Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: 16 surori au depus voturile perpetue

Luni, 31 mai, în sărbătoarea "Vizita Sfintei Fecioare Maria la Elisabeta", în catedrala din Iași, 16 surori din Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" au depus voturile perpetue. La Liturghia, începută la ora 10.30 și prezidată de PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, au fost prezenți numeroși preoți (peste 30), persoane consacrate, părinți, rude și prieteni a surorilor sărbătorite, și sora superioară Valeria Doboș.

Cele 16 surori care au răspuns afirmativ, asemeni Mariei, la chemarea Domnului de a-l sluji pe Cristos, s-au pregătit pentru acest pas important din viața lor printr-o săptămână de exerciții spirituale la Mănăstirea de la Luncani, sub îndrumarea spirituală a părintelui Eduard-Mihai Coșa. Recunoscătoare Domnului pentru darul vocației și cu inima plină de bucurie, cele 16 surori au spus "da" lui Dumnezeu pentru totdeauna în cadrul Institutului Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot". Au participat la această celebrare mai mulți credincioși și preoți, care, unindu-se în rugăciune, au implorat darurile Duhului Sfânt asupra surorilor, pentru ca ele să devină glas și chip al mirelui lor Cristos.

Sfânta Liturghie celebrată la subsolul catedralei a început la ora 10.30, printr-o procesiune. PS Petru a salutat încă de la începutul Liturghiei pe cei prezenți, preoți, persoane consacrate și credincioși, în special pe surorile care au decis să-și dăruiască toată viața lui Cristos, marele preot.

După citirea lecturilor din cartea profetului Sofonia și din scrisoarea către Romani, a urmat citirea Evangheliei după sfântul Luca. În cadrul ritului profesiunii religioase, surorile candidate au fost chemate pe nume și întrebate despre intenția lor. La întrebarea Preasfințitului surorile au răspuns împreună: Cerem să-l urmăm pe Cristos ca mirele nostru în Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" și să înaintăm în propunerea noastră până la moarte.

Următorul moment al celebrării l-a constituit omilia PS Petru care a evocat apropierea momentului de primirea Duhului Sfânt de către întreaga Biserică. Imaginea cristalului și cea a cărbunelui a fost prezentată de Preasfințitul în antiteză. Le-a urat surorilor să fie asemenea cristalului care strălucește mereu, în contrast cu imaginea cărbunelui; păcatul care pătează sufletul. Fiind încă în luna mai, "să fiți flori din grădina Maicii Domnului", le-a dorit episcopul Petru. În final le-a fost adresată surorilor și tuturor persoanelor consacrate îndemnul de a înainta cu bucurie și speranță pe drumul început.

Liturghia a continuat cu un dialog între celebrant și cele care doreau să se dedice Domnului, apoi cu intonarea Litaniei tuturor sfinților. În fața episcopului și a doi martori, fiecare soră a pronunțat formula profesiunii scrisă cu propria mână și apoi a fost depusă pe altar. Următorul pas a fost sfințirea și înmânarea inelelor. În finalul celebrării o soră dintre cele care au depus profesiunea solemnă a adresat un cuvânt de mulțumire Preasfințitului Petru, PS Aurel, superioarei și tuturor pentru participare și pentru rugăciuni. PS Petru a mulțumit părinților acestor surori pentru faptul că au binevoit să le încredințeze lui Cristos, marele preot. Cântarea în cadrul celebrării a fost susținută de corul de tineri "Juvenes Ecclesiae".

Cu aceste surori care și-au pus viața în slujirea Domnului, numărul celor care au depus voturile perpetue în această congregație se ridică la 144. Congregația a fost întemeiată în 1987, iar în prezent numărul surorilor membre este de 164. În septembrie 2001 a fost aleasă prima superioară generală a institutului, în persoana sr. Valeria Doboș.

Lista surorilor care au depus voturile perpetue la 31 mai: Monica Bejan (Văleni), Simona Benedic (Berzunți), Cristina Bereș (Poiana Negri), Ana Celmare (Slănic Moldova), Luminița Ciobanu (Focuri), Dumitrița Ciuchi (Roman), Gabriela Dancău (Poiana Negri), Claudia Dămoc (Săbăoani), Monica Fabian (Brusturoasa), Maria Ilieș (Valea Mare), Tereza Ilieș (Valea Mare), Maria Lucaci (Răchiteni), Adela Pojum (Cleja), Iuliana Sascău (Berzunți), Iuliana Sulteș (Săbăoani), Maria Tulbure (Luizi Călugăra).

Daniel Butacu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat