Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Facultatea de Teologie Romano-Catolică: Examene de admitere

Date generale despre facultate

Facultatea funcționează în cadrul Universității "Al.I. Cuza" Iași începând cu anul academic 2002-2003. Înființarea acestei facultăți a fost aprobată de Senatul Universității "Al.I. Cuza" Iași întrunit în ședința din data de 20 decembrie 2001, conform hotărârii nr. 2, și a fost autorizată să funcționeze prin Hotărârea Guvernului nr. 693 din 12.06.2003, publicată în Monitorul oficial nr. 466/20.06.2003. Demersurile pentru a se ajunge la această realizare au fost făcute de pr. Benone Lucaci, urmat apoi de pr. Lucian Farcaș, susținuți îndeaproape de PS Petru Gherghel.

ctuala structură are în componența sa: decan: conf. univ. pr. dr. Emil Dumea; cancelar: lect. univ. pr. dr. Lucian Farcaș; șef catedră de teologie: lect. univ. pr. dr. Iosif Enășoaie, împreună cu un consiliu format din 11 membri. În ședința de senat din 22 ianuarie 2004 a fost validată actuala structură a facultății.

Aceasta cuprinde trei secții cu dublă specializare:

  • Teologie romano-catolică didactică - Asistență socială;

  • Teologie romano-catolică didactică - Limba și literatura română;

  • Teologie romano-catolică didactică - Limbi și literaturi străine (engleză).

Facultatea de Teologie Romano-Catolică face parte din rețeaua instituțiilor de învățământ universitar de stat de lungă durată (4 ani) și se supune tuturor reglementărilor normative ce țin de legislația civilă și bisericească;

Candidații admiși la această facultate vor beneficia de toate drepturile și obligațiile pe care le au studenții din învățământul de stat (burse, reduceri la mijloacele de transport în comun, cazare și masă etc.), conform legilor în vigoare;

Cadrele didactice care predau în cadrul facultății sunt: profesori titulari la facultate; profesori de la Institutul Teologic Romano-Catolic Iași (pentru disciplinele teologice) și de la facultățile de profil din cadrul Universității (pentru celelalte discipline);

Sediul facultății este în Corpul A al Universității.

* * *

Finalitate

Absolvenții facultății de Teologie Romano-Catolică vor obține dublă specializare și vor putea activa ca profesori de religie și profesori de română/engleză sau asistenți sociali.

Facultatea are un număr de 104 studenți.

Pentru următorul an universitar au fost cerute 100 de locuri: 70 de la buget, 30 cu taxă: Teologie romano-catolică didactică - Asistență socială: 30 de locuri de la buget, 10 cu taxă; Teologie romano-catolică didactică - Limba și literatura română: 20 de locuri de la buget, 10 cu taxă; Teologie romano-catolică didactică - Limbi și literaturi străine (engleză): 20 de locuri de la buget, 10 cu taxă.

Perioada de înscriere: 8-14 iulie 2004

Selecția și afișarea rezultatelor: 15-21 iulie 2004

* * *

Criterii de departajare în caz de medii egale: media la bacalaureat

Criterii de admitere

  • 35% - media anilor de liceu

  • 35% - media la bacalaureat

  • 30% - media la:

    • Psihologie din anii de liceu (pentru Teologie - Asistență socială);

    • Literatură română din anii de liceu (pentru Teologie - Limba și literatura română);

    • Limba engleză din anii de liceu (pentru Teologie - Limbi și literaturi străine).

* * *

Lista olimpicilor care se pot înscrie fără concurs:

  1. Teologie romano-catolică didactică - Limba și literatura română Laureaților olimpiadelor școlare care au obținut în cel puțin unul din ultimii doi ani de studii premiile I, II, III la olimpiada națională de limba română, li se va echivala media de la literatura română din anii de liceu, media anilor de liceu și media generală de la bacalaureat cu nota 10.

  2. Teologie romano-catolică didactică - Limbi și literaturi străine (engleza)
    Laureaților olimpiadelor școlare care au obținut în cel puțin unul din ultimii doi ani de studiu premiile I, II, III la olimpiada națională și/sau internațională de limbă engleză li se va echivala media de la limba engleză din anii de liceu, media anilor de liceu și media generală de la bacalaureat cu nota 10.

  3. Teologie romano-catolică didactică - Asistență socială
    Laureaților olimpiadelor școlare care au obținut în cel puțin unul din ultimii doi ani de studiu premiile I, II și III la olimpiada națională de psihologie și pedagogie li se va echivala media generală de la psihologie (din liceu), media anilor de liceu și media generală de la bacalaureat cu nota 10.

* * *

Taxa de înscriere: 35 de euro la cursul zilei.

Sunt scutiți de la plata taxei de înscriere, la o singură specializare (acolo unde și-au depus actele în original), următoarele categorii de candidați:

  • candidații care sunt copii ai personalului didactic (de predare și auxiliar) în activitate, pensionat sau decedat;

  • candidații care sunt copii ai personalului nedidactic din Universitatea "Al.I. Cuza" Iași;

  • candidații care sunt orfani de ambii părinți;

  • candidații proveniți din casele de copii sau din plasament familiar;

  • candidații care sunt copii ai eroilor martiri ai revoluției, precum și candidații răniți în timpul Revoluției din Decembrie 1989.

Scutirea sau reducerea taxei de înscriere se face numai pe baza actelor doveditoare prezentate de candidați comisiei de admitere.

Taxa de școlarizare: (pentru studenții înmatriculați cu taxă) este de 300 de euro la cursul zilei.

* * *

Condiții de înscriere Candidații la admitere sunt absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat.

* * *

Actele necesare

  • Diploma de bacalaureat;

  • Foaia matricolă a anilor de liceu;

  • Adeverință din care să rezulte calitatea de student (pentru studenții care urmează o a doua facultate);

  • Diploma de licență sau diploma echivalentă cu aceasta, precum și diploma de absolvire, în original sau copie legalizată, pentru cei care doresc să urmeze o a doua facultate;

  • Adeverință medicală tip în care vor fi trecute de medicul de familie sau de medicul școlar antecedentele cronice patologice și psihice, MRF-ul și RBV-ul;

  • Copie legalizată după certificatul de naștere;

  • Certificatul de căsătorie sau documentul care atestă schimbarea numelui, în copie legalizată (dacă este cazul);

  • Certificatul de Botez;

  • Caracterizare din partea părintelui paroh;

  • Cerere de înscriere (se completează în momentul înscrierii);

  • Trei fotografii (tip buletin);

  • Chitanță din care să rezulte achitarea taxei de înscriere;

  • Dosar plic.

* * *

Pe durata studiilor este asigurată în condiții foarte avantajoase cazare în căminul studențesc "Sf. Dominic Savio", cămin ce aparține Episcopiei Romano-Catolice Iași.

Informații suplimentare:

Secretariatul facultății:
tel: 0232/201115 sau 0232/201114
e-mail: ftrc@uaic.ro; www.ftrc.uaic.ro

* * *

Facultatea de Teologie Romano-Catolică

Începând cu anul universitar 2002-2003 în învățământul universitar din România a început să funcționeze o nouă facultate în cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, având trei secții cu dublă specializare: Teologie romano-catolică didactică - Asistență socială; Teologie romano-catolică didactică - Limba și literatura română; Teologie romano-catolică didactică - Limbi și literaturi străine (engleză).

Menționez cu un profund sentiment de recunoștință și respect numele acelora care într-un mod cu totul deosebit s-au implicat în dificila muncă de pregătire a tuturor formalităților, actelor și dosarelor necesare: PS Petru Gherghel, pr. Benone Lucaci, rectorii seminarului Alois Bulai și Viliu Dancă, iar din partea universității, rectorul Dumitru Oprea.

Mersul înainte, pe dificilul și fragilul drum al nou-născutei instituții, a fost apoi ghidat de părintele Lucian Farcaș.

Din umbră, am urmărit mereu cu atenție acești primi pași ai tinerei instituții, ajunsă acum la o stabilitate juridică și organizatorică absolut necesare unei bune funcționări în conformitate cu legislația românească în vigoare și cu așteptările catolice și sociale locale

Legat de această facultate

Aș dori ca împreună să ne punem câteva întrebări esențiale:
1. În cadrul dezbaterilor sinodale locale analizăm și aprofundăm multiplul și mozaicatul context catolic local. În afară de locul facultății în cadrul învățământului universitar românesc și european, unde plasăm facultatea în catolicismul local? Suntem convinși că în continuare vor rămâne absolut necesare trei vocații (la baza Bisericii și societății) cele ale preotului, profesorului și medicului?
2. Mă gândesc apoi că imensa bogăție a științei elaborată în marile centre catolice trebuie să fie aprofundată, decantată și făcută să rodească în solul local și de către acești tineri ai facultății, vlăstare frumoase ale comunităților noastre.
Ce comoară imensă a minții, inimii și sufletului se ascunde sub coperte neștiute, în biblioteci uitate sau încă inaccesibile tinerilor noștri!
Facultatea are menirea și obligația sacră să deschidă larg porțile acestei comori pentru ca tinerele noastre vlăstare să își poată înfige adânc rădăcinile în solul culturii catolice universale. Voim ca noua generație să poarte mai departe idealurile iluștrilor noștri înaintași, contribuind astfel la refacerea chipului cultural creștin al Europei, al unei Comunități Europene în cadrul căreia steaua României să strălucească cu îndreptățită mândrie și splendoare pe steagul albastru al Europei unite.
3. Vreau apoi să-mi expun un vis și o speranță: colaborarea academică, frățească, ecumenică a facultății noastre cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul aceleași Universități. Lumea vrea unitate, Biserica vrea unitate, deseori însuși rectorul Dumitru Oprea și-a exprimat același deziderat. Vreau să cred că acel strigăt al mulțimilor catolice și necatolice din ziua de neuitat de 9 mai 1999 de la București în prezența papei Ioan Paul al II-lea și a Preafericitului Patriarh Teoctist va găsi o corespondență practică, efectivă în viața și activitatea acestei facultăți.
4. Deseori tinerii m-au întrebat: Ce viitor are această facultate? Ce șanse avem noi la terminarea studiilor? Le-am răspuns, parafrazându-l pe președintele Kennedy: Tineri studenți, nu vă întrebați atât de mult ce vă poate oferi această facultate, ci întrebați-vă în primul rând ce puteți oferi voi facultății, Universității, Bisericii și societății în general!
Aceasta, cred, trebuie să fie orientarea de fond a oricărei persoane angajate în procesul luminării interioare, al angajării conștiente și mature, al orientării curajoase și echilibrate pe dificilul drum de refacere a chipului omului integral, de construire a unei noi lumi în care cultura să redevină o componentă fundamentală a societății. Tinerii de astăzi își dau oare seama de un adevăr fundamental, și anume că nu banul sau bunăstarea materială pot contribui la împlinirea vieții individuale și sociale, ci valorile adevăratei culturi laice și religioase?
Cine nu construiește pe Spirit în sensul larg al termenului, construiește pe nisip locuințe care vor rămâne goale și triste! La această răscruce a timpurilor, studenții (viitorii profesori) trebuie să fie apărători, păstrători și promotori ai valorilor și principiilor culturale, educaționale, religioase ce nu pier niciodată, sau dacă, Doamne ferește, pier, atunci vina noastră în fața istoriei e mare, iar consecințele incalculabile.
5. Trebuie să știm apoi că intrăm încet dar sigur în circuitul european al învățământului și al șanselor pe care acesta le oferă oricărui absolvent, fie el din Germania, Italia sau România. Ca atare, șansele unui student român vor fi aceleași cu ale oricărui student din Comunitatea Europeană. Alături de alinierea României la legislația europeană a planurilor și ciclurilor de învățământ, acum, studenților li se cere în mod imperios o angajare serioasă totală, optimistă și senină în procesul pregătirii științifice, însușindu-și cu temeinicie conținutul cursurilor, seminariilor, opționalelor și învățând bine cel puțin o limbă străină de circulație internațională (a doua limbă străină trebuie să o cunoască măcar la nivel satisfăcător). Este dureros faptul că anul trecut în România existau șase sute de eurojob-uri, iar tinerii români nu au fost în stare să ocupe nici două sute, din cauză că nu cunoșteau bine două limbi străine! Au apus timpurile comuniste când la terminarea studiilor ți se oferea o diplomă și un loc de muncă. Acum, locul de muncă se creează și se câștigă cu mult efort și inteligență creativă.
Adresându-mă actualilor și viitorilor studenți ai facultății, îi asigur că atât acum cât și în viitor problema și cauza lor sunt nu numai ale lor, ci și ale noastre, a celor ce conduc această facultate, cât și ale mele personal. Vă cerem așadar încredere în cei ce vă conduc și vă învață, și mai ales vă rugăm din toată inima să învățați mereu mai mult, mereu mai bine. În acest fel și doar în acest mod șansele noastre sunt pozitive, optimiste, căci învățământul, Biserica și societatea au absolută nevoie de astfel de persoane. Fără dascăl, fără preot, fără medic o societate se sufocă și moare!
Am dorit mult să transmit aceste gânduri, aceste convingeri la un început de drum, ca un plan strategic ce e mereu viu în conștiința, gândurile și inima mea!

Conf. dr. univ. pr. Emil Dumea


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat