Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

După Paști: Lumina Învierii

Flavian are 8 ani. Încă nu a făcut prima sfânta Împărtășanie, nu își amintește să mai fi fost vreodată la slujba de Paște de la miezul nopții și nici să fi văzut celebrul film "Isus din Nazaret" în regia lui Franco Zefirelli. Anul acesta pentru el Învierea este mai vie ca oricând. E mai mare. O înțelege mai bine. Vrea să o înțeleagă și mai bine. Și-mi lasă sentimentul că vrea să o trăiască din toată ființa.

În Sâmbăta Mare, în fața televizorului, pe TVR 2, Flavian soarbe din priviri fiecare cadru al filmului. E uimit, se întristează, se revoltă. Începe să plângă când Pilat se spală pe mâini și și dă seama că Isus practic nu mai are absolut nici o scăpare. Suferința lui Isus înălțat în batjocură pe lemnul crucii i se strânge în jurul gâtului ca un laț care-l asfixiază. Lacrimile îi alunecă pe obraz una după alta. "Dacă aș fi Dumnezeu probabil m-aș răzbuna pe oameni. I-aș pedepsi!", exclamă el suspinând. Alături de el, bunica Cici, tata și bunicul Mircea îi spun că Învierea ne demonstrează exact contrariul. Flavian tace. "Dumnezeu e altfel", își spune încet, mai mult pentru sine, supărat că n-a înțeles din prima această minune.

Minutele se scurg și ceasul mai are un pic până să bată miezul nopții. Laura, sora lui mai mică, doarme. El însă vrea să meargă la slujba de Înviere, să primească lumina și apoi să treacă pe la cimitir pentru a nu o lasă pe bunica Felicia, străbunica lui, "să stea pe întuneric". Și-a dozat forțele de dimineață și își alungă cu mâinile somnul din pleoape spunându-ne că are ochișorii ușor umflați din cauza lacrimilor.

Filmul e pe sfârșite. Maria Magdalena vine în mijlocul apostolilor să-i anunțe că "Domnul nu mai este în mormânt. A înviat!" Flavian ar vrea să plece la slujbă, dar ar vrea să vadă și sfârșitul filmului. "Da, chiar nu mai este în mormânt", exclamă el din vârful patului, adresându-i-se lui Petru, al cărui chip neîncrezător rămâne câteva clipe pe ecran. Ca să nu piardă filmul, Flavian se încalță în fața televizorului. A fugit după ghetuțe mai repede ca niciodată și își înnoadă șireturile fără să bage de seamă că nu se țin. "Aș vrea să văd cum se termină!", declară el rugător în fața noastră, care stăm îmbrăcați și-l așteptăm să se îmbrace. "Hai că vedem continuarea la biserică", îi spun îngăduitor. Se uită la mine lung, realizează o clipă mai târziu că am dreptate și se ridică.

Lumină din lumină

Biserica este arhiplină. Cu greu ne găsim un loc, la mansardă. Flavian e supărat că nu vede prea bine altarul și se frăsuie. Mă roagă din priviri să-l las să meargă în față. Mă fac că nu-l văd, dar el nu se lasă. Mă trage de mânecă și începe să vorbească. "Vreau în față!" Îl las să plece și-l urmăresc din priviri. Deranjează oamenii cerându și scuze. E conștient că nu e prea frumos ce face, dar el vrea să vadă cu ochii lui, vrea să fie un martor al Învierii.

Rugăciunile și cântările se succed. Preotul spune să luăm lumânările în mâini și să venim să luăm lumina. Flavian o zbughește să-și ia lumânarea pe care i-am pregătit-o de acasă. Aici, la mansardă, nimeni nu are încă lumânarea aprinsă, deși jos lumina se răspândește cu repeziciune. Văd cum nerăbdarea îi cuprinde sufletul. Spre deosebire de noi, cei mari, care stăm, Flavian se agită. În cele din urmă zărește lumânări aprinse în mâinile oamenilor care sunt afară. Se aduce la fereastră și începe să strige "Domnu'! Domnu'!" Mărunțel, în fața ferestrei care e de două-trei ori cât el, Flavian continuă să strige de cel puțin vreo zece ori, până când se face auzit. Întinde lumânarea stinsă, o primește aprinsă și chipul i se luminează. E fericit. A primit lumina. Are în mâini lumina Învierii! E atât de bucuros și în același timp atât de temător că ar putea să o piardă printr-o mișcare bruscă, încât nici nu are curajul să pășească. De la lumânarea lui se aprind lumânările din jur. Un copil de 8 ani ne-a dăruit în această noapte sfânta lumină a Învierii.

Slujba continuă. La Evanghelie mă aplec spre urechea lui și-i spun: "Acum ai să afli sfârșitul filmului". Zâmbește o clipă, apoi se concentrează. Soarbe cuvintele preotului amintindu-și scenele din film. Iar în mintea lui, recompune scenele pe care n-a mai apucat să le vadă.

Cu moartea pe moarte cântând

Ceremonia e pe sfârșite. Preotul anunță că vom pleca în procesiune cântând și purtând lumina Învierii pe străzi. Flavian nu prea știe ce înseamnă asta, însă nu are nevoie de explicații. Marea de oameni se pune în mișcare, iar el li se alătură purtând lumânarea lui. E atât de atent la lumina lui, încât nici nu se uită pe unde calcă. Îl ghidonez cu o mână de la spate și-l învăț cum să facă un căuș din podul palmei pentru a-și ține lumânarea aprinsă. Merge încet, dar sigur. Spre deosebire de mine, care știu că mi-aș putea aprinde oricând lumânarea dacă vreo adiere de vânt ar stinge-o, Flavian este hotărât să păstreze neatinsă lumina pe care a primit o. Ambiția lui mă duce cu gândul la păcatele mele. Probabil uneori sunt prea slabă în fața ispitelor, spunându-mi că oricând mă pot duce în fața scaunului de spovadă. Fără să vrea, Flavian îmi dă o lecție. Înaintez în procesiune, gândindu-mă la ceea ce spunea Isus despre copii: "Dacă nu veți fi ca ei, nu veți intra în Împărăția cerurilor!" Atentă la drum, la gropi, la bălțile pline cu apă, la noroi, la Flavian, lumânarea mea se stinge de vreo două ori. Liturghia se termină. Spre deosebire de mine, Flavian încă are încă în mâini lumina pe care a primit o în biserică.

În drum spre casă îi propun să cântăm "Cristos a Înviat!". Dă tonul imediat și glasurile noastre se unesc în rugăciune. La un moment dat se oprește brusc. "Mamă, tu știi, când eram mic nu am înțeles versurile cântecului asta: în loc să spun "cu moartea pe moarte călcând", eu spuneam "cu moartea pe moarte cântând".

Flavian a fost singurul dintre noi a cărui lumânare nu s-a stins niciodată până acasă.

Mihaela Osoianu-Berneagă


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat