Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sf. Anton a ajuns la IasiSfântul Anton la Iași

Mulțime mare de credincioși, în frunte cu păstorul diecezei, PS Petru Gherghel, cu episcopul auxiliar, PS Aurel Percă, cu pr. Luciano Bertazzo, directorul revistei "Mesagerul sfântului Anton", și pr. Ioan Ciuraru, provincialul franciscanilor din România, au primit luni, 14 iunie, la catedrala "Adormirea Maicii Domnului", bustul aurit și relicva sfântului Anton. Acestea au intrat în România la data de 1 mai, venind de la Padova, unde sunt păstrate cu multă venerație în bazilica "Sf. Anton"; au trecut prin mai multe dieceze, iar la data de 8 iunie au intrat și în Dieceza de Iași.

În perioada 8-22 iunie, bustul aurit și relicva conținând fragmente din trupul sfântului Anton poposesc pe teritoriul Diecezei. În zilele de 14, 15 și 16 iunie, moaștele sfântului se află în municipiul Iași.

Pr. Eugen AvarvareiUn număr mare de preoți și credincioși din Iași și împrejurimi au întâmpinat cu multă venerație, la ora 17.30, moaștele sfântului Anton. Primirea acestora la catedrală s-a făcut la capătul Str. Colonel Langa, dinspre Bd. Ștefan cel Mare.

În pelerinajul lor spre Iași, moaștele sfântului au fost însoțite de părinți ai Provinciei Franciscane "Sf. Iosif". În fruntea delegației s-a aflat părintele Eugen Avarvarei. La sosire, acesta a prezentat salutul său, a vorbit despre importanța unei asemenea vizite și motivul care a determinat-o. Prezența moaștelor în România este ocazionată și de împlinirea a zece ani de la apariția revistei "Mesagerul sfântului Anton". A urmat cuvântul de întâmpinare rostit de episcopul Petru Gherghel. "Un vizitator ceresc a venit la noi", a spus Preasfințitul. Excelența sa a subliniat importanța acestui moment de har pe care îl trăiește în aceste zile Dieceza de Iași. Grăitor este însuși locul unde au fost întâmpinate la Iași moaștele sfântului: strada care face legătura între cele două centre episcopale, catolic și ortodox. A fost prezent și pr. Viorel Sava, delegatul ÎPS Daniel, mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

După ce episcopul a binecuvântat poporul, bustul aurit și relicva sfântului Anton au fost purtate în procesiune spre un altar special amenajat în curtea catedralei. În timpul procesiunii a cântat fanfara și s-a intonat litania în cinstea sfântului Anton. Printre alții, din procesiune au făcut parte copiii care au primit în acest an prima sfântă împărtășanie; ei aruncau petale de flori.

Bustul auritiA urmat celebrarea sfintei Liturghii. La invitația PS Petru Gherghel predica a fost ținută de pr. Luciano Bertazzo, venit special de la Padova în pelerinaj cu moaștele sfântului Anton. Acesta a vorbit despre spiritualitatea și actualitatea mesajului pe care l-a transmis acest sfânt.

"Sfântul Anton este un sfânt al iubirii, al păcii, al unității..." Mesajul său răzbate timpul și ne interpelează pe fiecare. Suntem chemați să-l urmăm pe el, care a trăit atât de profund legătura sa cu Dumnezeu. Viața sa curată, spiritul său de jertfă, dragostea sa pentru oameni sunt o invitație constată de a-i cere ajutor pentru a ne conduce la Isus.

În timpul sfintei Liturghii, creștinii au invocat harul divin asupra lor, asupra familiilor, asupra țării în care trăiesc și a conducătorilor ei. Numărul mare al credincioșilor prezenți, atât catolici, cât și ortodocși, a oferit o notă de ecumenism acestei celebrări liturgice.

Celebrantii principali de la LiturghieDupă ce credincioșii s-au hrănit cu Cristos euharisticul primind taina sfintei Împărtășanii, a urmat ritul binecuvântării crinilor și al copiilor. Crinii, florile predilecte ale sfântului Anton, sunt semnul vieții curate, oferite în totalitate lui Dumnezeu. Sfântul Anton a avut, de asemenea, o grijă deosebită pentru cei mici. În iconografia creștină el este reprezentat purtându-l pe una din mâini pe pruncul Isus, iar în celălaltă ținând un crin alb.

Pr. Viorel a adresat un cuvânt din partea ÎPS Daniel. El a evocat faptul că în ultimii ani moaștele a tot mai mulți sfinți au vizitat Iașiul (sf. Andrei, brâul Maicii Domnului, sf. Casian, sf. Gheorghe etc.). Acum Iașiul primește vizita unui sfânt care a iubit atât de mult Sfânta Scriptură, încât, dacă s-ar fi pierdut toate exemplarele Bibliei, Anton ar fi scris-o din memorie. Prezența sa la Iași este și o invitație de a îndrăgi Sfânta Scriptură.

Credinciosii il venereaza pe sf. AntonDupă încheierea sfintei Liturghii mulțimea de credincioși a avut posibilitatea de a venera și a se ruga în particular. Seara bustul aurit și relicva sfântului au fost duse în catedrală. Mulți tineri, membri ai organizațiilor Scout și Acțiunea Catolică, s-au îngrijit de buna desfășurare a procesiunii.

Bustul aurit și relicva conținând fragmente din trupul sfântului Anton au rămas în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" până marți, 15 iunie, ora 17.00, când au fost transportate la biserica "Sfântul Anton" din cartierul Dacia, unde se va celebra și hramul bisericii.

Înainte de a părăsi catedrala, s-a dat citire testamentului spiritual al sfântului Anton:

De trei lucruri depinde moartea sau viața noastră:
de inimă, limbă și mâini: prin inimă este simbolizat
consimțământul pentru bine sau rău; prin limbă
exprimarea noastră în cuvinte; prin mâini acțiunile
de care suntem responsabili.
Cei care îl refuză pe Cristos prin întunericul păcatului,
să se întoarcă la el, ascultând cuvântul lui Dumnezeu,
pentru ca în lumina pocăinței să poată mărturisi,
asemenea sfântului Petru, de trei ori: Iubesc, iubesc, iubesc!
Iubesc cu inima prin credință și devoțiune.
Iubesc cu limba prin mărturia adusă adevărului.
Iubesc cu mâinile prin fapte bune.

Pentru mulți dintre cei care au zăbovit măcar o clipă în rugăciune, acest popas a devenit ocazia unei întâlniri benefice cu harul lui Dumnezeu. Fie ca Dumnezeu să reverse peste toți harul păcii, al unității și al dragostei.

Petru Tamaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat