Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sărbătoarea Copiilor (I)

În Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Iași, coordonată de pr. Isidor Iacovici și pr. Iosif Iacob, s-a celebrat sâmbătă, 5 iunie, Sărbătoarea Copiilor din Dieceza de Iași. Alături de cei aproximativ 900 de copii și 120 de animatori veniți din 27 parohii ale diecezei, s-au aflat copiii din comunitățile catolice din Iași, precum și părinții spirituali ai Acțiunii Catolice a Copiilor. Tema întâlnirii din acest an a fost "A fi apostoli".

Încă din anul 2002 s-a împământenit în Dieceza de Iași frumoasa tradiție de a celebra în luna iunie o sărbătoare dedicată copiilor. Prima celebrare de acest gen a fost în Parohia "Sf. Nicolae" din Bacău în anul 2002 și a continuat apoi în anul 2003 în Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Roman. Anul acesta a fost pentru a treia oară când copii din întreaga Dieceză de Iași s-au adunat pentru a se ruga, a cânta, a se juca și a se bucura împreună. Și anul acesta, întâlnirea a avut loc într-o parohie care are de patron un sfânt mult îndrăgit de copii: sfânta Tereza a Pruncului Isus.

Organizarea acestei manifestări a fost inclusă în programul Acțiunii Catolice pentru anul asociativ 2003-2004. Pregătită cu multă acuratețe, la sărbătoare au fost invitați copii din toate parohiile diecezei, indiferent cărui grup sau asociație aparțin (ex. ACC, Scout, Armata Maicii Domnului, Armata Albă, Mișcarea Euharistică și Mariană etc.).

Înarmați cu mult entuziasm, cu jovialitatea caracteristică vârstei, cu dorința de a învăța lucruri noi și de a se juca, cei aproximativ 900 de copii au început să sosească în Iași încă de la ora 8.30. Trezindu-se mai devreme ca de obicei, unii au pornit spre Iași cu trenul, alții cu microbuze, cu autobuze sau alte mijloace de transport. Sosiți în Iași, însoțiți de animatori (aproximativ un animator la 10 copii), au purtat pe străzi pancartele și prapurile pe care erau înscrise numele localităților din care proveneau. Pentru a nu se depărta de grup, mulți dintre ei se țineau de mâini, fără a-i pierde din privire pe conducătorii de grup.

Primii sosiți au fost cei din Parohia "Fer. Ieremia" din Roman. Organizatorii i-au întâmpinat pe toți cei veniți aproape de intrarea în biserică, le-au spus bun venit, i-au invitat să viziteze biserica și apoi i-au condus spre partea din spate a bisericii, unde era amenajat un altar pentru celebrarea Liturghiei. În biserică, un reprezentant al parohiei gazdă le-a spus copiilor câteva lucruri despre istoricul parohiei și al bisericii, precum și despre asociațiile și preoții ce activează în parohie. În așteptarea momentului solemn al sfintei Liturghii, copiii ajunși mai devreme s-au jucat, iar la ora 10.30 au repetat cântecele ce mai apoi au fost cântate la Liturghie.

La ora 11.00 procesiunea pentru sfânta Liturghie a pornit din parohie și s-a îndreptat spre altarul pregătit special pentru celebrare. Printre cei care au făcut parte din procesiune s-au numărat ministranții, copiii care purtau eșarfe cu numele parohiei din care proveneau și preoții.

Liturghia a fost prezidată de pr. Mihai Roca, asistent spiritual al Acțiunii Catolice a Copiilor. Alături de el, au slujit la altar alți aproximativ 15 preoți, unii dintre ei veniți din parohii împreună cu grupurile de copii.

Implicați activ în momentele liturgice, copiii au proclamat lecturile sfinte, au citit rugăciunea credincioșilor, au adus darurile la ofertoriu, s-au împărtășit etc. Corul parohiei gazdă a condus cântările din timpul sfintei celebrări. Orga, trompeta și vioara au dat o puternică notă de solemnitate celebrării.

La predică, pr. Felician Tiba le-a vorbit copiilor, pornind de la un desen în care era reprezentat Isus în iesle, despre "neastâmpăratul" Isus gata să sară din iesle și să pornească în misiune pentru a-și exercite apostolatul. "Iată, cât de mult dorea Isus să fie apostol. Nici măcar în iesle nu a avut liniște". Părintele le-a vorbit copiilor și despre sfânta Tereza a Pruncului Isus, patroana parohiei gazdă, care pe lângă micile ei "boacăne" avea o dorință foarte mare să devină apostol și să meargă în misiune în țările îndepărtate. "Și voi, dragi copii, puteți fi apostoli în familiile voastre, la școală, la biserică, pe stradă etc. Pentru aceasta voi trebuie să faceți un singur lucru: să iubiți. Fiți siguri că, la rândul vostru, sunteți iubiți: vă iubește Dumnezeu, vă iubesc părinții, prietenii, preoții etc.".

În finalul sfintei Liturghii, pr. Cornel Cadar a prezentat mesajul păstorului diecezei, care din motive pastorale nu a putut fi prezent în mijlocul copiilor. "Voi sunteți florile frumoase care trebuie să îmbucure vederea și inima tuturor celor care vă întâlnesc și vă văd", se spunea în mesajul episcopului. A mai luat cuvântul Claudia Budău, responsabila Acțiunii Catolice a Copiilor, care i-a felicitat și încurajat pe copii pentru activitatea lor frumoasă desfășurată în parohii.

După ce fiecare copil și-a servit prânzul dintr-un pachețel pe care l-a adus de acasă, a urmat un program cultural, în cadrul căruia copii au învățat jocuri noi, au cântat, au dansat, s-au bucurat; într-un cuvânt, și-au exprimat entuziasmul și pofta lor pentru viață. Programul a fost coordonat și de pr. Tiziano Baracco. A fost o atmosferă caldă și senină, animată de cei care sunt numiți "floarea și speranța Bisericii".

Petru Tamaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat