Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: procesiune euharistică

Sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului a fost marcată duminică, 13 iunie, la Iași, printr-o celebrare euharistică solemnă, prezidată de PS Petru Gherghel, urmată de o procesiune euharistică pe străzile Iașiului. Celebrarea s-a desfășurat în Parohia "Adormirea Maicii Domnului". Au participat numeroși preoți, călugări și călugărițe, seminariști, oficialitățile locale, fanfara și un mare număr de credincioși.

Calendarul Bisericii Romano-Catolice stabilește în prima joi după solemnitatea Sfânta Treime sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului. În această zi credincioșii cinstesc cu multă venerație misterul sfintei Euharistii. Cunoscută în popor și cu numele de Joia Verde, din motive pastorale în multe comunități celebrarea euharistică specifică acestei zile s-a transferat pentru duminica următoare. Procesiunea cu preasfântul sacrament pe străzile localităților în această zi este menționată pentru prima dată la Köln între anii 1274 și 1279. Din secolul al XIV-lea această tradiție se răspândește în majoritatea țărilor lumii. Sfânta ostie este purtată pe străzi într-un ostensor prețios (obiect de cult în formă de soare cu raze în care este așezată ostia sfântă).

La celebrarea euharistică de la catedrala din Iași au fost invitați să participe toți preoții și credincioșii din oraș. Liturghiile solemne din celelalte parohii ale Iașiului au fost suspendate pentru ca credincioșii să poată participa la Liturghia de la catedrală. Încă de la ora 10.00, credincioși din toate parohiile din Iași au început să se adune în curtea Episcopiei de Iași, în fața unui altar special amenajat pentru celebrare. Curtea a fost împodobită pentru sărbătoarea cu multe ramuri verzi.

Procesiunea spre altar a început la ora 11.00, venind din catedrala veche. În fața altarului au fost așezați copiii care au primit anul acesta prima sfântă Împărtășanie, îmbrăcați în alb. Oficialităților le-a fost rezervat un loc special, aproape de altar. Cântarea de la sfânta Liturghie a fost animată de seminariștii de la Institutul Teologic.

Într-o atmosferă de sărbătoare și pe un soare arzător a început celebrarea jertfei euharistice. După proclamarea lecturilor din Sfânta Scriptură a urmat cuvântul de învățătură al părintelui profesor Ștefan Lupu. Tantum ergo sacramentum / Veneremur cernui / Et antiqum documentum / Novo cedat ritui (Toți să adorăm fierbinte / Marea taină din altar / Jertfa cea de mai-nainte / Facă loc la noul dar). Cu această invitație dintr-un imn al sfântului Toma de Aquino și-a început părintele predica sa. Viața omului este un pelerinaj. Pentru a trăi acest pelerinaj avem nevoie de energie, iar izvorul acestei energii este sfânta Euharistie. Părintele i-a invitat pe cei prezenți să acorde importanța și atenția cuvenită prezenței lui Cristos în Euharistie. El este forța și tăria noastră în toate momentele vieții.

După ce toți credincioșii au mărturisit crezul și au formulat intențiile la rugăciunea credincioșilor, a început liturgia euharistică. A urmat ofertoriul, prefacerea, rugăciunea euharistică și ritualul Împărtășaniei, moment liturgic în cadrul căruia mulți credincioși s-au hrănit cu trupul și sângele lui Cristos.

Ultima parte a celebrării a fost rezervată procesiunii cu preasfântul sacrament pe străzile orașului Iași. Această procesiune, cu 50 de ani în urmă, pornea de la catedrală pentru a ajunge la capela surorilor "Notre-Dame de Sion", unde se află acum Filarmonica. După 1989, traseul procesiunii este următorul: Stradela Trei Ierarhi, Bd. Ștefan cel Mare, Str. Anastasie Panu, Str. Costache Negri, cu întoarcere la catedrală pe Str. Colonel Langa. Procesiunea a fost formată din crucea procesională, însoțită de două lumânări, ministranți, icoane, persoane consacrate, copii îmbrăcați în alb, diaconi, preoți, baldachinul cu ostensoriul, oficialitățile, seminariștii, fanfara și mulțimea de credincioși. Monstranța cu sfânta ostie a fost purtată de PS Petru Gherghel. Procesiunea a fost o mărturie de credință în jertfa și prezența reală a lui Cristos în sacramentul sfintei Euharistii. Cristos euharisticul, purtat pe străzile orașului, a fost aclamat cu multă venerație de toți credincioșii. Procesiunea a fost și o posibilitate de a înțelege mai bine că astăzi, omul modern, în pelerinajul său pământesc, nu este părăsit, ci el este susținut de această prezență reală a lui Cristos. Procesiunea s-a încheiat la altarul din curtea episcopiei, prin binecuvântarea cu preasfântul sacrament.

În finalul acestei manifestări a credinței în Isus euharisticul, episcopul a mulțumit celor care într-un fel sau altul s-au angajat în pregătirea sărbătorii. A adresat apoi celor prezenți invitația de a participa la celelalte momentele de har pe care le trăiește Dieceza de Iași în acest an: vizita relicvei sfântului Anton de Padova (la Iași între 14-16 iunie), aniversarul a 120 de ani de la înființarea Episcopiei de Iași (26-29 iunie), toate acestea integrate în marea celebrare a Sinodului diecezan.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat