Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Duminica Floriilor: Omilia episcopului de Iași

Duminica Floriilor - Ziua Tineretului

"Iată lemnul crucii de care a atârnat mântuirea noastră! Veniți să ne închinăm!"

Sfințiile voastre,
Dragi tineri și tinere,
Iubiți credincioși

"Vrem să-l vedem pe Isus" (In 12,21) a fost dorința acelor pelerini greci sosiți la Ierusalim de Paști, cu care s-au îndreptat spre Filip și spre ceilalți apostoli. "Doreau să știe cine era Isus. Nu era vorba doar de o simplă apropiere pentru a ști cum arată omul Isus. Ei doreau un răspuns la preocupările lor fundamentale, doreau să știe cine era el cu adevărat și de unde venea" (Mesajul Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, 2004).

O dorință care s-a repetat mereu în decursul istoriei.

O dorință legitimă și pentru noi, și pentru voi, dragi tineri: Vrem să-l vedem pe Isus. Vreți să-l vedeți pe Isus.

Cei care cu inimă sinceră s-au apropiat de el, l-au ascultat, i-au văzut fața sa plină de iubire și i-au urmărit faptele cu care se apropia de toți, nu s-au mai îndepărtat de el. Gândiți-vă la cei din casa din Nazaret - Maria și Iosif -, la cei din Betania - Lazăr, Maria și Marta; închipuiți-vi-l pe apostolul Ioan, vedeți-o pe Maria Magdalena; urmăriți-o pe Veronica miloasă; aduceți-vă aminte de Simon din Cirene, dar și de Nicodim și veți înțelege ce s-a petrecut în inima lor și în viața lor. S-au îndrăgostit de el.

Câți nu i-au ieșit în cale atunci când a intrat în Ierusalim și cu semne de iubire l-au primit cântându-i "Osana, Fiul lui David! Binecuvântat cel ce vine în numele Domnului! Osana!", presărând în fața lui flori, ramuri și haine.

Numai cei cu inima împietrită nu s-au apropiat de el ca să-l înțeleagă, ci ca să-l condamne.

"Dorința de a-l vedea pe Dumnezeu sălășluiește în inima fiecărui bărbat și a fiecărei femei. Pentru a-l vedea pe Isus este necesar, înainte de toate să ne lăsăm priviți de el", ne spune Sfântul Părinte în mesajul său.

Doriți și voi, iubiți tineri, să contemplați frumusețea feței sale?

Nu vă grăbiți să răspundeți. Înainte de toate faceți liniște înăuntrul vostru. Lăsați să se nască din adâncul inimii această dorință fierbinte de a-l vedea pe Dumnezeu, o dorință uneori sufocată de zgomotele lumii și de seducțiile plăcerilor.

Lăsați să se nască această dorință și veți trăi experiența minunată a întâlnirii cu Isus.

Căutați-l cu ochii trupului în evenimentele vieții și în chipul celorlalți; dar, mai ales, căutați-l cu ochii sufletului prin rugăciune și prin meditarea cuvântului lui dumnezeu, deoarece "contemplarea chipului lui Cristos nu poate decât să ne sugereze, referitor la cel ce ne spune Sfânta Scriptură" (NMI 17).

Folosindu-mă de aceste minunate cuvinte ale Sfântului Părinte, vă invit să priviți astăzi crucea. Crucea care a străbătut și străbate cărările lumii de două mii de ani, crucea care i-a întâmpinat și însoțit pe tineri în ultimi ani la marile lor întâlniri, crucea care a străbătut localitățile diecezei noastre și străzile orașului nostru; crucea sub care ne-am strâns cu toții, aici în biserica "Sf. Anton", după ce ne-am îmbucurat rând pe rând în parohia și biserica "Sf. Tereza", și se va întoarce la catedrală pentru a sta în mijlocul tinerilor diecezei noastre.

Crucea s-a ridicat o dată pe Calvar și ea a devenit tronul său de iubire primindu-l și transformându-l prin voința Părintelui ceresc în victima de ispășire a lumii, a oamenilor. Crucea și-a înscris destinul ei veșnic printre oameni, prin învierea glorioasă a celui răstignit. Crucea îl însoțește mereu pe om, ne însoțește și pe noi și ne vorbește acum la începutul Săptămânii Sfinte, dar nu numai, ne vorbește mereu și ce ne spune:

Iată lemnul crucii, de care a atârnat mântuirea noastră! Veniți să ne închinăm!

Să închidem ochii și să ascultăm:
O copac prea nobil, o tu, cruce sfântă,
Purpură de sânge falnic te-nveșmântă.
Lemn menit s-atingă membrele divine
Nu există altul mai de preț ca tine!
Crucea e altarul jertfei sângeroase
Victima de jertfă ești chiar tu, Cristoase;
Dacă tu chiar moartea o găsești prin cruce,
Nouă, dimpotrivă, viața ne aduce.
Cruce glorioasă, slava-n veci să-ți fie
Tu, izvor de viață și speranță vie.
Lemn sfințit prin sânge, lacrimi și durere,
Dă-ne harul unei convertiri sincere.
Slavă ție, Tată, care din iubire,
Ni l-ai dat pe Fiul preț de ispășire.
Fiule, mărire! Tu din ascultare,
Ai băut paharul patimii amare.
Preamărire ție, Duhule Preasfinte,
Îți jurăm, Treime, dragoste fierbinte.

Dragi tineri - Priviți crucea!

Nu este nici un semn mai grăitor și mai convingător despre iubire. Nimeni nu are o iubire mai mare decât acela care-și dă viața pentru prietenii săi, o spune chiar el. El care simbolizează acest lemn pentru totdeauna. Acest semn vorbește așa de mult omenirii de astăzi. Sfântul Părinte l-a recomandat tinerilor în pelerinajul lor spre cel de al III-lea mileniu și vă cheamă să priviți spre el, vă cheamă s-o faceți cu apostolul Ioan, dar mai ales cu Maria fecioara mamă, curată și nevinovată care a ținut să îmbrățișeze și ea crucea și să-l primească pe Fiul ei pe brațele sale.

Priviți crucea. Semnul permanenței sale și stindardul victoriei dobândite prin sânge și iubire, simbolul curajului și al speranței de înviere.

Trebuie să recunoaștem că 2000 de ani acest semn chiar dacă uneori a fost măcinat de vreme sau chiar părăsit, el a menținut flacăra iubirii care s-a consumat pe ea, a făcut să răsară noi semne de speranță și înviere.

Am întâlnit în ultimul timp atâtea exemple, din istoria recentă, petrecute în țările bântuite de comunismul ateu.

Zilele trecute pe situl "Profamilia.ro", pr. Iosif Dorcu într-o reflecție minunată ne relatează o întâmplare din Maramureș cu o femeie curajoasă și credincioasă. "Părinte, noi după 1948 nu am mai avut biserică. Dar în fiecare zi de sărbătoare și mai ales în Vinerea Mare și de Paști mergeam seara după ce se întunecă la crucea de la capătul uliței de lângă pod și mă opream în tăcere punând câteva flori. Crucea bunicului a fost pentru mine, în anii grei, bisericuța mea. Bănuiesc că acea cruce a putrezit prea devreme din cauza lacrimilor mele și ale copiilor mei. Dar a produs rod și cred că va mai produce. Este Cristos viu cu crucea sa!"

Dragi tineri, crucea lui Isus a generat atâta curaj, atâtea jertfe și atâta bine.

Priviți la el în această zi. Ne oferă o cruce unde lipsește trupul său. Știți de ce? Ca să-l înlocuim noi, cu credința noastră, cu iubirea și curajul nostru.

Trebuie să-i facem noi chipul văzut, chipul iubirii, al sacrificiului, al împăcării, chipul său prezent în lume prin noi, prin voi.

Curaj! Înaintați în larg, apropiați-vă de el ca să-l vedeți, ca să vă vadă, ca să-și întipărească pentru totdeauna fața sa pe sufletul și pe chipul vostru și astfel să puteți spune "Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine", așa cum a avut curajul să spună sfântul Paul.

Cristos prezent prin mine, prin tine, prin voi.

Vă felicit că ați ales să mergeți pe urmele lui. Amin.

Iași, 4 aprilie 2004

Petru Gherghel, episcop de Iași


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat