Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Lansarea cărții Secolul martiriului. Creștinii în veacul XX

Comunitatea "Sant Egidio" și Editura Enciclopedică organizează în ziua de 11 mai, la ora 17.00, în aula Palatului Patriarhal din București (Aleea Dealul Mitropoliei, nr. 25) lansarea cărții Secolul martiriului - Creștinii în veacul XX de Andrea Riccardi. În cadrul manifestării va avea un cuvânt de salut Preafericitul Părinte Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Moderator va fi academicianul Răzvan Theodorescu, ministrul Culturii și Cultelor. Vor avea intervenții ÎPS Daniel Ciobotea, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, prof. Florin Constantiniu, membru corespondent al Academiei Române, ÎPS George Guțiu, arhiepiscop Greco-Catolic și prof. Andrea Riccardi, autorul cărții.

"Memoria martiriului veacului care s-a încheiat declanșează un proces specific în conștiința creștină care conduce către o perspectivă mai amplă asupra vieții Bisericii și, probabil, către o mai profundă înțelegere a însuși mesajului evanghelic.

În fine, memoria martirilor nu este o carte a eroilor, ci istoria atâtor existențe creștine trăite întru credință și curmate de violență" (Andrea Riccardi).

Andrea Riccardi s-a născut la Roma în 1950. Este profesor universitar din 1981. Specialist în istoria Bisericii în epoca modernă și contemporană, a predat la universitățile din Bari și Roma - "La Sapienza". Actualmente este titularul disciplinei istoria contemporană la Universitatea "Roma Tre".

Producția istorică a profesorului Riccardi este centrată în mod special pe problematica istoriei religioase (Puterea papei de la Pius al XII-lea la Ioan Paul al II-lea, Editura Laterza, 1993); pe evoluția politică a societății italiene din perioada postbelică până astăzi ("Partidul roman" în primul deceniu postbelic (1945-1954), Brescia, 1983; Roma "oraș sacru"?, Milano, 1979); pe analiza bazinului mediteranean ca spațiu de coabitare (Mediterana. Creștinism și islam între coabitare și conflict, Milano, 1997, tradusă în limba română sub titlul Mediterana, Editura Universalia, București, 1999); și pe tema contactului între diverse culturi (A. Levi, A. Riccardi, E. Scalfari, Dialoguri la sfârșit de mileniu, Milano, 1999; M. Camdessus, J. Daniel, U. Eco, A. Riccardi, Islam și Occident. Reflecții despre conviețuire, Roma-Bari, 2002).

Ultima sa carte, apărută în toamna anului 2003, oferă o perspectivă, cu un titlu foarte semnificativ - Magisteriul charismatic, Editura Mondadori, Milano -, asupra celor 25 de ani de pontificat ai lui Ioan Paul al II-lea.

Dar dincolo de fecunda sa activitate profesională, Riccardi este cunoscut ca inițiatorul și fondatorul Comunității "Sant Egidio" ("Sant Egidio", Roma și lumea, Editura Fundației Culturale Române, București, 1998).

Fondată la Roma, în 1968, Comunitatea "Sant Egidio" este recunoscută de Sfântul Scaun ca asociație publică internațională de laici. Ea numără în jur de 50.000 de membri și este prezentă în peste 60 de țări de pe patru continente. Comunitatea "Sant Egidio" s-a caracterizat, în anii trecuți de la fondarea ei, prin inițiative în favoarea persoanelor marginalizate, printr-o remarcabilă activitate umanitară, prin contribuția adusă la instaurarea păcii și a dialogului: în acest sens a promovat și organizat, în colaborare cu Președinția României și cu Patriarhia Română, întâlnirea interreligioasă mondială intitulată "Pacea este numele lui Dumnezeu. Dumnezeu, omul, popoarele" care a avut loc la București în perioada 30 august - 1 septembrie 1998.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat