Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: "A fi apostoli"

"O Acțiune Catolică vie, puternică și frumoasă!" - acesta este motoul sub care s-a desfășurat la Butea, în perioada 14-16 mai campusul diecezan al acestei asociații de laici. Au fost prezente peste 200 de persoane din 41 de parohii ale diecezei, reprezentanți ai celor trei sectoare ale Acțiunii Catolice (copii, tineri și adulți), din cele trei zone de activitate: Iași, Roman, Bacău. Tema campusului a fost "A fi apostoli" și a urmărit cunoașterea membrilor AC, aprofundarea valorilor spirituale (rugăciunea, meditația, Sfânta Liturghie), în vederea formării personale și de grup.

Întâlnirea a debutat vineri cu o Sfântă Liturghie, precedată de recitarea Sfântului Rozariu. La predică, pr. Cornel Cadar, spiritualul general al Acțiunii Catolice, ne-a familiarizat cu noțiunea de apostol, "trimis", vestitor al bucuriei și al frumuseții Domnului. Pr. Petru Blaj și pr. Costel Țăranu, paroh și respectiv vicar de Butea, au prezentat participanților la campus salutul și disponibilitatea comunității gazdă. Seara, a urmat un program de cunoaștere, în care am descoperit că Acțiunea Catolică seamănă cu un câmp înflorit, care crește, se dezvoltă sub soarele Bisericii, prin oferta și dăruirea membrilor.

Sâmbătă dimineață a avut loc o primă meditație ținută de părintele Cornel Cadar. Prin imagine, sunet și culoare, am observat și am analizat comportamentul apostolilor lui Cristos. Expunerea icoanei rusești "Coborârea Duhului Sfânt", datând din secolul al VIII-lea și derularea unor fragmente din filmul "Viața lui Isus" (Franco Zefirelli) ne-au ajutat să înțelegem dorința, curajul apostolilor, puterea de "a ieși din anonimat" în prezența Învățătorului. În grupuri mici am discutat mai mult despre povestea acestor apostoli, precum și despre povestea noastră, a membrilor AC. S-a vorbit despre întunericul din zilele noastre (prejudecăți, anturaje, alcool, droguri) și s-au prezentat și unele soluții: exemplul personal pozitiv, oferirea unei prietenii sănătoase, puterea rugăciunii și a sacramentelor.

La miezul zilei am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe Preasfințitul Petru Gherghel, care, împreună cu preoții prezenți, a celebrat o sfântă Liturghie. La predică ne-a fost prezentată Epistola către Diognet, care vorbește despre rolul laicilor în Biserică și în societate. "Ceea ce este sufletul pentru trup, aceea sunt creștinii în lume"- a concluzionat Preasfințitul. "Dragi membri ai Acțiunii Catolice, vă invit să fiți sare și lumină în tot ceea ce faceți! Să fiți misionari ai bucuriei lui Cristos în societatea mileniului trei!"

După-amiază au avut loc vizite la bolnavii din sat și lucru pe ateliere, prin confecționarea unor felicitări pentru aziluri de bătrâni.

S-a continuat apoi cu o meditație prezentată de părintele Mihai Roca. Am fost familiarizați cu apostolatul Maicii Tereza de Calcutta care privea mereu spre ceilalți cu ochii li Cristos. "Să fii, pur și simplu, aici, să iubești și să împarți!" - era motoul Maicii Tereza, un exemplu viu de apostol al zilelor noastre.

Seara s-a încheiat cu un program cultural recreativ, desfășurat în aer liber, coordonat de părintele Tiziano Baracco. Prin concursul fetelor și al băieților au primat bucuria, veselia și buna dispoziție care au dat o notă aparte campusului.

Duminică, pr. Felician Tiba ne-a prezentat un program spiritual, vorbindu-ne despre trimiterea în lume a discipolilor lui Isus (Mt 28,16-20). Așadar, concluziile sunt clare: a fi apostol înseamnă "a merge", a acționa, a trăi zilnic în și pentru Cristos.

Campusul s-a încheiat cu o Liturghie comunitară în care participanții la campus s-au rugat și au mulțumit creștinilor din Butea pentru disponibilitatea găzduirii acestui campus. De asemenea, Surorile "Misionarele Patimii lui Cristos" ne-au fost alături în aceste zile prin dăruirea și ospitalitatea lor.

Au fost prezenți la campus, pe lângă preoții amintiți mai sus și alți asistenți spirituali ai asociației noastre: pr. Antonio Ferrari, pr. Fabian Doboș, pr. Alberto Marson și pr. Iosif Dămătăr. Într-una din zile a participat și pr. Gică Păuleț. Tuturor le mulțumim pentru colaborare.

S-a văzut la Butea entuziasmul membrilor AC bucuria de a fi împreună.

Într-o lume debusolată să fim apostoli mărturisitori ai Învierii și frumuseții lui Cristos!

* * *

Parohii prezente:

  • Zona Bacău: Bacău "Fericitul Ieremia", Bacău "Sfânta Cruce", Bacău "Sfântul Nicolae", Barați, Bijghir, Comănești, Dofteana, Faraoani, Fundu Răcăciuni, Galbeni, Gioseni, Horgești, Mărgineni, Moinești, Oituz, Ploscuțeni, Sarata, Valea Mare, Zăpodea
  • Zona Roman: Adjudeni, Butea, Gherăești, Iugani, Mircești, Pildești, Răchiteni, Roman "Sfânta Tereza", Roman "Inima Neprihănită a Mariei", Roman "Fericitul Ieremia", Săbăoani, Tămășeni
  • Zona Iași: Huși, Iași Centru, Iași "Sfânta Tereza", Iași "Sf. Anton", Pașcani, Răducăneni, Suceava, Târgu-Frumos, Tomești, Săveni.

Parohii absente:

  • Zona Bacău: Onești, Traian, Valea Seacă
  • Zona Roman: Barticești, Izvoarele, Piatra Neamț "Sfânta Tereza", Piatra Neamț "Sfâtul Iosif"
  • Zona Iași: Botoșani, Câmpulung Moldovenesc, Fărcășeni, Rădăuți.

Anca Lucaci


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat