Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Meditație: Lisabona

Lisabona, "regina mării", cum i se spunea altădată, a devenit mai atractivă ca zâmbetul Monalisei, cel puțin pentru această vară, când fotbalul european a adunat în capitala Portugaliei cele mai bune echipe. Lisabona nu poate să uite că a dat lumii pe unul dintre cei mai mari sfinți. Chiar dacă moaștele stau de opt sute de ani la Padova, în Italia, Lisabona se poate mândri cu sfântul Anton care-i aparține prin naștere.

Portugalia se aseamănă cu noi în privința sfinților. Când are un sfânt mai deosebit îl dă altora. Așa am făcut și noi cu Ieremia. L-am dat italienilor. Acum nu le mai dăm sfinți, le dăm fotbaliști. Ce avem mai bun le trimitem lor. E însă o deosebire. Pe fotbaliști îi dăm pe bani, nu gratis ca pe sfinți. De ce italienii au avut șansa să adune atâția sfinți de peste tot? Nu știu. Totuși, n-aș vrea să fiu nedrept pentru că și ei mai dau altora câte un sfânt pe ici pe colo, e adevărat, mai micuț. Spre exemplu, noi avem unul dat de italieni, sfântul Gerard, care este înmormântat pe granița de vest a țării, în biserica din Cenad. Dar nu are faima sfântului Anton, și poate că italienii au și uitat de mult de el. Nici românii nu știu toți de el. Recunosc că nici eu n-am știut de el până n-am avut ocazia să intru în acea biserică. Atunci am zis în mintea mea: iată, în sfârșit, că avem și noi un sfânt.

Sunt situații când sfinții, după moartea lor, sunt aduși acasă, în glorie, în țara lor de baștină. Fotbaliștii însă sunt trimiși acasă când nu mai dau randament în străinătate. Portughezii au adus cândva acasă cinci martiri care muriseră în Maroc, printre musulmani, și i-au înmormântat la Coimbra, vechea capitală a Portugaliei.

Am tresărit când comentatorul de fotbal a spus într-o seară că următorul meci va avea loc la Coimbra. Știam de cei cinci martiri care au fost înmormântați acolo și de faptul că sfântul Anton a stat o vreme într-o mănăstire din Coimbra. Cum se leagă sfințenia de fotbal!

Mi-ar plăcea să văd un campionat de fotbal între sfinți și cu arbitri tot din rândul lor. Presupun că n-ar mai fi cartonașe galbene și roșii, certuri sau bătăi. Până atunci însă ne uităm și noi la ceea ce avem: jucători care simulează faulturi în careu pentru a obține lovitură de la 11 metri, țineri de tricou, văicăreli și gemete fără să fi primit vreo lovitură de la adversar, arbitri care avantajează sau defavorizează o echipă sau alta. Când e vorba de mulți bani puși în joc, se ajunge ușor la asemenea lucruri. Ținta nu este doar câștigarea unui meci, câștigarea unui campionat, ci câștigarea unei sume uriașe.

Este obiceiul ca atunci când cineva intră în mănăstire și devine călugăr să-și schimbe numele, arătând că dorește să-și schimbe complet viața. Și sfântul Anton, botezat la Lisabona, și-a schimbat numele, căci se numea Ferdinand. Și localitățile își mai schimbă numele câteodată. Dacă la Lisabona ar fi avut loc un campionat unde să fi jucat numai sfinți pe teren, cred că ar fi trebuit să-i schimbăm numele localității și să-i spunem Bonalisa. Din păcate campionatele se aseamănă mult între ele, oriunde s-ar juca. Totdeauna vor fi echipe nemulțumite, nedreptățite. Doar Monalisa e mulțumită și zâmbește mai departe misterios.

Pr. Eugen Budău


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat