Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Explozie de tinereteZiua Tinerilor la Iași: Explozie de tinerețe

Rugăciune, cântec, bucurie, entuziasm sunt cuvintele care caracterizează întâlnirea diecezană a tinerilor din Dieceza de Iași, celebrată duminică 2 mai la Iași. Având motoul "Vrem să-l vedem pe Isus", la întâlnire au participat peste 5.000 de tineri veniți la Iași din 114 parohii ale Diecezei de Iași, din Eparhiile de Cluj-Gherla și Blaj, precum și din Republica Moldova. În afara acestora au fost în jur de 3.000 de persoane din Iași. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcopul diecezei.

După ce duminică 4 aprilie s-a celebrat Cea de-a XIX-a Zi Mondială a Tinerilor la nivel parohial, urmând îndemnul Sfântului Părinte și al păstorului diecezei, ca tinerii din întreaga dieceză să se unească anual în jurul episcopului propriu, duminică, 2 mai tinerii din întreaga Dieceză de Iași s-au adunat în curtea Episcopiei de Iași în jurul păstorului lor.

Încă de sâmbătă după-amiază, tinerii, în grupuri sau individual, au început să sosească la Iași din diferite colțuri ale diecezei. La ora 21.00 s-a celebrat o priveghere mariană, în cadrul căreia tinerii au meditat misterele de lumină din sfântul Rozariu.

Din primele ore al dimineții de duminică, tineri de pe tot cuprinsul diecezei au început să vină în Iași. Mai apoi ei au "invadat" curtea episcopiei. Ei au fost întâmpinați de persoane din grupul de organizare la gară, autogară și în locurile de parcare special amenajate; aceștia le-au urat bun venit și i-au ajutat să ajungă mai ușor și mai repede la locul pregătit special pentru celebrare. La cele trei intrări în curtea episcopiei au fost întâmpinați de organizatori; aici fiecare grup a fost înscris și i s-a spus ce are de făcut. Curtea episcopiei se umplea încet-încet cu tineri care fremătau încoace și încolo pentru a-și găsi un loc potrivit. Înainte de începerea Liturghiei au recitat rugăciunea Laudelor și au făcut repetiție la cântări.

La ora 11.00 întreaga adunare era pregătită pentru celebrarea Liturghiei pontificale. Tinerii, înarmați cu răbdare și entuziasm, în ciuda soarelui arzător, și-au deschis sufletele pentru a primi mesajul episcopului. Tinerii au purtat cu ei pancarte, steaguri și prapuri pe care erau înscrise numele parohiilor din care proveneau.

În fața altarului special amenajat pentru celebrare a fost așezată crucea tinerilor. Este o cruce de dimensiuni mari (5.60 m) păstrată timp de un an de parohia care găzduiește această celebrare. Anul trecut crucea a fost preluată de la Barticești. Printre invitații de marcă la celebrare s-au numărat: Excelența sa Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla. Celebrarea a fost prezidată de episcopul diecezei, PS Petru Gherghel, iar alături de el s-a aflat episcopul auxiliar Aurel Percă. Înaltelor fețe bisericești li s-au alăturat și un grup de aproximativ 50 de preoți veniți la Iași împreună cu grupurile de tineri din parohiile unde activează.

Cântarea la sfânta Liturghie a fost condusă de corul "Juvenes Ecclesiae" al catedralei "Adormirea Maicii Domnului". Ca fapt inedit, la celebrare a participat și corul "Angeli" din Cluj-Napoca. Prin cântul lor, tinerii și-au exprimat entuziasmul și dorința arzătoare de a-l vedea pe Isus.

CelebrantiiLa predică PS Petru Gherghel i-a invitat pe tineri să-l caute pe Isus și să nu se blocheze dacă rezultatul căutării lor va fi crucea. Cristos trebuie căutat oriunde și oricând. El dă viață fiecărui om, tânăr sau bătrân. Fără Cristos viața devine un faliment total.

După rugăciunea credincioșilor, când tinerii și-au prezentat intențiile lor de rugăciune, a urmat ofertoriul. Ei au oferit pâine și vin, un tablou, o machetă a catedralei, o barcă cu motoul sinodului "Duc in altum!" și flori.

La împărtășanie, preoții care au distribuit sfânta Euharistie au fost însoțiți de tineri care purtau stegulețe.

În finalul celebrării au urmat mesaje din partea nunțiului, a episcopilor de Cluj-Gherla și Chișinău, unui reprezentant al tinerilor și a asistentului spiritual diecezan al tinerilor, pr. Cornel Cadar. Aceștia i-au felicitat pentru efortul făcut, acela de a veni la Iași, și i-au încurajat în căutarea lor. Nici o căutare nu este fără rezultat. Este foarte important ca ei să îndrăznească a căuta.

În final, crucea a fost preluată de tinerii din Parohia Bacău "Fer. Ieremia", parohie care va găzdui anul viitor această celebrare. "Este prima dată când particip la celebrarea unei asemenea zile. Am văzut mulți tineri care cântau și se rugau. M-am simțit îndemnat să mă alătur lor. M-aș bucura să mai pot participa și la alte astfel de celebrări", ne-a mărturisit Felix din Tețcani.

După sfânta Liturghie a urmat un program cultural. Mai multe parohii au prezentat diferite cântece și poezii. A urmat un concurs de catrene. Câștigătoare anul acesta au fost Parohiile Botoșani, Talpa și Bacău "Sf. Cruce". Tinerii din parohia gazdă au prezentat apoi o scurtă piesă de teatru.

După încheierea programului cultural, tinerii au vizitat, pe grupuri, diferite obiective turistice din oraș. Spre seară s-au întors în comunitățile lor, purtând cu ei mesajul păstorului diecezei. Mesajul pe care l-au primit la Iași va trebui să devină viață în comunitatea de care aparțin. Tinerii sunt mesagerii mesajului episcopului în mijlocul fraților lor. "Vrem să-l vedem pe Isus" a fost motoul nu doar al unei simple întâlniri. Acest moto, preluat din Evanghelia după sfântul Ioan (12,21), este o lecție de viață: să trăiești căutându-l pe Isus!

Petru Tamaș

* * *

Respectându-se o tradiție de peste 12 ani, în Dieceza de Iași se sărbătorește anual Ziua Tinerilor. Iașiul, capitala Moldovei, oraș al istoriei și al culturii, a fost locul unde s-au întâlnit duminică, 2 mai, pentru a marca acest eveniment, peste 3.000 de tineri din 114 parohii ale diecezei.

Vedere de ansambluPurtând cu ei mesajul Sfântului Părinte, "Vrem să-l vedem pe Isus" (In 12,21), tinerii s-au adunat la catedrala "Adormirea Maicii Domnului" și au luat parte cu bucurie și entuziasm la această sărbătoare.

Ne-au stat alături PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic, PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, peste 50 de preoți, precum și oaspeți veniți din alte colțuri de țară: Cluj, Blaj și Târgu-Mureș.

Premergător Zilei Tineretului s-a desfășurat pe 1 mai o seară de priveghere. La picioarele crucii am meditat misterele de lumină ale sfântului Rozariu, prezentând lui Isus și Mariei poverile și bucuriile noastre. Am descoperit că suntem iubiți de Dumnezeu, că el ne-a creat făpturi minunate capabile să-i răspândim frumusețea.

Ziua de 2 mai debutează în forță prin sosirea participanților. Primii care s-au prezentat la centrele de primire au fost cei din Arini. Au urmat apoi râuri de tineri cu pancarte, eșarfe și stegulețe ce dădeau sărbătorii o notă aparte. Bucuria și tinerețea se citeau pe chipul tuturor.

La ora 10.00 începe Rugăciunea Laudelor, urmată de o repetiție a cântecelor pentru sfânta Liturghie. Cu broșuri și foi liturgice în mâini, tinerii participă cu entuziasm la aceste puncte din program.

La ora 11.00 începe Sfânta Liturghie, precedată de o procesiune, având ca punct de reper crucea purtată cu demnitate de tinerii din Iași. În fața altarului se aflau așezați tineri reprezentanți ai parohiilor prezente la sărbătoare. La începutul Liturghiei pr. Iosif Dorcu prezintă mesajul de "Bun venit!" din partea parohiei gazdă. Apoi doi tineri citesc lecturile sfinte. Urmează omilia ținută de Preasfințitul Gherghel. Suntem invitați să privim și să urmăm cu ardoare crucea, imn luminos ce animă tinerele generații ale mileniului trei. "Dragi tineri! Nu vă fie teamă să proclamați evanghelia crucii! Prin ea ne putem salva în furtunile vieții. Să nu vă mirați că Isus vă arată crucea! Ea este un mijloc de victorie, de înălțare și bucurie!", ne-a spus Preasfințitul. Suntem îndemnați să mergem "împotriva curentului", cu dorul de a fi împreună la picioarele crucii.

Rugăciunea credincioșilor a fost prezentată de tineri din diverse asociații de laici, precum și din parohia gazdă. La ofertoriu s-au dus ostii, colac și vin, o lumânare, simbol al luminii, o machetă reprezentând catedrala, un tablou cu tineri la Ziua Tineretului, o barcă, simbol al Sinodului diecezan și flori.

La finalul Liturghiei episcopii oaspeți și un tânăr adresează salutul lor participanților la sărbătoare.

"Unde va merge crucea pentru următoarea Zi a Tineretului?"- este întrebarea la se aștepta cu emoție și suspans răspunsul. "Bacău-Fericitul Ieremia!"- rostește episcopul cu o voce hotărâtă și clară. Ropote, chiote și aplauze vin din partea tinerilor. Tinerii din Bacău își asumă un angajament printr-un reprezentant care rostește la microfon: "Ne angajăm să împodobim crucea ce ne-o încredințați, cu salutul fiecărei zile, cu respectul fiecărei rugăciuni, cu încrederea și speranța sufletelor noastre tinere!". Urmează apoi preluarea crucii.

Nunțiul apostolic ne împarte la final binecuvântarea apostolică.

Pentru această zi specială tinerii s-au pregătit intens în parohiile lor, prin studierea și analiza mesajului Sfântului Părinte. Au avut de răspuns la niște întrebări din mesaj, iar răspunsurile acestora au fost prezentate în cadrul programului cultural. De asemenea, au fost premiate cele mai reușite catrene. Acestea au fost: locul al III-lea: Parohia Bacău "Sf. Cruce"; locul al II-lea: Parohia Talpa (care nu și-a ridicat premiul); locul I: Parohia Botoșani.

A urmat apoi o scenetă prezentată de tinerii din Iași.

Programul Zilei Tineretului s-a încheiat cu Ora Medie și binecuvântarea PS Aurel Percă.

S-a văzut la Iași bucuria experienței minunate a întâlnirii cu Isus. Mulți tineri s-au spovedit și au participat la sfintele sacramente. Crucea a fost reperul esențial al acestei zile. "Sute de mii de tineri s-au rugat în jurul acestei cruci. Așezând la picioarele ei poverile care îi apăsau au descoperit că sunt iubiți de Dumnezeu și mulți dintre ei au aflat forța de a-și schimba viața", spune Sfântul Părinte în mesaj. Așadar, dragi tineri, să avem curajul de a ne purta cu demnitate crucea și să facem "să fie văzut" Isus prin mărturia elocventă a propriei vieți!

Anca Lucaci

* * *

Ziua Tineretului văzută de un scoutist

Ziua Tineretului, prin faptul că atât de mulți tineri se roagă și cântă împreună, dintotdeauna ne-a dat nouă, ca scoutiști și tineri, puterea să mergem mai departe.

Irina ManeaRugăciunea spusă împreună este mai puternică, mai intensă. În special, motoul pentru Ziua Tineretului de anul acesta a fost pentru fiecare scoutist ca o plăcută aducere aminte. De ce? Pentru că încă o dată am conștientizat că prin tot ceea ce facem (jocuri, slujirea aproapelui, discuții, ieșiri în natură, exerciții spirituale), de fapt vrem să îl vedem pe Isus. Și dorim acest lucru cu toată ființa noastră și nu pentru că știm că ne caracterizează curiozitatea, dar pentru că știm că în el găsim sensul vieții noastre.

Dorința aceasta, de a-l vedea pe Isus, este mereu prezentă în fiecare dintre noi. Dar grijile și problemele cotidiene uneori ne fac să uităm ceea ce dorim, ceea ce căutăm. De aceea, o zi ca aceasta ne înalță și ne purifică, ne ajută să răspundem cu mai multă bucurie "da!" iubirii și chemării lui Cristos.

Ca buni enoriași ai parohiei și tineri activi, mereu prezenți, scoutiștii de la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" Iași, ajutați și de scoutiști din Bacău, împreună cu Acțiunea Catolică și Serviciul de Ajutor Maltez, ne-am implicat în organizarea acestei zile, dorind din toată inima ca tinerii veniți de pretutindeni să petreacă clipe cât mai pline de credință la Iași în compania lui Isus Cristos.

În speranța că Ziua Tineretului ne-a ajutat pe toți să dăm mărturie despre tot ceea ce înseamnă credință, speranță și iubire creștină, voi încheia cu o scurtă rugăciune:

"Doamne Isuse, tu care, înviat, ne chemi să fim martori ai vieții, dăruiește-ne bucuria de a răspândi oriunde vestea cea bună că tu ești viu.

Doamne Dumnezeule, tu care ne copleșești de bunătate, de tandrețe, de iubire fidelă și nu ne lași niciodată singuri, fă să nu ne obosim niciodată în căutarea feței tale și, mai presus de toate, să fim pentru ceilalți un semn al prezenței tale.

Duhule Sfinte, tu, care ești dar al Tatălui și suflet fiecărei existențe, tu, care ne-ai ghidat în acest timp de rugăciune, rămâi cu noi, însoțește-ne în viața noastră de zi cu zi, ajută-ne să fim prompți și disponibili în a face să rodească darurile tale. Amin".

Irina Manea

* * *

Rezumatul răspunsurilor venite din parohii

1. Care este gândul care v-a plăcut cel mai mult din mesaj?
Sfântul Părinte ne îndeamnă să-l căutăm pe Isus și să ne lăsăm priviți de el, pentru a spori în noi dorința de a vedea lumina, de a gusta splendoarea adevărului "Vrem să-l vedem pe Isus!".
Fericita Tereza de Calcutta ne dă "cartea sa de vizită" pentru a ne ajuta să-l întâlnim pe Isus în ceilalți. "Rodul tăcerii este rugăciunea, rodul rugăciunii este credința, rodul credinței este iubirea, rodul iubirii este slujirea, rodul slujirii este pacea".
Sfântul Părinte a încredințat tinerilor crucea lui Cristos. Adunați în jurul crucii, au pus la picioarele ei poverile și greutățile vieții. Mulți dintre acești tineri au descoperit că sunt iubiți de Dumnezeu și au aflat forța de a-și schimba viața.

2. Cum putem contempla frumusețea feței lui Isus?
Frumusețea feței lui Isus poate fi contemplată în taina sfântului altar, unde Isus e prezent sub chipul pâinii și al vinului, al iubirii desăvârșite și al milostivirii. Frumusețea chipului său o regăsim totodată în zâmbetul unui copil, în lacrima unui bătrân și în entuziasmul unui tânăr.

3. Care sunt consecințele școlii euharistice?
Euharistia este școala libertății și a carității. Ea ne eliberează de egoism și ne deschide spre ceilalți prin iubire. Euharistia ne descoperă două valori fundamentale ale vieții: iubirea și sacrificiul. Nu există iubire autentică fără sacrificiu, iar sacrificiul nu are valoare fără iubire.

4. Ce așteaptă contemporanii de la tineri?
Contemporanii așteaptă de la tineri să fie martori curajoși ai iubirii, de a-l face cunoscut pe Cristos. Ei nu doresc decât o mână întinsă mereu spre aproapele, doi ochi limpezi care să privească spre cer, un surâs care să le dăruiască speranța, încrederea și convingerea că există Cineva care ne-a creat și ne-a dăruit această viață fascinantă.

* * *

Locul al III-lea: Parohia Bacău "Sfânta Cruce"
În noaptea sufletului meu
Tânjesc și strig către lumină,
Apoi te rog: "O Domnul meu,
Arată-mi fața ta senină!"

*

Locul al II-lea: Parohia Talpa
Sub chipul copilului ce-a lui mână-ntinde,
Privind visător, cu elan tot mai sus,
Sub haina săracului, ce milă pretinde
"Noi vrem să-l vedem pe Isus!"

*

Locul I: Parohia Botoșani
Un nor de petale e cerul, o liră e inima noastră,
Prin noi frumusețea învinge sub blânda privire albastră;
Căci ochii curați văd lumina desprinsă în valuri, de sus,
Venim de departe, căci astăzi "Vrem să-l vedem pe Isus!"


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat