Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Un pelerinaj de neuitat

Dintotdeauna creștinii, dar și credincioșii aparținând altor confesiuni, au ținut să se deplaseze la diferite locuri ilustrate de persoane aureolate și înzestrate cu magnetul venerației.

De aproape 150 de ani, Lourdes-ul, orășelul de la poalele munților Pirinei, la granița dintre Franța și Spania, și-a căpătat puterea deosebită de atracție, ca urmare a aparițiilor preasfintei Fecioare Maria, neprihănit zămislită, ciobăniței Bernadette Soubirous. Grota în care i s-a descoperit, chemarea la rugăciune și pocăință, dorința Mariei de a se construi acolo o biserică în cinstea ei, au reținut și rețin încă atenția milioanelor de pelerini care vin din toată lumea, animați de pietatea lor față de preasfânta Născătoare de Dumnezeu, mama lui Isus și a sfintei sale Biserici, ajutătoarea creștinilor, tămăduitoarea bolnavilor și scăparea păcătoșilor.

Promoția de preoți 1979: episcop auxiliar Aurel Percă și colegii săi Iosif Agiurgioaie, Ioan Anton, Pavel Balint, Ioan Bejan, Petru Beșleagă, Isidor Dâscă, Eugen Diac, Iosif Enășoaie, Anton Encuți, Anton Ghiuzan, Anton Iștoc, Francisc Lenghen, Iosif Martin, Iosif Păuleț, Toma Rediu, Petru Solomon și Ioan Zediu, însoțiți de Mons. Anton Despinescu, dascălul lor pe parcursul celor zece ani de formare preoțească, au voit să-și exprime recunoștința față de Isus, marele preot, care i-a chemat, i-a ales și rânduit ca prieteni-slujitori ai săi, la jubileul lor de 25 de ani de preoție, prin pelerinajul de patru zile, 7-11 mai, la sanctuarul din Lourdes al Mariei, Regina apostolilor.

Pregătit minuțios, din toate punctele de vedere de către echipa de inițiativă formată din: episcopul auxiliar Aurel Percă, preotul Pavel Balint, paroh și decan de Bad-Deutsch Altenburg (Arhidieceza de Viena) și preotul Iosif Păuleț, paroh și decan de Onești-Bacău, grupul fericiților jubilanți a avut parte de un program non-stop, profitabil 100%, cuprinzând:

  • Sâmbătă, 8 mai

    • Ora 7-7.45: Sfânta Liturghie concelebrată, rezervată lor integral, la memorabila grotă a Maicii Domnului, în limba română, prezidată de PS Aurel care în omilie a sintetizat istoria preoției promoției, în strânsă legătură cu "Mama chemării noastre sfinte". Textele liturgice și cântările, stabilite și imprimate cu deosebită pricepere de pr. Iosif Păuleț, au înfrumusețat și impresionat desfășurarea Liturghiei, animate de același inimos părinte.

    • Ora 10.30-12.30: Vizionarea filmului aparițiilor Maicii Domnului la Lourdes și realizările sanctuarului în decursul timpului.

    • Ora 17.00-19.00: Devoțiunea Calea sfintei cruci, pe traseul montan bine stabilit, plantat cu grupurile statuare foarte sugestive. La fiecare stațiune, O meditație de șapte minute propusă de câte unul din preoții grupului, câte o strofă din Stabat Mater și rugăciunea adaptată fiecărei stațiuni au contribuit la imprimarea în suflete a roadelor mântuirii.

  • Duminică, 9 mai

    • Ora 9.30: Sfânta Liturghie internațională, în bazilica subterană "Sfântul Pius al X-lea"; prezidează Antioco Pisiddu, episcop de Lanusei, Sardinia (Italia), asistat de un alt episcop sard, emerit, și episcopul Aurel Percă. Soborul preoților se ridică la două sute, printre care fericiții jubilanți din Dieceza de Iași, anunțați prin microfon la începutul sfintei Liturghii, în limba italiană și germană.

    • Ora 11.30: O mică excursie prin Lourdes, "pe urmele Bernadetei".

    • Ora 21.00: Participarea activă la recitarea sfântului Rozariu, procesiunea cu lumânările aprinse și repetarea plină de însuflețire și ecou a refrenului Ave, ave, ave Maria, care impresionează foarte mult.
      Cu siguranță, vocea arhanghelului Gabriel și a tuturor îngerilor se asociază vocilor miilor de pelerini participanți pentru a o saluta cum se cuvine pe aleasa lui Dumnezeu, Maria!
      După o zi plină de un atare elan spiritual, somnul pelerinilor este copleșit de binecuvântări cerești.

  • Luni, 10 mai

    • Ora 8.00: Sfânta Liturghie rezervată grupului jubilanților, în cripta sanctuarului.

    • Ora 10.00-17.00: Excursia programată, cu autobuzul, la Biarritz, pe malurile Oceanului Atlantic, la 200 km, vest de Lourdes.

    • Ora 17.00-18.30: Participarea la procesiunea cu preasfântul sacrament și binecuvântarea bolnavilor aduși special pentru acest moment devoțional special.

  • Marți, 11 mai

    • Plecarea din Lourdes, cu inimile pline de bucuria unui pelerinaj, pentru mulți dintre participanți unic în viață, și pentru toți, de neuitat.

Mons. Anton Despinescu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat