Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Nicolae Bălcescu: Piatră fundamentală pentru o nouă biserică

Joi, 20 mai, în sărbătoarea Înălțării Domnului, Preasfințitul Petru Gherghel a fost prezent în Parohia Nicolae Bălcescu, unde a sfințit piatra fundamentală a unei noi biserici, cu hramul "Toți Sfinții", amplasată în interiorul cimitirului.

La ora 10.30, episcopul a prezidat sfânta Liturghie în biserica parohială. La predică, a accentuat faptul că în această zi, în care creștinii din România îi cinstesc pe eroii care și-au dat viața pentru dreptatea, pacea și neatârnarea neamului, creștinii catolici îi amintesc și pe "proprii eroi ai credinței care prin trăirea lor au mărturisit și transmis credința urmașilor lor, nouă celor care celebrăm astăzi plecarea lui Isus ca să ne pregătească un loc în ceruri și rămânerea lui între noi până la sfârșitul veacurilor... Mandatul pe care Isus l-a dat ucenicilor, înainte de înălțarea sa la cer: 'Mergeți și predicați evanghelia la toate neamurile', este valabil și pentru noi. El, care ne-a promis: 'Iată, eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor', ne cheamă și pe noi să dăm mărturie, asemenea eroilor noștri, despre prezența sa în mijlocul nostru... Ridicarea unei noi biserici în cimitirul parohiei trebuie să fie semn al credinței în această asigurare a lui Isus și o dovadă a trăirii noastre de credință".

După sfânta Liturghie, episcopul împreună cu preoții concelebranți și cu credincioșii au pornit în procesiune spre locul unde se va construi noua biserică. În timpul procesiunii s-a cântat Litania tuturor sfinților, invocând ajutorul tuturor celor care au mers înaintea noastră cu semnul credinței.

La locul unde se va construi noua biserică, a fost sfințită piatra fundamentală. S-a marcat acest moment și prin introducerea în piatra fundamentală a unui document în care, printre altele, este scris:

"Ad perpetuam rei memoriam! Spre veșnică aducere aminte! În anul Domnului 2004, luna mai, ziua 20, sărbătoarea Înălțării Domnului, suveran pontif al Bisericii fiind papa Ioan Paul al II-lea, [...] paroh al comunității Nicolae Bălcescu, preotul Ioan Sociu, vicar parohial al comunității Nicolae Bălcescu, preotul Cristian Ignat, noi, Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iași, împreună cu mai mulți preoți și o mare mulțime de credincioși, am săvârșit sfințirea pietrei fundamentale a noii biserici din Nicolae Bălcescu - Sud închinată 'Tuturor Sfinților'. [...]

O copie a acestui document a fost încorporat într-un bloc din beton și așezat pe fundația bisericii la baza centrului peretelui din spatele altarului".

Desigur, următorul moment de sărbătoare va fi cel al consacrării bisericii, atunci când vor fi terminate lucrările de construcție.

Pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat