Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Liturghia crismei la Iași

Joi, 8 aprilie, Joia Mare, la ora 10.30 a avut loc la subsolul catedralei noi din Iași Liturghia de sfințire a uleiurilor. Liturghia a început printr-o procesiune solemnă care a pornit din biserica veche. La celebrare au fost prezenți PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și peste 250 de preoți din întreaga Dieceză de Iași, care și-au reînnoit făgăduințele din ziua hirotonirii. În Dieceza de Iași sunt 308 preoți (222 de preoți diecezani și 86 de preoți călugări).

În fiecare an, Biserica îi cheamă pe preoți la reînnoirea promisiunilor făcute în ziua hirotonirii, iar celebrările din Săptămâna Mare oferă ocazia ca, de Joia Sfântă, atunci când Cristos, la Cina cea de taină, a instituit Euharistia, preoții să se adune în jurul episcopului lor pentru a comemora evenimentele care preced triduumul pascal.

În predica sa, PS Petru Gherghel a vorbit despre importanța preoției și despre rolul preotului în călăuzirea comunităților către Cristos, unicul și marele preot. Preasfințitul a acordat o atenție importantă vieții spirituale a fiecărui consacrat. "Cu mare bucurie ne aflăm împreună, episcop și preoți, pentru a marca actul instituirii noastre ca miniștri ai săi, aleși și unși pentru a perpetua în istorie, preoția lui Cristos din care noi ne împărtășim". Unirea profundă cu Dumnezeu în Sfânta Treime este principiul substanțial în propovăduirea mesajului evanghelic. Unicul izvor al binelui, adevărului și bucuriei este Isus Cristos, modelul de umilință și ascultare desăvârșită. Privind spre el, fiecare preot poate avea certitudinea împlinirii sale totale.

După o rapidă rememorare a principalelor momente din istorie care au condus la instituirea acestei celebrări a Liturghiei crismei în Biserica Romano-Catolică, PS Petru Gherghel a spus următoarele: "Liturgia crismei, stabilită de normele liturgice și pastorale în ziua de joi sau înaintea triduum-ului pascal, are, din voința Biserici și a Sfântului Părinte, un rol aparte, un rol special prin care se manifestă și se mărturisește unitatea preoției, a episcopului și a celorlalți miniștri sacri, care au fost unși și consacrați din voința preotului veșnic Cristos, prin Duhul Sfânt, Domnul și de viață dătătorul".

Cu privire la acest moment din viața de credință, normele liturgice specifică următoarele: "Această Liturghie, pe care episcopul o concelebrează cu preoții săi și în care se binecuvântează uleiurile sfinte, trebuie să fie o manifestare a comuniunii preoților cu episcopul lor. Se cuvine de aceea ca toți preoții (pe cât posibil) să participe la această Liturghie... La omilie episcopul îi va îndemna pe preoții săi la fidelitate în misiunea lor și îi va invita să-și reînnoiască public făgăduințele preoțești".

Spre finalul omiliei, Preasfințitul a reaccentuat legătura deosebită dintre Biserica locală și Biserica Universală, menționându-le celor prezenți faptul că în dimineața acestei zile de joi a trimis la Vatican o telegramă de comuniune pentru papa Ioan Paul al II-lea, de la care a cerut o binecuvântare deosebită pentru preoții și credincioșii din dieceză.

După predică preoții împreună cu episcopii au reînnoit făgăduințele făcute în ziua sfințirii lor ca preoți. Prezența preoților din întreaga dieceză a avut menirea de a arăta unitatea dintre preoții diecezei cu episcopul lor.

În cadrul sfintei Liturghii au fost sfințite uleiurile pentru catehumeni, pentru cei ce vor primi sacramentul sfântului Mir și Preoția și pentru bolnavi.

Uleiurile nou sfințite vor fi împărțite cu onoare bisericilor parohiale; cele vechi vor fi arse împreună sau vor fi puse în candela de la preasfântul Sacrament. Credincioșii vor primi explicații asupra folosirii uleiurilor sacre și a eficacității lor în viața creștină.

În finalul celebrării, PS Petru Gherghel a adresat încă o dată îndemnul "Duc in altum!" - "Înaintați în larg!", motoul Sinodului diecezan început în 2001 și ale cărui lucrări se vor încheia într-un cadru solemn spre sfârșitul acestui an.

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat