Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Bolnavului

Un număr apreciabil de bolnavi au participat joi, 13 mai, la o sfântă Liturghie celebrată de PS Petru Gherghel, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. Prin decret episcopal este stabilit ca în această zi, în toate comunitățile diecezei, să fie marcată la nivel parohial Ziua Bolnavului. Printre participanți la sfânta Liturghie a fost și un preot paralizat de mai mulți ani.

Întrucât la 11 februarie, Apariția Sfintei Fecioare la Lourdes, dată la care Biserica a stabilit celebrarea Zilei Mondiale a Bolnavului este dificilă deplasarea bolnavilor la biserică, în Dieceza de Iași s-a hotărât ca această zi să fie marcată la 13 mai, când se sărbătorește Apariția Sfintei Fecioare la Fatima.

În acest context, și în catedrala din Iași, s-au adunat la ora 18.30, în jurul păstorului diecezei, mai mulți bolnavi din Parohia "Adormirea Maicii Domnului". Li s-a pregătit un loc special, cât mai aproape de altar. Unii dintre ei au venit în cărucioare, fiind transportați la biserică de către oameni de bunăvoință. Printre bolnavi, s-a numărat și pr. Mihai Vacaru, paralizat de mai mulți ani.

După ce a fost proclamată prima lectură și psalmul, pr. decan Iosif Dorcu, parohul catedralei, a proclamat sfânta evanghelie.

La predică, PS Petru Gherghel a vorbit despre rolul și valoarea suferinței în viața unui creștin. Isus este cel care a trăit din plin suferința și ne-a oferit modelul concret de o accepta. Isus este maestru în arta suferinței. Bolnavii îmbrățișează suferința în această lume pentru a trăi apoi fericirea în patria cerească. Maria, la rândul ei, a fost foarte aproape de Isus suferind. Ea a știut să fie alături de Cristos în clipele grele, dându-ne astfel un exemplu de viață, nouă, celor care poate nu trăim încă în trupul nostru o formă sau alta de suferință.

Preasfințitul a adus în mintea celor prezenți câteva imagini zguduitoare din recentul film al lui Mel Gibson, Patimile lui Cristos, în care Maria caută pe toate căile să fie alături de Isus care suferă. Nimeni și nimic nu se poate opune dorinței sale de a fi cu Isus suferind.

Făcând referință la mai multe documente ale Bisericii care tratează problema suferinței, Preasfințitul a enumerat diverse forme de suferință pe care le experimentează creștinii în viața de zi cu zi: exploatări fizice și psihice a diferitelor categorii de persoane, tristețea și disperarea, urmările devastatoare ale războaielor etc.

În vederea celebrării Celei de-a XII-a Zile Mondiale a Bolnavului, Sfântul Părinte a semnat la 1 decembrie 2003 un mesaj intitulat "Itinerarul solidarității: perspectiva pastorației sănătății în America". Preasfințitul Petru Gherghel, citând din mesajul papei, i-a încurajat și pe cei care îngrijesc de suferinzi, pe asistenții sanitari, pe cercetători și pe cei care activează în diferite grupări, cum ar fi: Medicii Catolici, Serviciul de Ajutor Maltez, Frații Carității etc.

În finalul Liturghiei episcopul a acordat binecuvântarea specială din partea Sfântului Părinte și a oficiat ritul stropirii cu apă sfințită. A fost invocat Duhul Domnului, care să coboare peste cei bolnavi, să-i întărească și să facă din ei mesageri și crainici ai lui Dumnezeu în mijlocul fraților lor.

Petru Tamaș

* * *

Ziua bolnavului

Voi, părtași la suferință
Și la crucea lui Isus,
Ne-ntăriți azi în credință
Arătând cerul de sus.

Voi, cu mâinile străpunse,
Cu coroana ce-o purtați
În odăile ascunse,
Către cer ne îndrumați.

Voi, ce știți ce e durerea
Și amarul nesecat,
Faceți semne cu tăcerea
Spre un cer mult așteptat.

Voi, cu răni nevindecate,
Suportându-le mereu,
Ne strigați în zi și noapte:
Nu-l pierdeți pe Dumnezeu!

Voi, pe tărgi și cărucioare
Sau cu cârje sprijiniți,
Ne-arătați în depărtare
Cerul pe care-l doriți.

Voi, cu candela aprinsă
Ce vegheați și nu dormiți;
Pe când lumea e învinsă,
Voi sunteți nebiruiți.

Voi, o carte azi deschisă,
Recitită-n luna mai,
În ea pururi e înscrisă
O dorință pentru rai.

Pr. Eugen Budău


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat