Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sesiune științifică la Roman

în perioada 30 aprilie - 1 mai 2004, la Centrul de Studii Religioase "Sfântul Anton de Padova" din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan de Grad Universitar din Roman, sub auspiciile Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali din România, a avut loc sesiunea științifică "Viața consacrată între realitate și ideal" dedicată promovării vocației și misiunii persoanelor consacrate în Biserică și în societatea românească actuală. Vineri, 30 aprilie, pe tot parcursul zilei a avut loc primirea și cazarea invitaților, urmată de un program de rugăciune în comun. Sâmbătă, 1 mai, după programul obișnuit de dimineață, la ora 09.30 ÎPS Jean-Claude Perriset, nunțiu apostolic în România și în Republica Moldova, a susținut prima conferință cu titlul Viața consacrată și cultura în societatea românească actuală. Ce-a de a doua conferință: Viața consacrată astăzi în Biserica Greco-Catolică din România a fost susținută de PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla și responsabil cu viața consacrată în România din partea Conferinței Episcopale Române. La ora 12.00 a avut loc sfânta Liturghie, iar după aceasta prânzul. După o scurtă pauză a avut loc conferința: Formarea inițială și formarea permanentă la viața consacrată în România, susținută de sr. Felicia Gheorghieș, superioară provincială a Surorilor Oblate Asumpționiste din România. A urmat conferința: Existența cotidiană a persoanei consacrate și primatul vieții interioare a pr. Ioan Ciuraru, ministrul Provinciei "Sf. Iosif" a Ordinului Fraților Minori Conventuali din România. După o scurtă pauză au avut loc dezbateri publice ale temelor expuse de conferențiari. În final a avut loc un moment cultural coordonat de studenții Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan.

* * *

Sesiunea științifică "Viața consacrată între realitate și ideal", desfășurată în perioada 30 aprilie - 1 mai, este la cea de-a doua din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman. Tema de anul trecut a fost "Viața consacrată, încotro?". Prezența din acest an a persoanelor consacrate a fost din majoritatea institutelor de viață consacrată (active și contemplative) din România.

Manifestarea din acest an a început cu o adorație euharistică, existând apoi posibilitatea de a primi sacramentul Reconcilierii sau a unui colocviu spiritual personal.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de pr. Ioan Ciuraru, ministru provincial al OFMConv., care a afirmat: "Prezența persoanelor consacrate din toate colțurile țării denotă faptul că suntem chemați la a-l urma pe Cristos în comuniune". Moderator a fost pr. Marcel Ianuș.

Despre "Viața consacrată și cultura în societatea românească actuală" a vorbit ÎPS Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova. Tema este actuală și de un real interes, punându-se în discuție raporturile dintre cultură și persoanele consacrate, precum și relația cultură-înculturare. Ca un ecou a răsunat expresia: "Voi, călugării, aveți o vocație specială atât în dieceză, cât și în România". Excelența sa a definit cultura ca fiind "gloria unei națiuni" sau "chipul unei societăți concrete", enumerând trăsăturile ce caracterizează propriu-zis societatea românească și pe membri ei: primirea generoasă a musafirului (dând ca exemplu primirea călduroasă pe care au făcut-o românii Sfântului Părinte cu ocazia vizitei istorice în România), bucuria, o anumită tristețe sau nostalgie, nesiguranța personală, bipolaritatea sau tripolaritatea gândului, bogăția patrimoniului istoric (Mihai Eminescu, Ștefan cel Mare) și nu în ultimul rând gustul pentru detaliu. "Chipul României apare complex și fascinant, se simte o realitate vie, avem de-a face cu un patrimoniu bogat, cu o cultură vie și nu cu un muzeu".

Misiunea de evanghelizare a Bisericii se împlinește tocmai atunci când ea pătrunde în cultura și mentalitatea unei națiuni. Primi misionari sunt tocmai persoanele consacrate. Excelența sa i-a îndemnat pe toți cei prezenți să fie "sarea pământului și lumina lumii". Îndemnul Conciliului Vatican II este acela de a recunoaște cultura fără a cădea într-un umanism exagerat. "Cultura trebuie să ajute persoana la a se forma în mod integral și armonios". Persoana umană este centrul culturii. "Voi sunteți în slujba culturii, pentru că sunteți în slujba persoanei". Persoanele consacrate sunt chemate să fie martore a învierii lui Cristos. Fiind un bun canonist, a atras atenția ca institutele de viață consacrată să aibă grijă să nu devină obstacole în predicarea evangheliei. Un ultim îndemn a fost acela ca în întreaga noastră viață să ne ațintim privirea spre Cristos.

Cea de-a doua conferință a fost susținută de PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla și responsabil cu viața consacrată în România din partea Conferinței Episcopale Române. Tema pusă în discuție a fost: "Viața consacrată astăzi în Biserica Greco-Catolică din România". Pe fața Excelenței sale s-a putut citi bucuria ce l-a însoțit pe tot parcursul acestei sesiuni științifice. În trei propoziții îi putem rezuma discursul: 1. Lupta persoanelor consacrate este între real și ideal, 2. Persoana care și-a trăit în mod perfect vocația a fost sfânta Fecioară Maria, 3. Societatea de astăzi are nevoie de o mărturie a persoanelor consacrate.

PS Florentin, făcând o statistică a persoanelor și institutelor de viață consacrată din Biserica Greco-Catolică, a specificat faptul că există: patru institute masculine cu 46 de membri, două institute feminine cu 447 de membre. Sectoarele unde își desfășoară aceștia activitatea sunt diverse: în centrele de viață călugărești (comunități), educație și formare teologică, mass-media, asistență spirituală, asistență medicală, social-caritativă, servicii pastorale etc. Ca perspective împotriva "terorismului spiritual", Biserica Greco-Catolică își va îndrepta atenția spre formarea tinerilor, cateheze pentru copii și tineri, formare prematrimonială, sprijinirea dialogului ecumenic și nu în ultimul rând factorul social-educativ. Așadar, se poate observa că există o paletă largă de activități care cer un efort continuu atât al persoanelor consacrate, prin natura chemării lor, dar, în măsura posibilităților, și al fiecărui creștin în parte.

În încheiere PS Florentin ne-a adresat tuturor o întrebare: Oare, la nivel spiritual, creștinii catolici sunt pregătiți pentru șocul integrării într-o Europă care își neagă elementele de sorginte creștină și care banalizează relația cu Dumnezeu? Oare noi înșine suntem pregătiți?

Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Excelența sa a amintit cu o vădită emoție aniversarul a 14 ani de la consacrarea întru episcopat. Omilia a fost liturgico-euharistică, scoțând în evidență faptul că liturgia este "culmea și izvorul Bisericii" și Euharistia este centrul vieții noastre. "În Euharistie fiecare persoană consacrată îl găsește, îl vede pe acela căruia s-au consacrat, pe acela căruia vor să-i slujească".

Cea de-a treia conferință a fost susținută de sr. Felicia Gheorghieș, superioară provincială a Surorilor Oblate Asumpționiste din România. Tema pusă în discuție a fost: "Formarea inițială și formarea permanentă la viața consacrată în România". S-a accentuat faptul că dincolo de cuvântul scris mult mai importantă este experiența. Vorbind de formarea inițială, sr. Felicia s-a referit la două elemente indispensabile: a) Relația cu Dumnezeu, b) Fidelitatea față de carisma fondatorului. Discursul a fost unul interesant și eficace, deoarece s-a scos în evidență și aspectele negative pe care le întâmpină persoana consacrată în raport cu societatea și cerințele ei: abandon școlar, abundența alcoolului și drogurilor în rândul adolescenților, degradarea relației fiu-părinte, hedonism și publicitate agresivă, cultura morții - avortul (venind aici cu următorul exemplu: în luna noiembrie 2003 la maternitatea Bacău, din 400 de cazuri de întreruperi de sarcină, 300 erau adolescente). Sr. Felicia a subliniat faptul că în societatea de azi se conturează tot mai mult "un tânăr tot mai bogat în nehotărâre". La întrebarea: "Cum ar trebui să fie comunitățile?", răspunsul a fost mai mult decât concludent: comunitățile să fie primitoare, să experimenteze iertarea, să se manifeste o atitudine de convertire și deschidere, comunitatea să fie bucuroasă și celebrantă, de asemenea apostolică pentru a fi trimisă.

Ultima conferință a fost susținută de pr. Ioan Ciuraru, ministrul Provinciei "Sf. Iosif" a OFMConv. Tema pusă în discuție a fost: "Existența cotidiană a persoanei consacrate și primatul vieții interioare". Se constată astăzi un individualism radical, o cultură a narcisismului, relativism, pragmatism, consumism, analfabetism religios ("creștini de duminică"). Pr. Ciuraru a accentuat faptul că suntem dintre oameni și pentru oameni.

După aceste conferințe au avut loc dezbateri publice asupra temelor expuse de conferențiari.

Întâlnirea persoanelor consacrate s-a încheiat cu un moment cultural susținut de studenții Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman.

Țin să citez o întrebare și un răspuns. Întrebarea a fost adresată sr. Felicia Gheorghieș: Care sunt elementele care trebuie să însoțească persoana consacrată după voturile perpetue? Răspunsul a fost rezumat în șase puncte: 1. rugăciunea - "dialogul cu Dumnezeu", viața euharistică; 2. necesitatea unui îndrumător spiritual; 3. o viață sacramentală activă și profundă; 4. o relație filială cu Maria, mama persoanelor consacrate. Avem nevoie de o mamă pe drumul consacrării și fidelității noastre; 5. o asceză personală. 6. o relație sinceră în comunitate. "Cel care este mai puternic să-l susțină pe cel mai slab".

Întâlnirea persoanelor consacrate a fost un motiv în plus (și necesar) pentru a ne cunoaște mai mult, pentru a conștientiza cine suntem și pentru a răspunde în mod eficace cu mărturia vieții noastre la provocările societății în care trăim.

Fr. Ciprian Ban, OFMConv.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat