Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfântul Anton la Roman

Duminică, 13 iunie, în sărbătoarea sfântului Anton de Padova, relicvele acestui sfânt au ajuns la Roman. Credincioșii cu crini în mâini au început să vină în curtea bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" de pe la ora 7.00. Relicvele au sosit la ora 9.00. După ceremonia de primire a urmat sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-au sfințit crinii și s-au binecuvântat copiii. La ora 15.00, mulți credincioși catolici și ortodocși, cu crini în mâini, au însoțit moaștele de la biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" la Institutul Teologic Franciscan. Bustul aurit a fost precedat de copiii îmbrăcați în alb care au primit anul acesta prima sfântă împărtășanie. Prezenți la pelerinaj au fost mulți tineri. La Institutul Franciscan a fost celebrată sfânta Liturghie, prezidată de PS Petru Gherghel. Omilia a fost ținută de PS Aurel Percă. A fost prezent și PS Ioachim Băcăoanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului. Luni, 14 iunie, moaștele sfântului Anton, după ce vor poposi pentru câteva ore la Săbăoani și Târgu Frumos, vor ajunge la Iași.

* * *

Ziua de 13 iunie a fost comemorată într-un mod cu totul special la Roman, fiind sărbătoarea liturgică a Sfântului Anton de Padova, această zi constituind punctul culminant al pelerinajului național început pe data de 1 mai. Astfel, relicva sfântului Anton a fost întâmpinată la intrarea în oraș de un convoi de mașini și primită în fața bisericii romano-catolice "Sf. Tereza a Pruncului Isus" de către Excelența sa Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, de pr. decan Dumitru Farcaș, parohul bisericii, de pr. Ion Ciuraru, ministru provincial și superiorul general al Franciscanilor Conventuali din România, precum și de mulți alți preoți și mult popor.

Sfânta Liturghie de la ora 10.00 a marcat începutul programului spiritual al pelerinajului, moment în care au fost prezentate atât la început, cât și în cadrul predicii crâmpeie din bogata spiritualitate a sfântului Anton, semnificația aducerii relicvei pe străzile orașelor și satelor noastre din România, precum și importanța mesajului pe care sfinții, în general, și sfântul Anton, în special, îl au pentru oamenii timpului nostru.

La ora 15.00, după ce timp de patru ore relicva a fost venerată de credincioși, s-a marcat începutul procesiunii pe străzile orașului, într-un ritm de rugăciune și de cânt, la care și-au adus concursul și serviciile de ordine ale municipiului, care au facilitat desfășurarea ordonată a convoiului de pelerini. Preasfințitul episcop Aurel Percă, preoți, seminariști și studenți franciscani, copii și tineri, credincioși catolici și ortodocși au însoțit relicva sfântului Anton în drumul ei către Institutul Teologic Franciscan, toți purtând în mâini flori de crini - care au fost binecuvântați la sfârșitul sfintei Liturghii -, simbol al curăției, în general, precum și semn emblematic al sfântului Anton, așa cum îl regăsim în toate reprezentările plastice ale acestui mare sfânt.

Cu fast și cu bucurie a fost primit sfântul Anton de către frații franciscani din cea mai mare comunitate conventuală din țară, sediu al Provinciei Franciscane "Sf. Iosif" din România, al Seminarului Teologic Liceal "Sf. Francisc de Assisi", al Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan de Grad Universitar, al Redacției "Mesagerului sfântului Anton" și al Fundației Franciscane Umanitare "Pacea".

"Sfinte Antoane, bine ai venit acasă!" a fost cuvântul exprimat în scris pe afișele de la intrare și de pe zidurile institutului, precum și fraza rostită de către părintele provincial, Ion Ciuraru, în cuvântul de deschidere cu care a început sfânta Liturghie solemnă pontificală, la care au concelebrat și Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, alături de auxiliarul Excelenței sale, Preasfințitul Aurel Percă, în prezența onorifică și frățească a Preasfințitului Ioachim Băcăoanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Romanului, care a venit însoțit de un însemnat sobor de preoți pentru a lua parte la sărbătoarea orașului.

Sfânta Liturghie, începută inițial afară, pe platoul din fața institutului, de la ofertoriu a trebuit să fie continuată în capela acestuia, din cauza unei ploi puternice care s-a abătut asupra zonei, binecuvântare pentru pământurile demult însetate de apă ale agricultorilor. Cu toate că e destul de amplă, capela a fost neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși veniți la celebrare, dar a manifestat și mai mult voința de "strânsă" unitate pe care sfântul Anton a suscitat-o în rândurilor credincioșilor de diferite confesiuni. Într-adevăr, episcopul ortodox prezent, Preasfințitul Ioachim Băcăoanul în cuvântarea finală, a făcut o comparație semnificativă între comuniunea treimică a persoanelor dumnezeiești, comuniunea și unitatea sfinților în jurul Preasfintei Treimi și, de aici, comuniunea și unitatea care trebuie să existe între toți cei care cred în Cristos și pe care sfântul Anton, venit în mijlocul nostru, reușește să o realizeze, strângându-ne pe toți în jurul moaștelor sale, prefigurare și anticipare profetică a unei unități în credință pe care ne-o dorim cu toții și pe care o cerem astăzi și prin mijlocirea sfântului portughez franciscan din Padova.

Până târziu în noapte, credincioși au continuat să se perinde prin fața relicvei sfântului Anton în semn de venerație și de credință în puterea de mijlocire a acestui sfânt pe lângă tronul îndurării divine.

A doua zi, sfântul Anton, după această nu prea îndelungată trecere "pe acasă", și-a reluat traseul, așteptat fiind în continuare, în toată Moldova de credincioșii din Săbăoani, Iași, Bucovina, Huși, iar mai apoi de cei din Banat, dornici de a-l întâlni și de a recurge la mijlocirea lui puternică.

Pr. Victor-Emilian Dumitrescu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat