Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Hram cu sfântul Anton

Marți, 15 iunie, Parohia "Sf. Anton" din Iași a avut bucuria de a celebra hramul bisericii în prezența relicvei și a bustului aurit al sfântului Anton de Padova. Acestea au fost aduse la ora 17.30 de la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" și vor rămâne până a doua zi, la aceeași oră. Liturghia de hram a fost prezidată de PS Petru Gherghel, însoțit de PS Aurel Percă. Au mai participat numeroși preoți, persoane consacrate și mulți credincioși, catolici și ortodocși.

Relicva și bustul aurit al sfântului au ajuns în piața din fața bisericii la ora 17.30, fiind întâmpinate cu multă bucurie și entuziasm de parohul comunității, pr. Iosif Comorașu, și de un număr impresionant de credincioși. Parohul a adresat un cuvânt de bun venit și a implorat binecuvântarea pentru comunitatea "Sfântul Anton".

A rostit, de asemenea, câteva cuvinte pr. Eugen Avarvarei OFMConv., responsabil cu pelerinajul moaștelor în Dieceza de Iași, iar în final PS Gherghel, în cuvântul său, a subliniat importanța acestui pelerinaj, în contextul în care se găsește Biserica locală, cel al desfășurării Sinodului diecezan și al celebrării celor 120 de ani de la înființarea Episcopiei de Iași. Procesiunea s-a îndreptat spre altarul din fața bisericii pentru a celebra sfânta Liturghie.

A urmat proclamarea lecturilor din Sfânta Scriptură și predica, ținută de pr. Isidor Iacovici, parohul comunității "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Iași. Acesta a vorbit despre cultul pe care creștinii l-au adus sfinților, chiar din primele veacuri ale Bisericii. Istoria Bisericii este plină de sfinți care au primit din partea poporului un cult special. Sfântul Anton, prin exemplul său de viață, a devenit unul dintre cei mai populari sfinți ai Bisericii.

Un moment deosebit în cadrul sfintei Liturghii l-a constituit ofertoriul. Printre altele, s-a oferit pâine și vin, o hartă a României cu biserica "Sf. Anton" în centru, tabloul "Sf. Anton și copiii", un sărac a oferit un colț de pâine, o bolnavă a oferit câteva medicamente. S-au oferit, de asemenea, doi porumbei și un buchet de flori. Celebrarea a continuat conform ritualului roman, cu liturgia euharistică.

După momentul împărtășaniei au fost binecuvântați crinii și copiii, aduși special la sfânta Liturghie pentru a primi binecuvântarea prin mijlocirea sfântului Anton, care i-a îndrăgit atât de mult. A urmat procesiunea cu bustul aurit și relicva sfântului Anton în piața din fața bisericii.

Spre final a vorbit pr. Luciano Bertazzo, care a subliniat că acesta este un moment de binecuvântare pentru comunitatea din Iași. Sfântul Anton are o mână ridicată, cu care binecuvântează necontenit mulțimea credincioșilor. Celebrarea s-a încheiat cu un cuvânt al părintelui paroh care a mulțumit tuturor celor implicați în pregătirea acestui eveniment și i-a invitat pe credincioși să se apropie cu credință pentru a venera moaștele sfântului. Acestea au fost așezate apoi în biserică, unde au rămas până a doua zi, timp în care toți cei care au dorit au avut posibilitatea de a se ruga după intențiile lor.

Daniel Butacu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat