Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La 120 de ani: Primul păstor al Episcopiei de Iași

Celebrarea Zilelor Episcopiei Romano-Catolice de Iași a adus în prim plan imaginea întâiului ei episcop: Nicolae Iosif Camilli. De numele său sunt strâns legate: înființarea Diecezei de Iași și a Seminarului diecezan, apariția primelor reviste catolice din Moldova, ridicarea unor biserici semețe, orientarea pietății credincioșilor către sfânta Fecioară Maria, o amplă vizită pastorală, reorganizarea parohiilor, numeroase acte pastorale etc.

Nicolae Iosif s-a născut în Italia, la Monterubbiano - Marche, la 23 aprilie 1840, fiind singurul copil al soților Anton și Roza Camilli. După ce a terminat școala elementară, a intrat în mănăstirea franciscană din localitatea natală, fiind transferat apoi la Osimo, unde a făcut noviciatul. În ziua de 3 aprilie 1857, a făcut profesiunea solemnă, după care a fost trimis în mănăstirea din Recanati. Studiile filozofice și teologice le-a absolvit în orașul Ascoli, unde a fost hirotonit preot, la 4 decembrie 1863.

După ce a activat 10 ani în Italia, la 3 aprilie 1873, părintele Camilli a fost trimis în Moldova, unde a lucrat timp de opt ani ca preot misionar, mai cu seamă în orașul Iași, unde a fost duhovnic al călugărițelor din Congregația Notre Dame de Sion și s-a ocupat de catehizarea elevelor de la școala surorilor.

La 16 septembrie 1881, papa Leon al XIII-lea l-a numit episcop titular de Mosynopolis și vizitator apostolic al Moldovei, iar apoi - o dată cu înființarea Diecezei de Iași -, la 27 iunie 1884, episcop de Iași.

Misiunea principală pe care i-a încredințat-o papa a fost aceea de a ridica un cler indigen pentru pastorația catolicilor de la răsărit de Carpați, ceea ce impunea înființarea unui seminar. Cu ajutorul părinților iezuiți, la 29 septembrie 1886, episcopul Camilli a deschis Seminarul diecezan din Iași. Zelul deosebit pe care îl avea în organizarea diecezei l-a dus la unele neînțelegeri cu clerul franciscan. Întrucât nu a găsit alte soluții pentru rezolvarea tensiunilor iscate, la 10 mai 1894, episcopul a demisionat de la conducerea Diecezei de Iași. Totuși, înainte de a părăsi Moldova a dorit să-i sfințească subdiaconi pe primii elevi ai seminarului, eveniment ce a avut loc la 20 noiembrie 1894. Înainte de a pleca din țară, guvernul și regele Carol I l-au decorat pe episcopul Camilli cu ordinul Coroana României, iar ziarele "Timpul" și "Independence Roumaine" l-au apreciat mult pentru activitatea desfășurată în Dieceza de Iași.

Din capitala Moldovei, episcopul Camilli a mers în cea a Italiei, unde a stat la dispoziția Scaunului Apostolic timp de 10 ani. La 25 decembrie 1895, a fost numit episcop in partibus de Gadara, iar la 25 februarie 1901, papa Leon al XIII-lea l-a numit arhiepiscop titular de Tomis.

După plecarea episcopului Dominic Jaquet din Moldova, papa Pius al X-lea i-a încredințat pentru a doua oară conducerea Episcopiei de Iași, la 30 august 1904. Revenind în Moldova, la 16 decembrie 1904, arhiepiscopul Camilli a găsit situația mult schimbată. De aceea, la 3 ianuarie 1907, a încredințat conducerea Seminarului din Iași preoților diecezani și l-a transferat în clădirea Institutului "Cipariu".

Datorită meritelor deosebite, în anul 1906, papa Pius al X-lea l-a distins cu demnitatea de senator roman și asistent la tronul pontifical.

În perioada celei de-a doua păstoriri, arhiepiscopul Camilli s-a îngrijit mult de reorganizarea diecezei, a efectuat o amplă vizită pastorală (în anul 1907), a reglementat funcționarea dascălilor catolici, a reglementat corespondența bisericească locală și arhivele parohiale, a binecuvântat apariția revistelor "Lumina creștinului" și "Viața" etc.

În urma unei boli îndelungate, în ziua de 30 decembrie 1915, arhiepiscopul Camilli a părăsit această viață, lăsând posterității o lucrare pe care a susținut-o din răsputeri. A fost înmormântat în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. La moartea sa, "mulți ieșeni au simțit că din mijlocul lor a dispărut călugărul cuvios, vrednicul ierarh, bunul român..., ce a fost episcopul Camilli".

Pr. Alois Moraru


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat