Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La 120 de ani: Manifestare culturală și Liturghie pontificală la Seminar

Sâmbătă, 26 iunie, au început la Institutului Romano-Catolic din Iași, manifestările ocazionate de celebrarea celor 120 de ani de la înființarea Episcopiei de Iași (27 iunie 1884). Manifestarea de sâmbătă a cuprins trei momente: o întâlnire în aula magna a institutului, în cadrul căreia au fost ținute mai multe conferințe și s-au conferit diplome, medalii și cruci jubiliare; un scurt istoric al diecezei în imagini urmat de un moment cultural pregătit de seminariști, iar în ultima parte a zilei o Liturghie pontificală, în capela seminarului, prezidată de PS Petru Gherghel, păstorul Diecezei de Iași. La manifestările din ziua de 26 iunie au participat aproximativ 300 de invitați din țară și străinătate, înalți ierarhi, clerici, politicieni, academicieni și oameni, legați într-un fel sau altul de istoria acestei dieceze. Manifestarea de la seminar a fost coordonată de părintele Viliu Dancă.

"Aduceți-vă aminte de conducătorii voștri... și imitați-le credința" (Evr 13,7). Acestea au fost cuvintele cheie care au marcat prima zi a aniversării Zilelor Episcopiei Catolice de Iași. Au fost invitați să participe la manifestările de sâmbătă aproximativ 500 de invitați. O bună parte dintre ei au onorat invitația (aproximativ 300), alăturându-se trup și suflet celor angrenați în mod direct în pregătirea evenimentului. Dintre înalții ierarhi, s-au alăturat păstorilor Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, PS Anton Coșa - episcop al Diecezei de Chișinău, ÎPS Florentin Crihălmeanu - episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla și PS Genaro Francischetti - arhiepiscop de Fermo, dieceză din care provine și PS Nicolae Iosif Camilli, primul episcop al Diecezei de Iași.

La deschiderea manifestărilor jubiliare au participat, de asemenea, personalități de seamă de pe scena politică românească, precum dl Valer Dorneanu, președintele Camerei Deputaților și dl Gheorghe Nichita, primar al orașului Iași. Dl Valer Dorneanu a prezentat și un gând al președintelui țării, dl Ion Iliescu. Spiritul de conviețuire al românilor este în sine o formă de ecumenism. Participarea la aceste aniversări, atât a creștinilor catolici cât și a celor ortodocși, se integrează perfect în dezideratul unanim de astăzi, al unei Europe unite. Dl primar Gheorghe Nichita, sensibilizat de faptul că în urmă cu 20 de ani nu s-a putut serba centenarul Episcopiei Catolice de Iași, a spus celor prezenți: "Voi fi mereu aproape de dv. Vă felicit și vă doresc tot binele din lume. Așa să ne ajute Dumnezeu".

La manifestare a participat și pr. Mihail Ciocan, consilier în probleme de administrație bisericească, în calitatea de delegat al ÎPS Daniel Ciubotea, mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Sfinția sa a remarcat faptul că ziua a început sub semnul binecuvântării, prin ploaia de afară care a făcut mult bine roadelor câmpului. E un semn al bogăției și al belșugului. Sfinția sa a exprimat aleasa prețuire și dragostea frățească a ÎPS Daniel, aducând în memoria celor prezenți fapte concrete de colaborare între ierarhii celor două biserici.

Din rândul delegației italiene prezente la manifestare a făcut parte și primarului comunei Marche, Umberto Pistolesi Alberta Rossi, căreia îi este arondat și satul Monterubbiano, de unde era originar N.I. Camilli, primul păstor al Diecezei de Iași. În scurtul său cuvânt, el a exprimat salutul concetățenilor săi pentru această manifestare.

Prof. dr. Ion H. Ciubotaru, profesor la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iași, a vorbit auditoriului despre identitatea catolicilor de pe aceste meleaguri, așa cum i-a descoperit el străbătând satele catolice și dialogând cu oamenii. Dumnealui a descoperit la catolicii moldoveni valori inestimabile (ex. păstrarea straielor străbune, a obiceiurilor calendaristice etc.). Descoperirea acestor valori în comunităților catolice scoate la iveală integrarea catolicilor moldoveni în cultura și civilizația română. Acești oameni duc mai departe cu îndârjire această zestre, fără a o etala cu ostentație, dar păstrând-o cu multă venerație și respect.

"Conviețuirea între catolici și ortodocși în secolul al XVII-lea" a fost titlul conferinței susținute de doamna Violeta Barbu, membru al Academiei Române și profesor la Institutul Teologic "Sf. Tereza" din București. Moldova a fost printre primele teritorii de misiune ale proaspetei înființate Congregații De Propaganda Fide (1622). Acest organism bisericesc creează în 1623 în acest spațiu o provincie eclezială franciscană. Secolul al XVII-lea a fost un secol al sinoadelor, nu doar catolice (Cotnari - 1642 și Bacău - 1663) dar și ortodoxe (sinodul panortodox de la Iași - 1642). Aceste sinoade au avut un caracter normativ. Trebuie subliniat că în această perioadă contrareforma, provocată în urma Conciliului Tridentin (1545-1563), a marcat puternic viața religioasă a misionarilor care erau puși în situația de a înfrunta tradițiile puternic înrădăcinate în comunitățile catolice, dar și influența majorității ortodoxe. Misionarii s-au văzut implicați în dispute teologice, în special cu preoții și călugării greci, în chestiuni dogmatice, precum existența purgatoriului etc. Acesta este secolul publicării primelor catehisme, în încercarea de a răspândi învățătura Conciliului Tridentin. Prezentând și salutul organismelor pe care le-a reprezentat la manifestare, d-na V. Barbu a menționat: "În pământul Moldovei, conviețuirea face parte din miraculosul plan de unitate despre care vorbește cu atâta înverșunare Sfântul Părinte".

"Dacă vrem un viitor mai bun, să privim din când în când și în trecut". Acesta a fost mesajul central pe care Mons. Anton Despinescu a încercat să-l transmită auditoriului, vorbind despre personalitatea marcantă a primului episcop de Iași, N.I. Camilli. După o scurtă trecere în revistă a reperelor istorice din viața acestui episcop, s-a dat citire epitafului său. Pe epitaf este schițat portretul distinsului prelat: "... o inimă de aur, suflet curat și cuget limpede. I-a plăcut viața retrasă. A murit călugăr evlavios. Deși străin ca origine, a murit ca mare român prin sentimentele lui". Acest păstor de suflete a apărat dreapta credință și a proslăvit dreptatea lui Dumnezeu.

Prin conferința susținută, pr. Viliu Dancă i-a invitat pe toți să facă un pas înainte în istorie, analizând viața creștinilor catolici în crunta perioadă a anilor 1948-1989. Părintele a adus în prim plan imaginea preoților Gheorghe Pătrașcu, Ioan Ploscaru și Iuliu Hossu, care și-au trăit credința în întunericul închisorii. Pentru ei, puterea credinței a derivat din întâlnirea cu o persoană, cu Isus Cristos. Acești preoți au cultivat memoria lui Isus prin meditații, rugăciune, examinarea conștiinței etc. "Cum să facem noi să încreștinăm aceste timpuri?" În identitatea noastră să avem mereu memoria lui Isus pentru că, în felul acesta, niciodată nu vom fi singuri.

Pr. Fabian Doboș a schițat portretul unui alt păstor, personalitate marcantă pentru viața Diecezei de Iași, PS Dominic Jaquet. Două aspecte reliefează activitatea acestui episcop: interesul pentru formarea intelectuală a tinerilor și munca pastorală intensă.

"Un caz rar, care a întrunit la unison numai aprecieri. Model pentru tinerele generații. El azi se întoarce acasă". Aceasta este figura pr. Iosif Malinowski, vicar general al episcopului N.I. Camilli, așa cum a reieșit din prezentarea făcută de dr. Dănuț Doboș. Acest preot nu a lăsat să-i lipsească nici una dintre virtuți. El este autorul principalelor lucrări din epocă: "Manualul dascălilor", "Micul catehism", "Călăuza creștinului", "Provoslavia" etc. Între altele, el a fost apreciat pentru "precizia în toate", susținerea inventarierii cu rigurozitate a tuturor actelor din arhivele parohiale, fiind considerat un deschizător de drumuri etc.

Domnul drd. Anton Coșa, venit special de la Bacău pentru această manifestare, a vorbit despre impactul extern al înființării Episcopiei Catolice de Iași. El a prezentat modul în care a fost văzut acest fapt în diplomația Vaticanului, în contextul politic al timpului. Pr. Mihai Dămoc, de la Institutul Franciscan din Roman, a realizat o trecere în revistă, în date și nume, a prezenței franciscane pe teritoriul moldav. Încă din prima parte a secolului al XIII-lea, o dată cu înființarea Episcopiei Cumaniei, prezența franciscană în această zonă este un fapt cert, atestat istoric. Părinții franciscani au susținut această misiune secole de-a rândul. Însuși primul episcop de Iași a fost un franciscan. Scoasă în afară legii în 1948, ramura franciscană a reînflorit pe teritoriul moldav după 1989, când mulți tineri au ales să calce pe urmele sfântului Francisc.

În ultimele decenii a crescut numărul studiilor istorice dedicate catolicilor din Moldova. Dl Ion H. Ciubotaru indica apariția a aproximativ 200 de studii, după 1989, dedicate catolicilor din această zonă. Pr. Alois Moraru a prezentat cinci apariții recente de acest gen: două monografii aparținând satelor Gherăești și Sagna, ultimele două numere din revista de istorie a Episcopiei Catolice de Iași - "Buletin istoric" - și o carte conținând portretul și scurte repere din viața episcopilor de Iași și a rectorilor Seminarului diecezan. A rostit un cuvânt și dl Ioan Lăcătușu, directorul Centrului European de Studii pentru Drepturile Omului (Harghita). Aceasta este o organizație nonguvernamentală, care în ultimii ani, mai ales, a colaborat în mod fructuos cu Asociația "Dumitru Mărtinaș" din Bacău, aparând identitatea catolicilor din Moldova pe diverse câmpuri, sociale și politice. Domnia sa, "ortodox român născut în Moldova", a urat PS Petru Gherghel "statornicie în credință și noi izbânzi duhovnicești".

A rostit, de asemenea, un cuvânt de felicitare și de la mai mare, pr. Ioan Ciuraru, provincialul părinților franciscani în Moldova. Excelența sa Genaro Francischetti, arhiepiscop de Fermo, l-a prezentat pe episcopul Camilli ca "păstorul care unește trecutul cu prezentul". Europa are nevoie de o trăire împreună, pentru ca rădăcina credinței să nu fie îndepărtată. Este nevoie de o respirație sănătoasă. "După cum nedreptatea e normală în lume, e necesar unul care să dea mai mult decât îi spune datoria lui de a da. Aceasta pentru a fi dreptate".

A urmat momentul culminant al acestei prime perioade a zilei, moment în cadrul căruia PS Petru Gherghel a conferit diferitelor personalități din lumea clericală și laică, cruci jubiliare, medalii jubiliare și diplome de merit. Acordarea acestor distincții a fost un act de mulțumire și apreciere a jertfei și eforturile depuse de cei care le-au primit și un imbold pentru ceilalți. În această notă solemnă s-a încheiat primul moment al zilei.

Întâlnirea de după-amiază a început prin cuvântul ÎPS Florentin Crihălmeanu, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, originar din Iași. Excelența sa a prezentat și un salut din partea ÎPS Lucian Mureșan, arhiepiscop al Eparhiei de Blaj, care l-a avut ca delegat la manifestare pe pr. sincel Ioan Fărcaș. "Să le fie memoria binecuvântată și în lumină înveșmântată", a spus, printre altele, Preasfinția sa. El a oferit un mic cadou, constând într-o icoană cu sfântul Iosif, patronul Diecezei de Iași și al primului ei episcop, dar și al Seminarului diecezan.

Pr. dr. Emil Dumea, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași, a prezentat un istoric al diecezei însoțit de un mănunchi de imagini, alese și armonizate de pr. prof. dr. Lucian Farcaș.

Cea de-a doua parte a zilei s-a încheiat cu un momentul cultural prezentat de studenții anului IV de la Institutul Teologic. Continuând o tradiție începută încă de când Seminarul era condus de preoții iezuiți, seminariștii au regizat piesa de teatru "Vicleniile lui Scapin", scrisă de Jean-Baptiste Poquelin (Moliere).

Ultimul moment al zilei l-a constituit celebrarea unei Liturghii pontificale solemne în capela Institutului Teologic. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, însoțit fiind de cei patru episcopi prezenți la manifestările din cursul dimineții, precum și de un mare număr de preoți din întreaga Dieceză de Iași. S-au unit, de asemenea, în jurul păstorilor lor câțiva credincioși din Iași. Cântarea la sfânta Liturghie a fost condusă de studenții Institutului Teologic, sub bagheta domnului dirijor Mihai Bișoc.

În predica rostită, PS Aurel Percă, episcopul auxiliar al Diecezei de Iași, a subliniat rolul sfintei Fecioare Maria în cei 120 de ani de existență ai acestei dieceze. Acest rol al sfintei Fecioare se vădește mai ales în cultul pe care i l-au acordat ierarhii și credincioșii, numeroase instituții având-o drept patroană; de asemenea, în cultura românească sfânta Fecioară are diferite reprezentări. Fecioara preacurată ne comunică o capacitate mereu nouă de a primi viitorul, iar încrederea în ea este o garanție a ocrotirii ei. Preasfințitul i-a îndemnat pe toți să înalțe Maicii Domnului o cântare de recunoștință și mulțumire, "căci lucruri mari ne-a făcut cel puternic, iar numele lui este sfânt".

Ziua s-a încheiat, astfel, într-un climat de rugăciune, de apropiere de cel care conduce istoria cu propriul său braț. Cei 120 de ani de existență a Diecezei de Iași sunt o mărturie concretă a iubirii gratuite pe care Dumnezeu în bunătatea sa a revărsat-o în sufletul creștinilor de pe teritoriul Moldovei.

"Misericordias Domini in aeternum cantabo!"

Petru Tamaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat