Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Discursuri de la Ziua Tineretului

Predica PS Petru Gherghel

"Vreți să-l vedeți pe Isus?"

Preasfințiile voastre,
Dragi tineri și tinere,
Ep. Petru GherghelVă rog să-mi permiteți ca în numele Sfântului Părinte Papa, care v-a trimis un mesaj, o chemare la reflecție și o provocare pentru celebrarea mondială a Zilei Tineretului, împreună cu stimații noștri oaspeți - ÎPS Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic, cu Preasfințiții Aurel, Florentin și Anton, și cu asistentul vostru spiritual general însoțit de colaboratorii săi, și împreună cu toți păstorii, preoții de față, să vă adresez un salut de bun venit la sărbătoarea voastră aici la Iași, din toate părțile diecezei, din celelalte regiuni ale țării, de la București și din Ardeal, precum și din Republica Moldova.

Totodată doresc să vă adresez o întrebare pe care am auzit-o în urmă cu câteva zile la televiziunea italiană.

În ziua de Florii, când în Piața "Sf. Petru" se adunaseră câteva zeci de mii de tineri din toată lumea, ca să celebreze cu Sfântul Părinte Ziua Tineretului, comentatorul de televiziune de la Rai 1 se adresa unui arhiepiscop care se afla în studio: Eccellenza, Lei e' convinto che i giovani presenti sono arrivati qui in Piazza "San Pietro" a vedere Gesu'? - Excelență, dv. sunteți convins că tinerii prezenți au venit să-l întâlnească pe Isus cu adevărat?

Arhiepiscopul a rămas pentru puțin timp surprins (chiar și noi, care participam în direct la acea transmisiunea televizată, am rămas fără răsuflare: Ce va răspunde? În acest timp tinerii jubilau, aplaudând minute în șir, la cuvintele de încurajare ale Sfântului Părinte de a merge pe urmele lui Cristos, împotriva curentului, de a nu-și lua privirea de la el, de a-l purta în inimi și în lume, și de a duce crucea sa la toți).

Încurajat de cea ce vedea și auzea arhiepiscopul a răspuns: "Da, au venit cu avântul lor tineresc să-l întâlnească pe Isus, să-l asculte și să-l urmeze".

Sunt convins, și pot să dau mărturie împreună cu toți asistenții care vă însoțesc, că și voi, cei care ați ținut să vă îndreptați astăzi spre Iași, după ce v-ați pregătit în localitățile voastre, analizând gândurile Sfântului Părinte, gânduri provocatoare și mobilizatoare, ați venit mânați de un singur dor, să fiți împreună lângă crucea lui Isus, sub crucea sa care nu e un simplu lemn sau un singur instrument neînsuflețit, ci este altarul său de jertfă, de iubire și dăruire pe care vi-l arată, prin noi când vă repetăm cea ce declarăm în fiecare Vinerea Mare: "Iată lemnul crucii, de care a atârnat mântuirea lumii. Veniți să-l adorăm!"

Priviți, așadar, crucea pe care vi-o prezintă drept dovadă a iubirii sale.

Îmi face mare bucurie să vă spun, astăzi, că el nu vă întâmpină cu făgăduințe deșarte sau dulcegării, ci cu semnul suferinței sale, cu instrumentul umilirii sale pentru toți, pentru voi, și cu invitația la sine.

Numai cel care știe să-și dea viața pe o cruce poate să spună celorlalți, prietenilor săi, că îi iubește demonstrând o iubire pe care nimeni altul nu o are.

Blaise Pascal, gânditor și filozof creștin într-una din reflecțiile sale spunea: "Cred în acela care-și dă viața pentru o idee, pentru un adevăr".

Priviți crucea, este dovada iubirii infinite a lui Cristos, care s-a umilit pe sine făcându-se asemenea oamenilor și ascultător până la moarte, până la moartea pe cruce; de aceea și Dumnezeu l-a înălțat și i-a dăruit un nume care este mai presus de orice nume, ca în numele lui să se plece tot genunchiul, al celor din cer, de pe pământ și de sub pământ (cf. Fil 2,7).

Dragi tineri,

Să nu vă fie teamă să proclamați în toate împrejurările evanghelia crucii. Să nu vă fie frică să vă apropiați de ea și s-o îmbrățișați, pentru că numai prin ea ne-a venit mântuirea, numai cu ea putem să ne salvăm în furtunile vieții.

Ați fost atenți la proclamarea evangheliei din această duminică, de la această celebrare.

Când pelerinii greci au ajuns la Ierusalim și au cerut să-l vadă pe Isus, el li s-a adresat cu aceste cuvinte: A sosit ceasul ca să fie preamărit Fiul Omului. Adevăr, adevăr vă spun, că dacă bobul de grâu căzut în pământ nu moare, rămâne singur, iar dacă moare aduce rod bogat. Dacă-mi slujește cineva să mă urmeze pe mine, și unde sunt eu, acolo va fi și slujitorul meu (In 12,23).

Cu alte cuvinte, Cristos le-a prezentat în mod deschis drumul său, drumul sacrificiului, programul său și programul ucenicului. De acest program s-au atașat toți cei care s-au lăsat umpluți de Duhul Sfânt, asigurându-i că ei vor învinge împreună cu el: Încredeți-vă, eu am biruit lumea.

Acest apel îndreptat spre ucenici și spre pelerinii veniți să-l vadă, pe unii i-a surprins, pe alții în schimb i-a câștigat, i-a cucerit, realizându-se ceea ce făgăduise celor cel vor îndrăgi: Când voi fi ridicat de la pământ toate le voi atrage la mine.

Dragi tineri, să nu vă mirați că și vouă, care ați venit să-l vedeți și să-l întâlniți și aici la Iași, Isus vă arată crucea. Crucea care la început sperie, crucea care pe omul modern îl apasă, îl copleșește, îl obosește, dar care pentru cei care cred, se transformă în mijloc de victorie, de înălțare, de curaj și mântuire.

Vă chem, așadar, să priviți spre ea care vă provoacă, vă invită să o îmbrățișați și cu ea să treceți peste valurile acestei lumi.

Îmi amintesc de un tablou care a lăsat în memoria mea o impresie puternică și de neuitat. Pictorul (Durer) reprezintă o mare învolburată, cu rămășițele unui vas naufragiat pe suprafața apei. În mijlocul valurilor se vede un catarg în formă de cruce, de care se prinseseră o mulțime de oameni, care încercau să se salveze. Crucea vasului le-a fost salvare de la o moarte sigură. Cât adevăr în această imagine simplă, dar plină de semnificații.

Crucea lui Cristos, care plutește deasupra apelor învolburate ale acestui pământ, continuă să salveze oamenii care au noroc s-o întâlnească, să se prindă de ea și să ajungă la destinația dorită.

Cu câțiva ani în urmă, pe un canal de televiziune a fost prezentată o retrospectivă cu dezastrul produs în țările de est, de flagelul dictaturii comuniste. Între multele etape ale acestui serial a fost prezentat și un caz din Bielorusia. Într-o localitate, unde nu mai fusese păstrat nici un însemn religios, nici o biserică, nu mai exista nici un preot, un grup de oameni și-au prezentat credința lor și fidelitatea față de Dumnezeu într-un mod special. Ultimul lor preot a fost înmormântat în cimitirul de lângă sat în apropierea unei pădurici, la căpătâiul căruia rămăsese o cruce ascunsă de ochii persecutorilor printre ierburi și arbuști. Între timp aici crescuse o adevărată pădure. Spre acest loc se îndreptau bunii creștini și se rugau, așteptând să treacă valul pustiitor al necredinței și al ateismului, lângă crucea de la căpătâiului preotului lor, al păstorului care a continuat să le vorbească din pământ, din mormânt, despre semnul speranței și al victoriei, despre cel care le-a vorbit de atâtea ori: Cu acest semn veți învinge, îndrăzniți, eu am biruit lumea.

Timpurile au trecut, persecutorii au dispărut, crucea a învins! Crucea i-a păstrat și acum se bucurau să-și manifeste credința lor în alte condiții, cu un nou avânt și cu noi speranțe.

Dragi tineri,

Lectura a doua, din această Zi a Tineretului, îl prezintă pe Cristos în viziunea sfântului Ioan, ca un miel ce stă pe tron, iar în jurul său o mulțime imensă din toate națiunile, rasele, popoarele și limbile, îmbrăcați în veșminte albe și cu ramuri de palmier în mână. Ei vin din strâmtorarea cea mare și și-au curățit hainele în sângele mielului. Acolo, lângă el nu mai este nici foame, nici sete, nici arșița soarelui, nici persecuție, nici lacrimi, ei stau fericiți înaintea tronului lui Dumnezeu și-i slujesc ziua și noaptea, în templu său.

Această imagine prezentată de apostolul cel tânăr, Ioan, ne provoacă și ne atinge pe fiecare. Destinul nostru nu e altul decât acesta. Toți cei care se îndreaptă spre cruce vor trece prin strâmtorarea cea mare, se vor curăța prin sângele mielului și vor birui, vor învinge.

Urmărind zilele acesta filmul lui Mel Gibson, "Patima lui Isus", în ultimele sale ore de suferință, observăm un lucru impresionant: Cristos nu moare sub cruce, nu abandonează drumul greu, el se oferă să se urce pe ea, își întinde mâinile și așa se dăruiește pentru toți. Filmul, cu toată nota lui sumbră și apăsătoare, în ochii și inimile oamenilor de azi, are un efect surprinzător. Oamenii încep să înțeleagă gestul dumnezeiesc al lui Isus, sacrificiul său total și se trezesc din amorțeala zilelor pe care le trăiesc, mulți se convertesc, se schimbă, se încurajează, nu cedează la greutățile vieții, din contra se înflăcărează și merg mai departe.

Maria, femeile sfinte, Veronica, prietenii lui Isus, îl urmează, îl susțin și se strâng sub cruce. De pe Calvar se întorc în Cenacol și acolo îl reîntâlnesc. Un nou curaj, o nouă lumină și forță îi transformă și ei devin martori ai morții și ai învierii sale până la marginile pământului.

V-aș chema atenția asupra unui personaj, plin de mister și încărcat cu un mesaj impresionant: Simon din Cirene. Urmărindu-i atitudinea și mai apoi disponibilitatea, rămâi surprins de schimbarea sa internă, devenind încet un adevărat prieten al lui Cristos, care îl ajută să-și ducă crucea. Nu a regretat că l-a întâlnit pe Cristos suferind, condamnat, umilit, dar plin de noblețe sufletească, plin de farmec divin, dincolo de picăturile de sânge sau șiroaiele de lacrimi, rugându-se și oferindu-se pentru chinuitorii săi. Simon din Cirene se transformă, devine apărător înfocat al lui Cristos și se umple de o nouă bucurie și speranță; l-a recunoscut ca fiind Domnul. El, femeile sfinte, sutașul, l-au întâlnit în suferință și l-au recunoscut: "Cu adevărat Fiul lui Dumnezeu era acesta", urmau să spună chiar și cei care l-au chinuit și răstignit.

L-au întâlnit în suferință, pe cruce, cu cel mai mare semn de iubire în brațe, lăsând tuturor o șansă sigură spre cer, un catarg de salvare, o cheie a victoriei și a fericirii.

Dragi tineri,

Ați venit să-l vedeți pe Isus. Ați venit să-i descoperiți mesajul.

Nu vă fie frică! Iată cuvintele cu care vă încurajează Sfântul Părinte și cu care vă întâmpinăm și noi în această atmosferă pascală, plină de flori și de viață la începutul lunii mai, luna Maicii Domnului.

"Este sigur că mesajul pe care crucea îl comunică nu este ușor de înțeles în vremea noastră, în care bunăstarea materială și confortul sunt propuse și căutate ca valori prioritare, le-a spus Sfântul Părinte tinerilor în Duminica Floriilor la Roma. Vouă însă, dragi tineri, să nu vă fie frică să proclamați în toate împrejurările evanghelia crucii. Nu vă fie teamă să mergeți împotriva curentului. Pe cruce Isus a murit pentru fiecare dintre noi".

"Ieri (era pe 4 aprilie a.c.) s-au împlinit 20 de ani de când tinerilor le-a fost încredințată crucea în Roma, născându-se astfel Zilele Mondiale ale Tineretului. De atunci, crucea continuă să traverseze numeroase țări, în pregătirea zilelor mondiale ale tineretului. În timpul pelerinajului ei crucea a traversat continentele. Ca o ștafetă, dată din mână-n mână, ea a fost transportată din țară în țară (a trecut și pe la noi, pe la Oradea), a devenit semn luminos al încrederii care animă tinerele generații ale mileniului trei".

Iată lemnul crucii! Crucea este și aici la noi, la Iași, în centrul atenției noastre, străjuiește drumul credinței noastre în acest an jubiliar (120 de ani de la fondarea episcopiei), luminează pașii noștri pe drumul Sinodului diecezan care se apropie de punctul culminant (în decembrie), ne anunță mereu valoarea jertfelor, a sacrificiilor și bucuria învierii.

Fără cruce iubirea lui Isus n-ar fi fost întreagă, totală. Prin cruce, Isus a ajuns la biruință, la victorie.

Priviți! Ea ne invită să o îmbrățișăm, să urcăm și noi în spirit și prin trăirea noastră de iubire pe ea, să o purtăm ca pe o ștafetă celorlalți oameni, pentru ca toți să se bucure de strălucirea ei.

Ea ne mobilizează, are o valoare nesfârșită pentru că pe ea a urcat Cristos - iubirea, Cristos care apoi a ieșit biruitor din mormânt, Cristos cel viu care ne cheamă mereu spre el, ne atrage pe toți la el ca să ne poarte în slavă.

Curaj! Urmați-l! Înaintați în larg! El contează pe voi, vă iubește. Amin.

Iași, 2 mai 2004

Petru Gherghel, episcop de Iași

* * *

Discursul nunțiului apostolic de la finalul Liturghiei

Excelențele voastre,
Dragi tineri și tinere,
ES Jean-Claude Périsset"Vrem să-l vedem pe Isus" (In 12,21) au spus apostolului Filip niște greci care au venit de la Ierusalim de sărbătoarea Paștelui. Aceasta este tema dată de papa Ioan Paul al II-lea pentru Ziua Mondială a Tineretului în acest an, ca și pentru întâlnirea mondială care va avea loc la Köln în Germania, anul viitor.

Și noi? "Vrem și noi să-l vedem pe Isus?" Cum și unde îl putem vedea? Unde să-l întâlnim pe Isus, pentru a descoperi chipul său, persoana sa, pentru a putea păși pe urmele sale?

Răspunsul îl găsim chiar în cuvintele lui Isus, ale lui Filip și Andrei, care au venit să-i spună lui Isus dorința acestor greci. Isus le-a răspuns: "A venit ceasul ca Fiul Omului să fie glorificat... Dacă îmi slujește cineva, să mă urmeze, iar acolo unde sunt eu va fi și cel care mă slujește" (In 12,23-25). Știm că Isus Cristos a fost glorificat prin cruce și în înviere. Deci Isus invită pe cel care vrea să-l vadă și să urmeze acest drum al morții și învierii să renunțe la sine pentru a împlini voința Tatălui, de jertfă față de propriul confort pentru a mântui pe alții.

Este suficient să citim evanghelia pentru a înțelege cum îl putem vedea pe Isus. De exemplu Isus spune, după ce a amintit suferința celui care suferea de foame, de sete, a străinului și a deținutului: "Tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut" (Mt 25,40). Nu fără motiv el ne spune să ne iubim unii pe alții, așa cum el ne-a iubit (cf. In 13,34).

Apoi, amintiți-vă ce i-a spus Isus lui Saul, pe drumul spre Damasc, atunci când acesta mergea să prigonească pe cei care-l urmau pe Isus și să-i conducă la Ierusalim pentru a-i condamna: "Saule, Saule, pentru ce mă prigonești?" (Fap 9,4). În ucenici îl putem vedea pe Isus, pentru că ei au devenit asemenea lui, ca niște frați ai lui, împlinind voința Tatălui pentru a-l glorifica.

"Vrem să-l vedem pe Isus": cu aceasta exprimăm dorința noastră profundă, nu numai o simplă curiozitate. Atunci vă întreb, dragi tineri și tinere, ce căutați, ce doriți astăzi? Dacă vreți cu adevărat să-l vedeți pe Isus, trebuie să știți să-l căutați așa cum este el cu adevărat. Suntem cumva ca Maria Magdalena, în dimineața Paștelui, în căutarea cadavrului lui Isus? (cf. In 20,11-18), căutăm un Isus "amintire", un Isus în imagine, cum e crucea pe care o purtăm la gât sau care o punem pe perete în camera noastră? Nu! Vrem să vedem un Isus viu, care vrea să trăiască în noi și prin noi! Bineînțeles, este bine să avem o cruce, care să ne amintească faptul că asemenea lui Isus trebuie să ne dăm viața pentru aproapele nostru; este bine să avem icoane care să-l reprezinte pe Isus Mântuitorul în casele noastre, pentru a aminti prezența lui sfințitoare. Dar mai presus de toate trebuie să-l ascultăm pe Isus, cuvântul vieții, atunci când citim Sfânta Scriptură, când ascultăm lectura Evangheliei în Biserică; și avem nevoie să ne hrănim cu Isus prin comuniunea euharistică, atunci când participăm la Liturghie.

Deci, dragi tineri și tinere, în încheiere vă citez mesajul Sfântului Părinte pentru Cea de-a XIX-a Zi Mondială a Tineretului, din Duminica Floriilor din acest an, 4 aprilie, iar pentru voi cei din Iași, astăzi 2 mai:

"Doriți și voi, iubiți tineri, să contemplați frumusețea acestei fețe? Iată întrebarea pe care v-o adresez în această Zi Mondială a Tineretului din anul 2004. Nu vă grăbiți să răspundeți. Înainte de toate, faceți liniște înlăuntrul vostru. Lăsați să se nască din adâncul inimii această dorință fierbinte de a-l vedea pe Dumnezeu, o dorință uneori sufocată de zgomotele lumii și de seducțiile plăcerilor. Lăsați să se nască această dorință și veți trăi experiența minunată a întâlnirii cu Isus. Creștinismul nu este doar o doctrină; este o întâlnire în credință cu Dumnezeu care s-a făcut prezent în istoria noastră prin întruparea lui Isus" (nr. 3).

"Duc in altum" - înaintați în larg - fiecare dintre voi, împreună cu papa, care este ghidul nostru și care ne ajută să-l întâlnim pe Isus viu, pe Isus Înviat, pentru a putea cu el, cu Cristos, cu papa și cu toți frații noștri, să fim actori vii ai noii evanghelizări în lume, începând cu patria noastră, cu dieceza noastră, cu parohia noastră, cu familia noastră.

Iași, 2 mai 2004

Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic

* * *

Discurs de deschidere al pr. Iosif Dorcu

Cristos a înviat!
Pr. Iosif DorcuÎn această zi minunată de mai vă spunem tuturor bun venit la Iași, bătrâna cetate plină de istorie și cultură și totodată capitala spirituală a catolicilor din Moldova. Vă invit să considerați drumul vostru la Iași ca un mare pelerinaj la mormintele marilor noștri păstori. Ne aflăm la catedrala din Iași, iar aceste ziduri vechi ne dau mărturie despre credință și curajul marilor noștri înaintași, episcopi, preoți și credincioși. Să nu plecați până nu veți spune un mulțumesc la mormântul marelui episcop Niocolai Iosif Camilli, care în urmă cu 120 de ani se străduia pentru înființarea Episcopiei de Iași. Era un străin de neam, dar un mare iubitor al Moldovei. Tot aici în biserică veți găsi și mormântul marelui episcop Mihai Robu. Dar, din păcate, nu veți găsi mormântul marelui nostru episcop martir Anton Durcovici. Ne-a fost răpit și a murit la Sighet. Dar considerați catedrala aceasta ca pe o adevărată casă memorială a episcopului: aici s-a rugat, aici a predicat, aici a plâns, poate, de grija și îngrijorarea pe care o avea pentru poporul nostru catolic. Credința pe care noi o avem azi e și rodul jertfelor Preasfințitului Anton Durcovici.

Dacă adesea Preasfințitul nostru vă vizitează acasă la voi, azi ați venit voi la Iași. Dacă azi veți veni, ca și străinii din evanghelie, cu rugămintea: "Preasfințite, am vrea să-l vedem pe Isus!" aici la Iași, adică acasă la el, vă va răspunde prin cuvintele și încurajările pe care le veți primi.

Suntem acum la Iași pentru a ne bucura de cei 120 de ani de existență a episcopiei noastre și pentru a trăi un moment de mare intensitate în cadrul Sinodului nostru diecezan. Avem, așadar, motive suficiente pentru a ne ruga și a ne bucura azi împreună aici la Iași.

***

Cuvântul reprezentantului tinerilor

Excelențele voastre, preacucernici părinți, dragi tineri,
Astăzi ne-am adunat la Iași, în curtea episcopiei, animați de dorința de a-l vedea pe Isus. Meditând mesajul Sfântului Părinte, nu putem uita cuvintele sale: "Căutați-l cu ochii trupului și cu ochii sufletului! Iar în drumul vostru să nu fiți surprinși dacă veți întâlni crucea!"

De ani de zile crucea din fața altarului ne adună pe noi, tinerii din întreaga Dieceză de Iași. Am așezat la picioarele ei istoria noastră, bucuriile, tristețile, visurile noastre, dar și o dorință concretă: "Vrem să-l vedem pe Isus!"

Tot la picioarele crucii au așezat activitățile lor și au cerut har tinerii din Acțiunea Catolică, Scout, Serviciul Maltez și din toate celelalte asociații și mișcări din dieceză.

Tinerii din Iași sunt bucuroși și recunoscători păstorului diecezei că au fost aleși să fie gazda întâlnirii de azi.

Vă mulțumim, dragi tineri, că ați venit aici, la catedrală, pentru a ne uni în rugăciune, pentru a ne reîntâlni și pentru a duce mai departe, în parohiile noastre, mesajul de iubire pe care ni l-a transmis tuturor celebrarea de astăzi.

Mulțumim Domnului pentru harurile primite, dar și pentru ocazia de a fi împreună cu păstorii noștri în această zi de sărbătoare. Cerem binecuvântarea lor și îl rugăm pe Dumnezeu să ne întărească pentru a trăi ceea ce Sfântul Părinte ne spune în mesajul său: "Fiți mărturisitori ai aceluia pe care l-ați întâlnit și care vă face să trăiți! Ațintiți-vă privirea asupra lui Isus, pentru ca, în această lume care trece, voi să fiți profeți ai lumii fără moarte!"


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat