Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Concert omagialIași: concert omagial

Cu prilejul împlinirii a cinci ani de la vizita istorică a papei Ioan Paul al II-lea în România, Academia Catolică "Sf. Augustin" și Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași au organizat un spectacol de sunet și lumină pe durata a două zile - sâmbătă, 8 mai, și duminică, 9 mai a.c. la ora 19.00 -, în capela Institutului Teologic din dealul Copoului.

Prima zi a concertului omagial a fost deschisă de rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, care a răscolit amintirile celor prezenți în capelă, în mare parte tineri studenți catolici și ortodocși de la școlile din oraș, vorbindu-le despre importanța vizitei apostolice a suveranului pontif în România și ilustrând cu ajutorul unor imagini video câteva mesaje semnificative din acele memorabile zile de 7-9 mai 1999. După această scurtă introducere, renumitul organist de la Biserica Neagră din Brașov, Eckart Schlandt, a susținut un concert de orgă cu piese muzicale semnate de autori germani și francezi: J.S. Bach (Fantezia și fuga în sol minor; "Schmucke dich, o liebe Seele"; Toccata și fuga în Fa minor), Marcel Dupre (Cortege et Litanie) și Ch.M Widor (Simfonia în fa minor, părțile I, II și V).

Concert omagialA doua zi, aniversarea s-a desfășurat în același cadru, capela Institutului Teologic. Alături de credincioșii catolici și ortodocși din parohiile din Iași, la manifestarea omagială au participat și doi oaspeți de seamă, PS Vincenzo Paglia, episcopul romano-catolic al Diecezei de Terni (Italia), și ÎPS Daniel Ciubotea, mitropolitul Moldovei și al Bucovinei, însoțit de un grup de consilieri. Participanții au avut ocazia să retrăiască momente frumoase din timpul vizitei papei cu ajutorul părintelui rector și a unui tânăr preot și muzician în plină ascensiune, este vorba de părintele Florin Spătariu. Părintele rector Dancă a prezentat și comentat mai multe imagini video de la Liturghia din Parcul Izvor, în timp ce părintele Spătariu a condus programul muzical al serii. Instrumentiștii Todică George, Ioana Pânzariu și Octavian Bișoc (pian și orgă), și soliștii Luiza Torboli, Blîndu Mihaela, Marcovici Marlena și Roca Victoria, împreună cu corul catedralei romano-catolice din Iași au interpretat următoarele piese muzicale: V. Bercovici, Variațiuni de pian pe o temă de Paganini; G. Faure, Aria "Pie Iesu Domine" din Requiem; B. Marcello, Adagio pentru oboi și pian; G.F. Händel, Aria "He shall feed his flock like a Shepherd" pentru alto și sopran din Oratoriul Messiah; G.F. Händel, Psalmul 109 "De torrente"; C. Gounod, Ave verum corpus natum pentru cor mixt.

Concert omagialFăcând apel la registrul bogat al memoriei umane, organizatorii și-au propus să treacă de la memoria vizuală și auditivă a evenimentului istoric petrecut în urmă cu cinci ani, la memoria afectivă și sufletească în care detaliile se întunecă, dar esențialul se întărește. În sensul acesta, se poate constata că vizita papei în "Grădina Maicii Domnului", cum este numită România potrivit tradiției, a rămas în adâncul inimilor noastre, iar din mai 1999 încoace, Ioan Paul al II-lea este, deși deocamdată numai în sens larg, și un papă al românilor.

Pr. dr. Viliu Dancă


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat