Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut Buletinul istoric, nr. 5(2004)

De curând a ieșit de sub tipar numărul cinci al revistei de istorie bisericească Buletin istoric, editată sub egida Departamentului de Cercetare Științifică a Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Revista va fi lansată în cadrul manifestărilor din data de 27 iunie, care vor marca 120 de ani de la înființarea Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Însăși tematica revistei este dată de acest aniversar al Diecezei de Iași.

Acest nou număr al revistei de istorie bisericească, cu apariție anuală, este rodul muncii asidue a unui colectiv redacțional compus din Mons. Anton Despinescu, pr. Alois Moraru, pr. Fabian Doboș, dr. Dănuț Doboș, dr. Silviu Văcaru, diac. Cristinel Farcaș. Pe coperta color a revistei sunt redate catedrala veche și catedrala nouă din Iași, imagine care subliniază ideea trecerii de la vechi spre nou, de la trecut spre viitor.

"Historia est magistra vitae", așa și-a intitulat Preasfințitul Petru Gherghel cuvântul prin care salută apariția celui de-al cincilea număr al revistei, dedicat celebrării a 120 de ani de existență a Episcopiei de Iași.

Acest număr aniversar este centrat pe figura marelui și vrednicului predecesor Nicolae Iosif Camilli, primul episcop catolic de Iași, numit la 27 iunie 1884, de papa Leon al XIII-lea prin scrisoarea "Quae in christiani nominis incrementum", o dată cu înființarea Episcopiei Catolice de Iași.

Revista omagiază, apoi, alte două figuri legendare ale catolicismului din Moldova, pe episcopul Dominic Jaquet și pe vicarul general Iosif Malinowski, cărora li se datorează mari realizări în toate planurile vieții sociale, culturale și bisericești. Este omagiat din nou într-un chip special episcopul martir Anton Durcovici, de numele căruia se leagă evoluția Bisericii locale în momentele cruciale ale persecuției regimului comunist-ateu.

Chiar dacă nu li s-au dedicat articole speciale, au fost amintiți în paginile revistei și ceilalți vrednici păstori, episcopii Alexandru Theodor Cisar, Mihai Robu, Marcu Glaser și Petru Pleșca, cei care, în diverse etape au contribuit decisiv la propășirea catolicilor și la gloria lui Dumnezeu pe acest pământ binecuvântat al Moldovei.

Lucrarea conține trei studii despre începuturile catolicismului în Moldova: Franciscanii în România - sec. XIII-XVII), Cotnariul secolelor XVI-XVIII, Parohia Catolică Piatra-Neamț.

O secțiune aparte în cadrul revistei este rezervată analizei unor aspecte socio-culturale ale catolicilor din Moldova. Iată titlurile articolelor de la această secțiune: Participarea catolicilor din Moldova la Răscoala din 1907, Contribuții la istoria școlilor catolice din Moldova în secolul al XX-lea, Martiri și mărturisitori ai Bisericii Catolice, Buna folosință a memoriei. Cazul amintirilor din închisorile comuniste.

Unul dintre articolele revistei are o tematică antropologică și poartă titlul: Gherăești, aspecte de ordin antropologic. Două articole tratează teme din istoria Bisericii Universale: Neprihănita și De la iluminism la liberalism.

În ultima parte a revistei sunt prezentate recenziile a patru lucrări de istorie, apărute la diverse edituri din țară.

Revista conține, așadar, studii din multe domenii istoriografice și oferă cititorului informații bogate despre trecutul catolicismului atât la nivel local, cât și la nivel mondial. Cititorul poate descoperi între rândurile aceste revistei că pentru înaintași viața a fost o valoare care merită să fie prețuită.

* * *

Buletin istoric, nr. 5/2004
Departamentul de Cercetare Științifică, Ed. "Presa Bună", 2004, ISBN 1582-103X, 17x23 cm, 332 p., 140.000 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni, marți, orele 12.00-13.00 și 14.00-18.00;
    miercuri, joi, vineri, orele 8.00-13.00;
  • prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat