Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Petru Gherghel si cei invitatiGherăești: lansare de carte

Cu ocazia celebrării bâlcișorului bisericii catolice din Gherăești, a avut loc, vineri, 11 iunie, lansarea cărții Gherăești, un sat din ținutul Romanului, culegere de studii istorice realizate de specialiști în domeniu: Ion H. Ciubotaru, Anton Despinescu, Dănuț Doboș, Dragoș Moldovanu și Petronel Zahariuc.

 Alexandru ZubLansarea cărții a avut loc după celebrarea euharistică prezidată de episcopul Petru Gherghel, fiu al satului Gherăești, căruia i-a fost dedicat volumul, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de când este în fruntea Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Momentul a fost prefațat chiar în cuvântul de salut al părintelui Isidor Mocanu, paroh de Gherăești, care i-a sensibilizat pe sutele de credincioși prezenți la eveniment de însemnătatea istorică a zilei. Alături de aceștia, au fost prezenți numeroși preoți și invitați speciali, precum și autoritățile civile. A fost prezent și parohul bisericii ortodoxe din localitate, însoțit de mai mulți credincioși, precum și PS Ioachim Băcăoanu, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului.

Anton DespinescuÎn cuvântul său, academicianul Alexandru Zub a evidențiat buna conlucrare și deschiderea pe care episcopul Petru Gherghel a avut-o cu oamenii de cultură și istoricii din Iași, ceea ce a dus la finalizarea a numeroase proiecte editoriale, unul dintre ele fiind și cartea lansată astăzi. Pornind de la aceeași idee, prof. univ. Ioan Caproșu a subliniat importanța colaborării specialiștilor pentru a reuși să descopere și să transmită adevărul istoric. Domnia sa a apreciat munca autorilor și a făcut o scurtă prezentare a cărții.

Dintre autorii cărții au vorbit doar pr. Anton Despinescu și prof. univ. Ion H. Ciubotaru, care au expus pașii pe care i-au urmat în alcătuirea capitolelor și au evidențiat unele particularități ale satului Gherăești.

Ion H. CiubotaruMomentul cel mai emoționant al manifestării a fost cuvântul de învățătură al PS Ioachim Băcăoanu. Venind direct de la Sinodul episcopilor ortodocși din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Preasfinția sa a transmis salutul confraților săi și a evidențiat una dintre constantele fundamentale ale creștinilor: comunitatea. Oferind diverse argumente în favoarea comuniunii și unității care trebuie să existe între creștini și făcând numeroase referințe la istoria Moldovei, PS Ioachim a făcut ca inimile tuturor să vibreze după acea dorință a unității Bisericilor. Ca semn al prețuirii față de Biserica Catolică și ca simbol al prezenței aceluiași Mântuitor în comunitățile ecleziale surori, episcopul vicar de Roman i-a înmânat episcopului Gherghel o frumoasă icoană reprezentându-l pe Cristos.

Episcopul alaturi de oaspetii prezentiRăspunzând antevorbitorilor săi, Preasfințitul Petru Gherghel a mulțumit celor care s-au trudit să apară această carte, precum și celor care, într-o formă sau alta, conlucrează la deslușirea istoriei creștinismului din Moldova. Excelența sa a dorit să împartă onoarea ce i s-a făcut prin dedicarea acestei cărți cu ceilalți locuitori ai satului Gherăești și a evidențiat potențialul cultural și spiritual al satului românesc.

Finalul manifestării a aparținut gazdelor, care, printr-un reprezentant al comitetului parohial, prin glasurile a câtorva copii și a coriștilor, precum și prin sunetele fanfarei, și-au manifestat bucuria de a avea o adevărată carte de identitate.

Pr. Alois Moraru


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat