Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Foto: FOCUSMăgura: Binecuvântarea unui complex mănăstiresc

În ziua de 23 mai, într-un cadru festiv, s-a procedat la binecuvântarea Complexului Măgura, jud. Bacău, compus din Casa "Padre Ildebrando Gregori" a surorilor din Congregația Benedictină "Surorile Reparatoare", Centrul de Asistență Socială și Sanitară "Sfânta Față a lui Isus" și biserica din interiorul complexului, închinată lui "Isus, Preotul Veșnic". La Liturghia de consacrare, prezidată de nunțiul apostolic în România Jean-Claude Périsset, au mai participat cardinalul Fiorenzo Angelini, PS Petru Gherghel și mai mulți preoți.

Duminică dimineața, mulțime de credincioși s-a adunat pe dealul Măgura pentru a participa la binecuvântarea complexului de clădiri recent construit. Bucuria și emoția umplea inimile celor prezenți, care așteptau cu nerăbdare începerea celebrării. Oamenii au cântat și s-au rugau mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru mulțimea harurilor revărsate asupra lor.

Foto: FOCUSLa sfânta Liturghie de binecuvântare a complexului, prezidată de ÎPS Jean Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, au mai concelebrat Eminența sa cardinalul Fiorenzo Angelini, președintele emerit al Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, pr. Ștefan Erdeș, decan de Bacău, și un mare număr de preoți din țară și din străinătate. La eveniment a participat și o delegație de la Prefectura Bacău, condusă de prefectul Radu Cătălin Mardare. "Cu mintea și cu inima merg și eu în mod spiritual în România" - este un fragment din mesajul papei Ioan Paul al-II-lea, transmis cu această ocazie prin intermediul cardinalului Angelini. "Este o zi de bucurie și de sărbătoare pentru că am reușit să ducem la bun sfârșit această operă destinată celor care au nevoie de ajutor", a declarat în continuare același cardinal. Noul complex de asistență socială și medicală este destinat persoanelor bolnave sau în vârstă, celor care se afla la nevoie. Lucrarea constituie un răspuns la inițiativa divină de a ne iubi aproapele.

Foto: FOCUSPiatra de temelie a Centrului Social Sanitar "Sf. Față a lui Isus" și a lăcașului de cult a fost pusă în urmă cu șapte ani, iar lucrările au început în anul 2001. Centrul are o capacitate de 65 de locuri, iar persoanele ocrotite aici vor fi îngrijite de călugărițe.

Lucrările pentru realizarea acestui complex au fost conduse și realizate de către Congregația Benedictină "Surorile Reparatoare ale Sfintei Fețe a Domnului Nostru Isus Cristos", superioară generală fiind Madre Maurizia. Un rol deosebit în realizarea acestui obiectiv l-a avut Eminența sa cardinalul Fiorenzo Angelini, sub a cărui coordonare și asistența generoasă s-a demarat realizarea proiectului. Biserica, dedicată lui "Isus, Preotul Veșnic" este deschisă cultului public, după normele canonice generale (cf. can. 1223, 1225).

În prezent, la centrul inaugurat se află șase călugărițe, iar primele persoane ce vor beneficia de asistență medicală în acest centru sunt așteptate la începutul lunii septembrie.

* * *

Scrisoarea Sfântului Părinte

Venerabilului frate
Card. Fiorenzo Angelini
Președinte emerit al Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari

1. Am aflat cu plăcere că dumneavoastră veți merge să inaugurați Centrul Socio-Sanitar "Casa Sfintei Fețe a lui Isus", pe care Congregația Surorilor Benedictine Reparatoare a Sfintei Fețe a Domnului Nostru Isus Cristos, urmând inspirația și călăuzirea dumneavoastră au realizat-o pe dealul din Măgura, în orașul Bacău. Adresez salutul meu cordial dumneavoastră, episcopului de Iași, Mons. Petru Gherghel, venerabililor frați întru episcopat, precum și autorităților civile, religioase și militare, preoților, persoanelor consacrate și laicilor, care vor lua parte la acest important eveniment.

Cu mintea și cu inima merg spiritual în România, națiune atât de dragă mie, amintindu-mi cu vie emoție de memorabila vizită pe care am făcut-o cu bucurie în 1999. Pelerin al credinței și al speranței, am fost primit cu multă căldură de președintele și de autoritățile statale, de Preafericitul patriarh Teoctist și de tot poporul Bisericii Ortodoxe din România. O îmbrățișare specială fraternă am primit de la episcopi și de la mult iubitele comunități catolice, atât de rit latin cât și bizantin.

2. Noua structură de asistentă, împreuna cu locul de cult dedicat lui Isus, Veșnicul Preot, este destinată să primească persoane în vârstă și bolnave, începând cu preoții. Este un serviciu important în favoarea acelora care se găsesc în situația de sărăcie sau de boală și nu au rude în măsură să facă față nevoilor lor. Inițiativa constituie, prin urmare, un răspuns concret la porunca divină de a-l iubi pe Dumnezeu și pe aproapele din toată inima, din tot sufletul și cu toată puterea (cf. Mc 12,29-31). În același timp, ea aduce o contribuție de solidaritate, venind în întâmpinarea nevoilor țării care, ieșită de sub jugul regimului comunist, își reorganizează viața economică și socială.

Îmi este drag să exprim în acest context, aprecierea mea vie pentru Eminența voastră, superioarei generale și Surorilor Benedictine, Reparatoare ale Sfintei Fețe a Domnului Nostru Isus Cristos, precum și celor care au susținut și au realizat concret această operă providențială. Ea oferă un ajutor semnificativ săracilor, bolnavilor și celor în vârstă, dând mărturie în mod concret despre acea "fantezie a carității", la care am invitat Biserica în scrisoarea apostolică Novo millennio ineunte (cf. nr. 50).

3. Prin dăruirea de care vor da dovadă cei care vor lucra în noua instituție, multe persoane vor putea experimenta iubirea providențială a Tatălui ceresc. Doresc ca eforturile făcute în vederea acestui important serviciu social să trezească în comunitatea ucenicilor lui Cristos hotărârea reînnoită de solidaritate și de cooperare generoasă într-o națiune precum România, care este o punte între Orient și Occident.

Ca aceste sentimente, în timp ce implor de la Dumnezeu răsplată cerească asupra celor care au participat în diferite moduri la construirea importantului centru socio-sanitar, din inimă vă împart binecuvântarea apostolică, dumneavoastră, venerabil frate, și persoanelor prezente la solemna inaugurare.

Vatican, 13 mai 2004

Ioan Paul al II-lea


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat