Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Tineretului la Iași

Duminică, 4 aprilie, Duminica Floriilor, s-a celebrat în Bisericile locale Ziua Tineretului. Tinerii s-au întâlnit pentru a medita tema anului din mesajul Sfântului Părinte: "Vrem să-l vedem pe Isus". La Iași, tinerii, cu ramuri în mâini, au pornit la ora 16.00 în procesiune de la catedrala "Adormirea Maicii Domnului" către biserica "Sfântul Anton". Cu ei au mers PS Petru Gherghel, pr. Iosif Dorcu, pr. Cornel Cadar, pr. Mihai Pătrașcu, pr. Fabian Doboș, pr. Marius Mârț. Cei de la biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" au pornit la ora 15.40 însoțiți fiind de pr. Isidor Iacovici și pr. Iosif Iacob.

Pe drum s-a cântat și s-a recitat Rozariul. Crucea tinerilor și icoana Maicii Domnului au fost purtate în procesiune de la biserica din Nicolina și așezate în biserica "Sfântul Anton"; acestea vor reveni în catedrală în Vinerea Mare (9 aprilie).

La intrarea din curtea bisericii din Dacia cele două grupuri s-au întâlnit, fiind întâmpinate de pr. Iosif Comorașu, parohul comunității "Sfântul Anton" și de cei doi vicari: pr. Mihai Diac și pr. Iulian Ianuș. Păstorul diecezei a binecuvântat mulțimea, a sărutat crucea tinerilor și a sfințit ramurile. La Liturghie s-au adăugat alți preoți, mulți tineri și mult popor din Parohia "Sfântul Anton", din Tomești și Dancu.

Cântarea tinerilor a răsunat în întreaga biserică. Liturghia a început la ora 17.20. În biserică era scris cu litere mari: "Vrem să-l vedem pe Isus". Doi tineri au proclamat lecturile, iar patima după sfântul Luca a fost citită pe roluri. Tinerii au propus intențiile la rugăciunea credincioșilor și au adus darurile la altar.

La omilie, PS Petru Gherghel a avut un mesaj special, invitându-i pe tineri să privească spre cruce. Le-a vorbit despre mesajul Sfântului Părinte. "Doriți și voi, iubiți tineri, să contemplați frumusețea feței sale?... Înainte de toate faceți liniște înăuntrul vostru. Lăsați să se nască din adâncul inimii această dorință fierbinte de a-l vedea pe Dumnezeu, o dorință uneori sufocată de zgomotele lumii și de seducțiile plăcerilor.

Lăsați să se nască această dorință și veți trăi experiența minunată a întâlnirii cu Isus". "Folosindu-mă de aceste minunate cuvinte ale Sfântului Părinte, a spus episcopul, vă invit să priviți astăzi crucea... crucea sub care ne-am strâns cu toții, aici în biserica Sf. Anton". "Dragi tineri, a continuat Preasfințitul, crucea lui Isus a generat atâta curaj, atâtea jertfe și atâta bine. Priviți la el în această zi. Ne oferă o cruce unde lipsește trupul său. Știți de ce? Ca să-l înlocuim noi, cu credința noastră, cu iubirea și curajul nostru". La finalul Liturghiei episcopul i-a felicitat pe toți tinerii care au ales în Duminica Floriilor să meargă în pelerinaj și să-l urmeze pe Cristos.

* * *

Duminica Floriilor a fost și o pregătire pentru Ziua Diecezană a Tinerilor, când la Iași, duminică, 2 mai, sunt așteptați mii de tineri din întreaga Moldovă. Liturghia va fi prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, cu participarea PS Aurel Percă. Alături de alții, vor fi prezenți ca oaspeți de seamă ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. Crucea tinerilor, preluată anul trecut de la Barticești, localitatea unde s-a desfășurat precedenta Zi a Tineretului, va fi dusă de către tinerii din Iași în procesiune și va fi predată la finalul Liturghiei tinerilor din localitatea în care se va desfășura anul viitor următoarea Zi a Tineretului. Câte un tânăr din fiecare parohie din cele prezente va sta în fața altarului.

Tinerii au meditat și o vor mai face în parohiile sau în asociațiile din care fac parte la mărturia pe care trebuie s-o dea pentru Cristos. Mulți s-au oprit la cuvintele Sfântului Părinte: "Sute de mii de tineri s-au rugat în jurul crucii. Așezând la picioarele ei poverile care îi apăsau, au descoperit că sunt iubiți de Dumnezeu și mulți dintre ei au aflat și forța de a-și schimba viața".

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat