind jertfa lor de fiecare zi cu cea a lui Cristos care se jertfește pe altar.

La momentul Împărtășaniei, mulți dintre ei s-au hrănit cu pâinea euharistică.

PS Petru Gherghel a adresat în final mulțumiri tuturor participanților, invitându-i pe PS Genaro Francischetti și PS Virgil Bercea să rostească un cuvânt pentru credincioșii prezenți la celebrare. Episcopul locului a oferit episcopului italian, precum și prelatului Albert Holenstein, crucea și medalia jubiliară, în semn de prețuire pentru colaborarea între Dieceza de Iași și teritoriile unde activează.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat