Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică
Bd. Ștefan cel Mare, 26
700064-Iași
Tel. 0232/212003; fax 032/212006

COMUNICAT DE PRESĂ

Procesiune cu ocazia sărbătorii Trupului și Sângelui Domnului

Duminică, 13 iunie, Biserica Romano-Catolică din Iași va celebra sărbătoarea Trupul și Sângele lui Cristos. Sfânta Liturghie de la ora 11.00, prezidată de PS Petru Gherghel, va fi urmată de procesiunea cu Preasfântul Sacrament. Isus prezent în sfânta Împărtășanie va fi purtat pe străzile orașului însoțit de cântarea copiilor, a tinerilor, a seminariștilor, a credincioșilor și a fanfarei. Băieții și fetițele care au făcut întâia sfântă Împărtășanie nu cu mult timp înainte vor arunca flori. Toți vor participa la celebrarea de laudă și adorație a prezenței continue a lui Cristos sub speciile euharistice într-un act de profundă recunoștință și credință. Au fost invitate și autoritățile civile. Vor fi rugăciuni pentru oraș și pentru țară.

Procesiunea cu Preasfântul Sacrament va începe în jurul orei 12.30, după sfânta Liturghie, și se va desfășura pe următorul traseu: Stradela Trei Ierarhi, Bd. Ștefan cel Mare, Str. Anastasie Panu, Str. Costache Negri cu întoarcere la catedrală pe str. Colonel Langa, în jurul orei 13.15.

Această procesiune, cu 50 de ani în urmă, pornea de la catedrală pentru a ajunge la capela surorilor "Notre-Dame de Sion", unde se află acum Filarmonica. După 1989 traseul pentru procesiune a fost altul, având în vedere că acum clădirea Filarmonicii nu mai aparține Bisericii. Anul acesta Preasfințitul Petru Gherghel va purta monstranța cu Trupul Domnului. Împreună, însoțindu-l pe Cristos prezent în sacramentul Euharistiei, vor fi prezenți preoții catedralei, preoți de la parohiile și congregațiile din Iași și părinții profesori de la seminar. În cele mai multe localități din Moldova sărbătoarea a avut loc joi, 10 iunie.

Procesiunea este menționată pentru prima dată la Köln între 1274 și 1279. Din secolul al XIV-lea se răspândește în marea majoritate a țărilor catolice; în timpul procesiunii, ostia consacrată (sfânta Împărtășanie) este purtată într-un ostensor prețios (este vorba de un obiect de cult în formă de soare cu raze în care se așază ostia sfântă spre a fi expusă credincioșilor spre adorație). Dincolo de manifestare de credință și de cinstire a prezenței lui Cristos în sfânta Împărtășanie, procesiunea devine o posibilitate de a înțelege mai bine astăzi că omul modern - în pelerinajul său pământesc - nu este părăsit, ci el este susținut de această prezență reală a lui Cristos.

Iași, 9 iunie 2004

Biroul de Presă
Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat