Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un nou misionar pentru Coasta de Fildeș

În cadrul unei sfinte Liturghii, celebrată joi, 20 mai, la ora 18.30, în sărbătoarea "Înălțarea Domnului", în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, PS Petru Gherghel a înmânat mandatul misionar fidei donum părintelui Gabriel-Vasile Cimpoieșu pentru Coasta de Fildeș.

Un misionar fidei donum este un preot diecezan sau un laic trimis din partea diecezei pentru a realiza un anumit proiect care, în sine, este o mărturie a credinței în Cristos. Fidei donum înseamnă darul credinței. Misionarul răspunde la o chemare pe care el personal o simte și vrea să o realizeze.

Încă de la ora 17.30 în curtea catedralei se puteau vedea credincioși adunați atât din Iași cât și din alte părți ale diecezei, pentru a-l însoți pe noul preot misionar. Astfel, printre participanți s-au numărat un grup de tineri din Parohia Adjudeni, unde părintele a slujit ca vicar, dar și din Bălușești, parohia sa natală. Părinții, rudele, prietenii și cunoștințele părintelui misionar erau printre cei mai emoționați. Cei 20 de preoți veniți din Iași, precum și din diferite parohii ale diecezei manifestau bucuria participării la un moment atât de așteptat. La eveniment a participat și Mons. Giuseppe Baldas, responsabil al Centrului Misionar din Gorizia (Italia).

La începutul Liturghiei PS Gherghel a adresat un salut celor prezenți, îndreptându-se în special spre părintele Gabriel care avea să primească în cadrul aceleiași celebrări mandatul misionar pentru Coasta de Fildeș. "Dieceza de Iași a primit credința de la misionari; acum, ea este cea care trebuie să trimită misionari la alte popoare", a spus păstorul diecezei.

După proclamarea lecturilor și a evangheliei, a urmat cuvântul de învățătură, rostit de Mons. Giuseppe Baldas, venit special pentru celebrarea acestui eveniment. Sfinția sa a vorbit despre importanța și valoarea muncii desfășurate de misionari în țările din Africa, despre modul cum sunt primiți misionarii în aceste țări și despre activitatea pe care o desfășoară acolo. Pr. Gabriel îl va ajuta pe pr. Adrian Stoica, aflat de doi ani în Coasta de Fildeș. El va activa într-un teritoriu de primă evanghelizare, misiunea cuprinzând aproximativ 90 de sate, din care doar în trei a ajuns cuvântul evangheliei. Alături de cei doi preoți, Mons. Baldas a insistat asupra importanței misionariatul laic în Biserică. Prin exemplul vieții lor, misionarii sunt o mărturie concretă a existenței lui Dumnezeu. Oaspetele și-a exprimat speranța de va reveni în Dieceza de Iași pentru a participa la alte celebrări în cadrul cărora vor fi trimiși alți misionari. Biserica a fost, este și va fi misionară.

A urmat momentul încredințării mandatului misionar, când pr. Gabriel a primit din partea episcopului Diecezei de Iași însemnele misiunii (Biblia și crucea misionară) și o binecuvântare specială. El va reprezenta acolo unde merge Dieceza de Iași.

După ce pr. Claudiu Iștoc, director al Centrului Misionar Diecezan, a citit rugăciunea credincioșilor, cerând de la Dumnezeu harului Duhului Sfânt, care să-l întărească pe noul părinte misionar. A urmat Ofertoriul: au fost aduse la altar mai multe daruri, printre care un glob, un năvod și o lumânare.

În cadrul liturgiei euharistice ce a urmat, numeroși credincioși s-au împărtășit, exprimându-și astfel comuniunea cu Sfânta Biserică și oferind rugăciunea lor pentru noul părinte misionar.

În finalul Liturghiei, după cuvântul de îmbărbătare al episcopul diecezei a urmat cuvântul de mulțumire rostit de pr. Gabriel. Cu vocea tremurândă de emoție, misionarul au rostit plini de convingere "aminul" său, asigurându-l astfel pe episcop și întreaga Biserică locală de decizia sa fermă de a se angaja pe drumul misiunilor. "Sunt fericit de alegerea pe care am făcut-o. Doresc să fiți sensibili față de munca misionară, să vă rugați pentru misionari, să-i ajutați material și să fiți deschiși la chemarea lui Dumnezeu pentru ca din rândul dv. să se ridice alți preoți, călugări și laici care să meargă în misiuni", a spus părintele misionar.

* * *

Pr. Cimpoieșu Gabriel-Vasile s-a născut la 12 ianuarie 1976 la Bălușești (Neamț). A intrat în Seminarul diecezan din Iași, iar după absolvirea anului II a fost trimis pentru încheierea studiile superioare în Seminarul Interdiecezan din Gorizia. A fost hirotonit preot la 29 iunie 2001, la Roman. Până în vara anului 2003 a activat ca vicar în Parohia Adjudeni. După ce a primit mandatul misionar din partea episcopului Petru Gherghel, urmează să-și desfășoare activitatea misionară pe o perioadă de trei ani în Coasta de Fildeș (alături de pr. Adrian Stoica). Amândoi își vor desfășura activitatea în Dieceza de Bouaké. Părintele s-a pregătit pentru această misiune timp de patru ani, în Dieceza de Gorizia. El va pleca în Coasta de Fildeș în ziua de 31 mai, însoțit de pr. Claudiu Iștoc, director al Centrului Misionar Diecezan Iași.

În lumina mesajului evanghelic: "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura", în conformitate cu documentele Conciliului Vatican II, "Lumen gentium" și "Ad gentes", și potrivit cu programul anunțat de magisteriul Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea prin atâtea documente și mesaje anuale, Biserica locală dorește să-și împlinească menirea sa, voită de Întemeietorul ei, aceea de a vesti evanghelia la toate popoarele.

Înaintea Celui de-al Doilea Război Mondial, Biserica din România a trimis preoți călugări în colțurile îndepărtate ale lumii pentru a vesti cuvântului lui Dumnezeu și a zidi fraternitatea universală. Primii misionari români cunoscuți au fost: doi preoți în China (în 1934) și trei frați pe continentul african (în 1938 și 1939), printre care s-a numărat și fratele Iosif Chelaru, OFMConv., originar din Pildești.

În sens specific misionar, episcopul de Iași, Mons. Petru Gherghel, a înființat în 1997 un Centru Misionar Diecezan, care timp de trei ani consecutiv (1997-1999) a organizat cursuri de misiologie la Casa Verbiților din Traian și la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. De asemenea, centrul a pregătit numeroase întâlniri cu grupurile angajate misionar în mai multe parohii din dieceză, din care a rezultat Asociația Misionară "Inimă de Mamă", înființată de episcopul Petru Gherghel în anul jubiliar 2000; asociația este destinată creștinilor laici. Din anul 2002 centrul are o revistă proprie intitulată "Misionarul" (ajunsă deja la cel de-al treilea număr). Inițiativele misionare ale centrului (celebrările misionare din luna octombrie a fiecărui an, răspândirea de materiale didactice și de informare, dezbateri organizate cu prilejul vizitei misionarilor) au fost concretizate în prima misiune fidei donum susținută de Dieceza de Iași la Maikona, în Kenya, unde lucrează doi preoți diecezani.

Mai mulți preoți și laici din Dieceza de Iași au primit până acum din partea episcopului misiunea de merge în diferite părți ale lumii pentru a duce și acolo mesajul credinței.

Astfel, la 24 octombrie 1999, pr. Eugen Blaj și pr. Pavel Chelaru au primit mandatul misionar pentru Kenya. În toamna anului 2001, la 7 octombrie, au primit mandatul misionar pr. Isidor Mârț pentru Kenya și pr. Adrian Stoica pentru Coasta de Fildeș. Alături de ei, în cadrul aceleiași Liturghii au mai primit mandatul misionar patru laici (Mihaela Gherghelucă, Mihaela Gal, Monica Benedic și Monica Bogdănel), două dintre ele pentru Togo și două pentru Coasta de Fildeș. Acestea au fost cooptate în lucrarea misionară a Africii de către Surorile Providenței Divine din Iași.

Silviu Dogariu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat