Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sosirea relicveiSfântul Anton în Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" Iași

În pelerinajul lor în Dieceza de Iași, relicva și bustul aurit al sfântului Anton au poposit miercuri, 16 iunie, în Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Iași. Moaștele au fost întâmpinate în fața bisericii, la ora 17.30, de PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, pr. Isidor Iacovici, parohul comunității, precum și de un grup de preoți și credincioși. Moaștele sfântului au rămas în această comunitate până a doua zi, la ora 9.00, când au plecat spre Bucovina.

În cea de-a treia zi de prezență în Iași, relicva și bustul aurit au fost aduse la biserica romano-catolică din cartierul Nicolina. Aici, mulțime mare de credincioși, în frunte cu păstorii sufletești, episcopi și preoți, au întâmpinat moaștele sfântului cu crini în mâini și cu multă emoție. La ora 17.30, acestea au ajuns aici venind din Parohia "Sf. Anton". "Binecuvântat este cel care vine în numele Domnului", cu aceste cuvinte l-a întâmpinat episcopul diecezei în fața bisericii "Sf. Tereza" pe "sfântul minunilor". La rândul său, pr. Isidor Iacovici a spus: "Bine ai venit la noi, sfinte Antoane" și a implorat binecuvântarea sfântului pentru credincioșii pe care îi păstorește. Pr. Eugen Avarvarei, care însoțește moaștele sfântului în acest pelerinaj, i-a invitat pe cei prezenți să-l primească pe sfânt în mijlocul lor într-o atmosferă de credință și iubire.

Credincioșii au însoțit moaștele sfântului în procesiunea spre altarul special amenajat pentru celebrarea Liturghiei. Acolo, bustul aurit și relicva sfântului au fost așezate în fața altarului, pe un podium, pentru a putea fi văzute și venerate de cât mai mulți credincioși.

Pr. Mihai DamocÎntr-o atmosferă de sărbătoare și cu participarea unui mare număr de credincioși și preoți, a început celebrarea jertfei euharistice. Predica de la sfânta Liturghie a fost rostită de pr. Mihai Dămoc OFMConv. Părintele a redat câteva momente din viața sfântului Anton pentru a-i evidenția personalitatea puternică. Expresia "do ut des" (dau ca să îmi dai) nu trebuie să aibă corespondent și în cultul pe care noi îl acordăm sfinților. Ei ne dobândesc de la Cristos în primul rând daruri spirituale; nu sunt doar mijlocitori, ci și modele de urmat. În sfinți, omul poate descoperi vocea și degetul lui Dumnezeu care acționează în lume. Sfântul Anton s-a făcut mesagerul lui Dumnezeu în mijlocul fraților. De la el putem învăța credința, speranța și iubirea. Prin exemplul și viața sfinților noi dobândim curajul și forța de a răzbi împotriva celui rău. Sfântul Anton a avut o mare evlavie pentru sfânta Fecioară, pe care o asemăna unui "crin". În predicile sale, sfântul Anton îi îndemna pe toți să descopere în Maria chipul mamei adevărate, care în tăcere și supunere își pune viața sa la dispoziția planului lui Dumnezeu.

În intențiile formulate la rugăciunea credincioșilor au fost implorate, prin mijlocirea sfântului Anton, harurile și binecuvântarea divină pentru Biserică, pentru conducătorii popoarelor, pentru pace în lume, pentru cei oropsiți și părăsiți, pentru credincioșii parohiei și pentru cei care au trecut din această lume.

După ce mulți credincioși s-au hrănit la ospățul euharistic, primind trupul lui Cristos, s-a celebrat ritul stropirii crinilor și al binecuvântării copiilor. Credincioșii au ridicat spre cer crinii, pe care aproape fiecare îi avea în mâini, iar cei doi episcopi, trecând prin mulțime, îi stropeau cu apă sfințită, binecuvântând totodată și pruncii prezenți la celebrare.

Crestinii il adora pe AntonPS Petru Gherghel a mulțumit, în final, părintelui paroh Isidor Iacovici pentru activitatea desfășurată în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" și i-a anunțat pe cei prezenți că Sfinția sa a fost numit paroh al comunității românilor catolici din Roma. Acest lucru, spunea Preasfințitul, este un motiv de reală bucurie și o onoare pentru credincioșii comunității "Sfânta Tereza", deoarece părintele va sluji la Roma, mai aproape de Sfântul Părinte, dar și de sfântul Anton, ale cărui moaște sunt păstrate la Padova. La rândul său, părintele Isidor Iacovici a implorat asupra comunității binecuvântarea Sfintei Treimi, ca ea să o conducă și să o binecuvânteze.

După binecuvântarea finală, bustul aurit și relicva sfântului au fost purtate în procesiune până în biserică, unde au rămas până a doua zi, la ora 9.00, pentru a fi venerate de mulțimea credincioșilor. "Râuri" de credincioși s-au îndreptat în toată perioadă în care moaștele au rămas în biserica din cartierul Nicolina, pentru a le venera și a implora de la Dumnezeu, prin sfântul Anton, ajutor în nevoile prin care trec.

În toate cele trei zile în care moaștele sfântului au poposit în Iași, mulțimi de credincioși (catolici și ortodocși) s-au îndreptat spre cele trei biserici catolice pentru "a-l întâlni pe Dumnezeu prin sfântul Anton". Indiferent de motivul care i-a adus pe unii sau pe alții să venereze moaștele sfântului (din convingere, din curiozitate etc.), pentru mulți a fost un moment de har, deoarece unii nu mai intraseră de mult timp într-o biserică. "Vizita sfântului Anton" în Iași a deschis inimile multor credincioși spre convertire, spre o viață trăită în numele Sfintei Treimi.

Petru Tamaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat