Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărbătoare la Valea Mică

Duminică, 18 aprilie, în comunitatea Valea Mică, Parohia Gheorghe-Doja, în cadrul unei sfinte Liturghii, Preasfințitul Aurel Percă a sfințit două clopote pentru biserica din comunitate. Clopotele sunt donația unui credincios care lucrează în Italia.

După predică mai mulți copii, tineri și adulți au depus adeziunea pentru Mișcarea Euharistică și Mariană, asociație aprobată de Preasfințitul Petru Gherghel la 8 iunie 2001. În cadrul depunerii adeziunii copii au primit panglici albe, tinerii panglici roșii și adulții panglici albastre.

La aceste evenimente a fost prezent și preotul Cucuteanu Mihai, parohul comunității din Gheorghe-Doja din anul 1981, comunitate care are în componență un număr de 536 de familii cu 1954 de credincioși, din care la Valea Mică sunt 190 de familii cu 732 de credincioși.

* * *

Mișcarea Euharistică și Mariană

a) Ce este?

M.E.M.-ul este asociația voluntară a copiilor, tinerilor sau adulților cu opțiunea fundamentală de a iubi pe Isus și Maria dorind eliberarea de păcat și sfințirea sufletului. Isus ne-a spus: "Eu sunt pâinea vieții. Cine vine la mine nu va mai flămânzi, iar cine crede în mine nu va înseta niciodată" (In 6,35).

Fiind aprobată de episcopul nostru la 08.06.2001, ea poate fi acceptată și modificată pastoral, corespunzător comunității parohiale pe măsură ce contribuie și mai mult la mântuirea sufletelor, trăind iubirea euharistică și mariană sub ascultarea sfintei Biserici: episcopi și preoți. Euharistia este centrul vieții noastre creștine prin Duhul Sfânt, având ca model pe Maria. Să credem în Isus prezent - iubind preasfântul Sacrament.

b) Ce cuprinde în mod practic?

1. Mișcarea euharistică: cu Isus, în Isus, pentru Isus: "Cine mănâncă trupul meu și bea sângele meu rămâne în mine și eu în el" (In 6,56): participarea activă și cu regularitate la sfânta Liturghie duminica și de sărbători; primirea deasă a sfintelor sacramente nu numai de Crăciun, Paști sau Rusalii, ci și în vinerea I (duminica I din lună) în cinstea Inimii lui Isus sau ori de câte ori este posibil; adorația preasfântului Sacrament, vizita euharistică și Împărtășania spirituală; iubirea prezenței euharistice în viața noastră personală, familială și comunitară, ajutându-ne în mod reciproc: Isus ne cheamă, Isus ne iubește, Isus ne vrea pe toți cu el în cer.

2. Mișcarea mariană: prin Maria la Isus (Sfântul Părinte Pius al X-lea), practicând cu bucurie: recitarea sfântului rozariu; sâmbăta I din lună; invocarea și imitarea virtuților sfintei Fecioare Maria - consfințindu-ne ei; pelerinajul statuii sfintei Fecioare Maria de Fatima din familie în familie; practicarea mesajelor mariane Lourdes - Fatima etc. - precum și alte devoțiuni mariane (novene sau rugăciuni) etc.

Evlavia mariană este cristocentrică.

c) Care sunt condițiile de participare la M.E.M.?

1. Apostolat (pastoral, liturgic și ecumenic); voluntariat (local, parohial și social), divertisment creștin (audio-vizual, presă religioasă și creativitate culturală); catehizarea familiei creștine (Catehismul Bisericii Catolice și cunoașterea Sfintei Scripturi), educația religioasă prin exemplu și cuvânt, maturizarea credinței: documentele conciliare și lucrările sfântului Sinod diecezan - corespunzător spiritualității noastre autohtone;

2. Colaborarea spirituală și culturală, socială și caritativă cu celelalte organizații, asociații sau fundații creștine, mulțumind cu recunoștință celor binevoitori ca să activăm împreună, împlinind voința bunului Dumnezeu;

3. Comuniunea spirituală cu toți membrii M.E.M.-ului recitând împreună: Sufletul lui Cristos, sfințește-mă, șapte Slavă Tatălui în cinstea celor șapte daruri ale Duhului Sfânt, Adu-ți aminte, La tine alergăm, o fericite Iosife, pentru Mișcarea Euharistică și Mariană. Cinstind pe sfinții noștri patroni și îngeri păzitori, ne rugăm cu toți creștinii pentru mântuirea sufletului și propria familie, pentru sfânta Biserică, pentru Sfântul Părinte Ioan al II-lea, episcopi și preoți, pentru comunitatea noastră parohială, întoarcerea păcătoșilor, pentru sufletele din purgator, chemări la sfânta Preoție, viață consacrată și apostolat laic.

4. Prezența activă la reuniunile parohiale lunare sau trimestriale fixate pentru copii, tineri sau adulți, având un program practic și executabil, aprofundând și dezvoltând M.E.M.-ul, soluționând diferite probleme parohiale și susținând lucrările sfântului Sinod.

d) Cine poate deveni membru permanent sau temporar al M.E.M.-ului?

Fiind alegere liberă, conștientă, sinceră, cu convingere și dăruire, cu bucurie și bunăvoință, cu interes, optimism și eroism, poate deveni membru permanent sau temporar al M.E.M.-ului oricine dorește în mod statornic să-și sfințească sufletul, iubind pe Isus și Maria în unire sufletească cu toți cei înscriși în Mișcarea Euharistică și Mariană, având de model sfânta Familie: Isus, Maria, Iosif. Ziua depunerii și reînnoirii adeziunii M.E.M. va fi Joia Verde (Trupul și Sângele Domnului) sau 8 decembrie (Neprihănita Zămislire).

e) Retragerea din M.E.M. este păcat?

Nu este nici un păcat, deoarece alegerea inițială făcută a fost liberă și conștientă, fără condiții de păcat, dar retragerea trebuie anunțată direcțiunii M.E.M.: din respect față de tine însuți ca persoană eliminând duplicitatea conștiinței și vieții tale cât și din respect față de membrii Mișcării Euharistice și Mariane cu care nu vei mai fi asociat spre a nu-i înșela, având încredere în promisiunea adeziunii tale, dar ei se roagă în continuare pentru salvarea ta "dacă vrei".

Nimeni nu este obligat a împlini tot ce este imposibil sănătății, vârstei și ocupațiilor sale, în țară sau în străinătate.

f) Care este semnul distinctiv al Mișcării Euharistice Mariane?

Este emblema euharistică-mariană care simbolizează demnitatea ta corespunzătoare, responsabilitatea ta față de membrii Mișcării Euharistice Mariane, mărturia publică a vieții tale de a iubi pe Isus și pe Maria: "Oricine va da mărturie pentru mine înaintea oamenilor, și Fiul Omului va da mărturie pentru el înaintea îngerilor lui Dumnezeu!" (Lc 12,8).

Emblema este aplicată pe trei panglici de culori diferite: alb pentru copii, roșu pentru tineri și bleu pentru adulți.

Privind emblema, se poate identifica: culoarea aurie - Mișcarea Euharistică; culoarea bleu - Mișcarea Mariană; ostensoriul cu ostia - sfânta Euharistie; porumbelul - Duhul Sfânt; îngerii - adorația veșnică; oamenii - adorația temporară. Prin urmare, emblema va fi purtată cu cinste și respect la diferite solemnități, sărbători sau festivități parohiale conform deciziei grupului coordonator M.E.M. sub ascultarea preotului paroh.

g) Rugăciune

Ție, o, Marie, azi mă dăruiesc,
Tatălui ceresc, cu drag îi mulțumesc.
Pe Isus în toate vreau ca să-l iubesc,
Și pe Duhul Sfânt, în suflet să-l primesc.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat