Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Ciugheș

În zilele de 24 și 25 aprilie, PS Petru Gherghel a efectuat o vizită pastorală în Parohia Ciugheș, în Decanatul de Moinești. Parohia Ciugheș este formată din 598 de familii, cu 1.658 de credincioși; dintre aceștia, un număr de 168 locuiesc în filiala Palanca, la 2 km.

Vizita canonică a început sâmbătă după-amiază, la ora 17.00, când PS Petru Gherghel a fost întâmpinat la intrarea în biserica parohială de către părintele paroh, pr. Ieronim Budulai, de părintele decan de Moinești, pr. Valentin Cochior, de părintele Ioan Blaj, parohul parohiei vecine, Brusturoasa, de primarul comunei și de credincioșii comunității.

După salutul inițial, episcopul a recitat sfântul Rozariu împreună cu credincioșii, apoi a urmat sfânta Liturghie celebrată de părintele paroh. În timpul sfintei Liturghii, episcopul și alți doi preoți care l-au însoțit au stat la dispoziția credincioșilor care au dorit să se spovedească.

Duminică, la ora 9.00, Preasfințitul a celebrat sfânta Liturghie, la care au participat și un număr de aproximativ 80 de tineri, pe care i-a îndemnat să rămână, așa cum spunea Sfântul Părinte, "străjeri ai dimineții, ai dreptății și ai păcii". După celebrare, a urmat o întâlnire cu tinerii, pe care i-a invitat să participe duminică, 2 mai, la Iași, unde se va celebra Ziua Tineretului la nivel diecezan.

La ora 11.00, episcopul a celebrat sfânta Liturghie pontificală. La omilie, a vorbit despre importanța familiei creștine pentru Biserică și societate. "Familia trebuie să-l primească pe Cristos cel înviat, care vine cu darul păcii și al bucuriei. Asemenea apostolilor din evanghelia proclamată în duminica a III-a a Paștelui, creștinul trebuie să-l descopere pe Cristos nu numai la biserică, ci și în viața de zi cu zi, spunând, împreună cu sfântul Ioan, E Domnul!".

După celebrarea euharistică, episcopul s-a întâlnit cu grupul sinodal, în componența căruia s-au înscris 30 de membri. După ce le-a mulțumit pentru contribuția adusă la lucrările Sinodului în desfășurare, Preasfințitul a căutat o soluție pentru biserica veche din cimitir, construită în anul 1880, care se află într-o stare avansată de degradare. Ținând cont de părerea credincioșilor, exprimată prin feciorii de biserică ai celor opt sectoare ale comunității, și de analiza specialiștilor, s-a hotărât înlocuirea ei cu o capelă din lemn, demnă de memoria străbunilor, care, în cimitir, așteaptă ziua învierii lor.

Duminică după-amiază, la ora 17.00, în timpul sfintei Liturghii, la care au participat peste 100 de copii, Preasfințitul a rămas din nou la dispoziția credincioșilor pentru spovadă.

După sfânta Liturghie, episcopul, în fața sfântului Sacrament, după o rugăciune de adorație, i-a încredințat Domnului pe copiii, tinerii, bolnavii și familiile comunității Ciugheș. A urmat apoi binecuvântarea cu sfântul Sacrament. După binecuvântarea cu sfântul Sacrament, copiii s-au bucurat de întâlnirea lor cu păstorul diecezei, care i-a numit "florile familiei, ale comunității și ale Bisericii" și i-a îndemnat să fie buni și ascultători.

La toate celebrările și întâlnirile, episcopul i-a încurajat pe credincioși să fie mărturisitori vrednici ai lui Cristos cel înviat. "Chiar dacă sunteți o comunitate la marginea diecezei, sunteți aproape de inima episcopului. Aici, la hotarele diecezei, continuați să fiți mai departe străjeri ai credinței", le-a spus episcopul tuturor credincioșilor din Parohia Ciugheș.

Pr. Petru Sescu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat