Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Noi cărți în Editura "Sapientia"

Editura "Sapientia" anunță apariția cărților: Maica Tereza de Calcutta și Prietenului meu, seminaristul.

Maica Tereza de Calcutta este scrisă de jurnalistul francez, Guillemette de La Borie, tradusă în limba română de prof. Dan Burcea și prefațată de prelatul Albert Holenstein. Cartea apare în format 14x24, conține 90 de pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 40.000 lei.

După primele patru biografii de sfinți, propuse până acum în cadrul colecției "Viețile sfinților": Paul din Tars, Alois de Gonzaga, Pius al X-lea și Alois Scrosoppi, de Editura "Sapientia" ne propune acum spre lectură biografia Maicii Tereza de Calcutta, declarată "fericită" de papa Ioan Paul al II-lea în ziua de 19 octombrie 2003.

Asemenea sfântului Vincențiu de Paul de altădată, Maica Tereza, prin mesajul și acțiunea ei nestăvilită, a lăsat o amprentă profundă asupra creștinismul din secolul al XX-lea. Fondatoare a Misionarelor Carității, în numele iubirii, ea a decis, într-o zi, să-și consacre viața muribunzilor și săracilor din Calcutta. La moartea ei, în 1997, papa Ioan Paul al II-lea nu a ezitat să declare: "Celor năpăstuiți de soartă, ea le-a făcut cunoscută gingășia lui Dumnezeu Tatăl, care iubește pe fiecare creatură... Mergând pe urmele evangheliei, ea a devenit bunul samaritean pentru orice persoană întâlnită, pentru orice ființă tulburată, suferindă și disprețuită".

Scrisă de jurnalistul francez Guillemette de la Borie, această biografie nu se mulțumește să traseze doar itinerarul istoric al "sfintei din Calcutta", care pornește din Albania, țara sa de origine, și merge până în India cea multiculturală, de la învățământul clasic predat copiilor din societatea înaltă până la îngrijirea neobosită a săracilor... Ea subliniază, mai ales, o personalitate de excepție, dârză și hotărâtă, uneori contestată, și propune un portret spiritual în care se evidențiază o experiență mistică și în care predomină spiritul dăruirii de sine, al sărăciei și al rugăciunii. Într-o Indie plină de viață, dar și de drame, ea a știut să transmită un mesaj de pace și de compasiune, care a devenit universal.

* * *

Prietenului meu, seminaristul este scrisă de pr. Felician Tiba, formator la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Cartea apare în format 14x24, conține 68 de pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 25.000 lei.

Promovarea vocațiilor la viața consacrată constituie una dintre principalele preocupări ale oricărei Biserici locale. De fapt, pentru a sublinia și conștientiza poporul creștin cu privire la responsabilitatea pe care o are în acest sens, Biserica a stabilit ca duminica a IV-a de după Sfintele Paști, numită Duminica Bunului Păstor, să fie dedicată rugăciunii pentru chemările la viața consacrată.

Când un tânăr descoperă în inima sa sămânța chemării la viața de apostolat, primul pas pe care îl face este cel de a căuta un maestru care să-l ajute în discernerea vocației, precum și în creșterea și formarea sa pentru acest ideal nobil. În mod obișnuit, locul formării vocațiilor la preoție este seminarul. Aici, tânărul învață să se cunoască pe sine și să se dăruiască în întregime lui Dumnezeu care îl cheamă.

Prin cartea Prietenului meu, seminaristul, pr. Felician Tiba, formator la Seminarul diecezan din Iași, se adresează tocmai acelor tineri care, simțind chemarea lui Dumnezeu, doresc să devină preoți. Într-un limbaj ușor și plăcut, el le prezintă programul zilnic și anual de formare umană, spirituală, intelectuală și pastorală a candidaților la preoție, așa cum este el trăit la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. Pe lângă descrierea programului, părintele Felician a căutat să ofere, la fiecare punct, și motivațiile de fond care susțin acest program și care se întâlnesc, de fapt, în dorința Bisericii a oferi seminariștilor o formare integrală, pentru a deveni, apoi, preoți buni și sfinți, râvnici în slujba Domnului.

Pr. dr. Ștefan Lupu

* * *

Guillemette de La Borie, Maica Tereza de Calcutta
Ed. Sapientia, Iași, 2004, ISBN 973-8474-31-0, 14x20 cm, 90 p., 40.000 lei

Felician Tiba, Prietenului meu, seminaristul
Ed. Sapientia, Iași, 2004, 14x24 cm, 68 p., 25.000 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni, marți, orele 12.00-13.00 și 14.00-18.00;
    miercuri, joi, vineri, orele 8.00-13.00;
  • prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat